Uitnodiging ledenvergadering TK Home Solutions

Maandag, 28 oktober, is opnieuw een hele dag door CNV Vakmensen en FNV Metaal met het management van TK Home Solutions gesproken over de voorgenomen reorganisatie bij het bedrijf. Ook hebben wij gesproken over een overeen te komen sociaal plan.

In deze nieuwsbrief lezen jullie daar meer over. Wel is duidelijk dat er nog lang geen acceptabel sociaal plan ligt!

Allereerst hebben wij verslag uitgebracht over de personeelsbijeenkomst van 21 oktober. Wij hebben alle punten op tafel gelegd die door de aanwezigen zijn genoemd. Vrijwel alles werd door het management ontkend of niet herkend. De plannen voor verplaatsing van werkzaamheden zijn goed doordacht volgens het management en moeten daarom doorgevoerd worden. Tja, met zo’n reactie kom je ook als bonden niet (veel) verder. Niet dat het gesprek onvriendelijk verliep maar met een management dat overtuigd is van zijn eigen gelijk kom je niet verder. 

Ook zijn de volgende punten besproken voordat wij over het sociaal plan begonnen zijn. 

Vakbondscontributie
Jullie werkgever blijft op het standpunt staan dat zij niet de beide, overeengekomen, verrekeningen van de vakbondscontributie gaan uitbetalen. Jullie weten dat, naast de al jaren bestaande fiscale verrekening van de vakbondscontributie, leden van de bonden in 2019 ook recht hebben op een netto vergoeding ter grootte van een jaar vakbondscontributie. Nu jullie werkgever weigert deze cao-afspraken uit te voeren gaan CNV Vakmensen en FNV Metaal haar sommeren dit alsnog wel te gaan doen. 

Duurzame Inzetbaarheidsdag (DI)
In 2019 en 2020 hebben werknemers het recht op 1 DI-dag per jaar. Deze dag kan een werknemer zelf invullen als er maar een link ligt met ontwikkeling, scholing of gezondheid. Het enige waar de werkgever toestemming voor moet geven is de datum waarop deze dag genoten wordt. Jullie werkgever wil kijken welke trainingen en dergelijke gedaan zouden kunnen worden, maar daar komt zij dit jaar niet meer aan toe. Wij hebben nogmaals benadrukt dat de werknemer zelf kan kiezen! Jullie werkgever heeft wel gezegd dat elke werknemer die de DI-dag niet in 2019 opneemt deze dag kan meenemen naar 2020. 

Pensioenen
Wij hebben gevraagd hoe het met het onderzoek staat naar de problemen bij de pensioenen. Het gaat dan over de pensioengrondslag. Wat is wel meegenomen en wat niet.
Er is nog geen duidelijkheid over. Jullie werkgever verwacht volgende week meer duidelijkheid te hebben en dan ook aan te kunnen geven wie van de (voormalige) werknemers met deze kwestie te maken heeft. Wij hebben de toezegging dat ook de bonden worden geïnformeerd zodra er meer bekend is. 

Vervolgens is over het op te stellen sociaal plan gesproken
Jullie weten wat het openingsbod is van jullie werkgever. Werkgever gaat uit van een sociaal plan waarbij als vergoeding de transitievergoeding uit 2020 wordt gehanteerd, wij hebben klip en klaar verteld wat jullie en wij daarvan vinden. Een bod dat ronduit beschamend te noemen is.
Vóór inhoudelijk op alle punten van het sociaal plan te gaan praten, wilden wij eerst van werkgever weten wat hun echte bod is. Waarbij wij duidelijk gemaakt hebben dat wat de leden betreft het niveau van het sociaal plan van 2015 leidend zou moeten zijn. 

Na een lange schorsing is het volgende bod op tafel gelegd: nog steeds de transitievergoeding van 2020, maar dan met een correctiefactor van 1,4. Dat betekent dat de som dienstjaren x maandsalaris met 1,4 wordt vermenigvuldigd.
Ter vergelijking: afhankelijk van leeftijd en dienstjaren ligt het nieuwe bod nog ruim onder de huidige kale transitievergoeding, laat staan hoe het zich verhoudt met jullie en ons uitgangspunt! 

Na dit bod hebben wij als volgt gereageerd
Het verschil is heel erg groot, lijkt wel niet te overbruggen. Iedereen moet nog maar eens goed nadenken. Eén ding is duidelijk, dit bod / dit niveau accepteren de leden in ieder geval niet.
Wij willen verder praten op 13 november vanaf 13.00 uur. Vervolgens houden wij die middag om 16.00 uur een ledenvergadering en gaan, na afloop van die ledenvergadering, weer verder in onderhandeling met het management. 

Daarom nodigen wij jullie uit voor een ledenvergadering op: 
Datum:           woensdag, 13 november
Tijd:               16.00 – 18.00 uur
Locatie:          bedrijfsrestaurant 

Om misverstanden en teleurstellingen te voorkomen: het is dus een ledenvergadering.
Wil je meepraten en meebeslissen, maar nog geen lid van CNV Vakmensen / FNV Metaal?
Meld je dan vóór 13 november aan en wordt lid of maak je collega lid! 

Met meer leden staan we ook in de toekomst sterker. Dit is het moment om lid te worden of je collega lid te maken van een sterke en betrokken vakbond. Voor juridische ondersteuning kunnen leden bij ons terecht. Lid worden kan altijd, bezoek onze website voor een lidmaatschap: https://www.cnvvakmensen.nl/lidworden

Het zal duidelijk zijn dat de aanwezigheid van alle leden noodzakelijk is op 13 november. Want vooralsnog zonder een krachtig signaal van alle leden van beide bonden geen sociaal plan!

Piet Verburg,
Bestuurder CNV Vakmensen
M. 06 51 66 7394
E. p.verburg@cnvvakmensen.nl