TN Netherlands urenbankprotocol

Door een aantal leden zijn wij benaderd over de urenbank regeling. Medewerkers vragen zich af wat nou precies de afspraken in de regeling zijn. Met andere woorden: wat mag wel en wat mag niet?

Tussen NN Netherlands en de bonden is een urenbankprotocol afgesproken. Doordat NN Netherlands is overgegaan in TN Netherlands kan het protocol nog gewoon worden toegepast.

Van iedere medewerker kunnen 48 vrije roosteruren per jaar in de urenbank gezet worden. De werkgever mag daarnaast geen 24 roostervrije uren meer aanwijzen zoals beschreven in de cao.

Voor medewerkers zonder roostervrije uren (4 en 5 ploegendienst) mag de eerste 8 uur die wordt overgewerkt per betaal periode in de urenbank gezet worden. Deze groep medewerkers moeten dus eerst overuren maken voordat er iets in de urenbank komt.

De werkgever kan hele of halve dagen laten vervallen. De werkgever doet dit in overleg met de OR. Wanneer er hele of halve diensten vervallen dan worden deze afgeboekt van de urenbank. Dit mag tot maximaal min 24 uren. Wanneer blijkt dat een medewerker over de 24 min uren dreigt te gaan dan wordt er naar een passende oplossing gezocht. Een werknemer mag nooit meer dan 144 plus uren in de urenbank hebben staan.

Medewerkers die ouder zijn dan 55 jaar en geen roostervrije uren opbouwen hoeven niet mee te doen aan de urenbankregeling.

De werkgever moet 2 weken voordat hij hele of halve dagen laat vervallen dit kenbaar maken aan de betreffende medewerker. De werkgever kan de werknemer in de 2 weken daarna niet verplichten om op de vrij geplande dagdelen toch te komen werken.

 

Vragen! Bel ons.

Mede namens de kaderleden,

Met groet,

 

Henk Jongsma (06-22383073),

Gerrit van Meerten (06-53718777),

CNV Vakmensen.