Stand van zaken bij Engie Fabricom

Overleg vakbonden, OR en directie maakt duidelijk: een goed Sociaal Plan op korte termijn is broodnodig!

Op maandag 8 april hebben CNV Vakmensen, FNV, De Unie, Ondernemingsraad Fabricom en de directie (inclusief de beoogde bestuurder ad interim, dhr. Venema) overlegd over de huidige (financiële) situatie binnen Fabricom en wat de mogelijke consequenties kunnen zijn voor het personeel. Conclusie vanuit de vakorganisaties en de Ondernemingsraad is helder: er moet zo snel mogelijk een fatsoenlijk Sociaal Plan afgesproken worden om een goed vangnet voor het personeel paraat te hebben. 

Op basis van het eerdere overleg van 14 maart hadden wij gehoopt op maandag 8 april meer inzicht te krijgen in de concrete plannen vanuit jullie directie. Dat was ons tijdens het eerdere overleg aangegeven: er zou eind maart een besluit vallen over de toekomst van het bedrijf op basis van onderzoek vanuit de directie en Engie. Die concrete plannen blijken nu nog in de onderzoekfase te zijn, het vertrek van de huidige bestuurder en het aanstellen van een bestuurder ad interim in deze moeilijke tijd helpt natuurlijk ook niet bij het snel handelen. Dat betekent dus langer wachten, meer onzekerheid en kans op verder verloop.

Wij hebben gisteren geprobeerd vooral duidelijk te krijgen wie, wat en wanneer gaat oppakken en uiteindelijk een beslissing zal nemen. Zoals jullie ook tijdens een eerder ingelaste personeelsbijeenkomst te horen hebben gekregen, mikt de directie nu op een volledig uitgewerkt plan voor 1 juni, wat daarna ter beoordeling zal komen te liggen bij Han Blokland, de gedelegeerde bestuurder vanuit Engie. Het definitief accorderen van die plannen plus het afspreken van een daarbij horend Sociaal Plan met de vakbonden (tezamen met een adviesaanvraag naar de Ondernemingsraad toe) betekent dat jullie nog maandenlang zouden moeten wachten op meer duidelijkheid en een stukje gemoedsrust. Dat is niet wenselijk. Daarom hebben wij gisteren de directie aangegeven – in afwachting van de definitieve plannen – nu al te starten met de gesprekken over een Sociaal Plan. De directie heeft aangegeven dat ze na willen denken over dit verzoek (in samenspraak met Han Blokland).

FNV gaf aan veel waarde te hechten aan een ledenvergadering op korte termijn. De door haar gekozen datum matched helaas niet met mijn agenda. Uiteraard wil ik ook graag van mijn leden weten wat er speelt en wat hen bezig houdt. Daarom wil ik jou vragen je reacties per mail te sturen aan: a.huizinga@cnvvakmensen.nl

Tevens ben ik op zoek naar een CNV-lid dat voor mij contactpersoon wilt zijn. 

Mede namens:
FNV Metaal – Cihan Lacin (bestuurder)
De Unie – Dirk van Gestel (belangenbehartiger)
Ondernemingsraad Engie Fabricom B.V.

Arjan Huizinga
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 32
E: a.huizinga@cnvvakmensen.nl