Situatie bij Royal Vaassen

De reden van deze nieuwsbrief is omdat wij onlangs vernamen dat de directie van plan is de lonen te gaan bevriezen.
Overleg met de OR
Naar aanleiding van bovenstaande hebben wij, CNV Vakmensen en FNV, op 30 juni 2020 gesproken met de ondernemingsraad. In het verleden is afgesproken, met de invoering van de ISF, dat bij Royal Vaassen een eigen loongebouw wordt ingevoerd. De schalen bij RV liggen hoger dan de cao-schalen in de cao Metalektro. Verder is gesproken over een aantal adviesaanvragen die de or heeft ontvangen.

Overleg met directie
Op 13 juli jongstleden hebben wij in aanwezigheid van een delegatie van de or en de HR-manager gesproken met de heer Knaapen, directeur.
Hij liet ons weten dat de EBITDA sterk terug loopt. EBITDA staat voor winst vóór aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen. Het geeft een indicatie van de vitaliteit van een bedrijf. De oorzaak hiervan is onder andere de relatief toegenomen loonkosten. Als oplossing heeft de directie gekozen voor reductie van personeel, het beperken van de inhuur van consultancy en dure externen en het bevriezen van de loonschalen.

Wij hebben de directeur laten weten het te betreuren dat er, al voordat wij als werknemersvertegenwoordiging in gesprek zijn gegaan met hem, een brief aan de werknemers is uitgegaan. Door die brief wordt de indruk gewekt dat overleg met de vakbonden hierbij niet meer van belang is en dat de or al zou hebben ingestemd.

Dit is niet het geval. De heer Knaapen liet ons weten dat hij voor de duidelijkheid na de brief nog een mail heeft doen toekomen aan het personeel met een nadere uitleg.

Het eerste gesprek met de directie heeft vooral als doel gehad om ons te laten informeren. Op 3 september aanstaande staat een vervolggesprek gepland tussen vakbonden en directie. Een delegatie van de or zal dan ook weer aanwezig zijn.

Bevriezen van loon: ja of nee?
Wij gaan op 3 september wederom in gesprek met de directeur over het voornemen de lonen te gaan bevriezen, totdat deze op 4% van de cao-schalen liggen. Na 3 september willen wij een leden-/medewerkersbijeenkomst beleggen.

Leden-/medewerkersbijeenkomst
Een ledenbijeenkomst wordt gepland na de zomervakantie en na het gesprek met de directie. Een uitnodiging hiervoor volgt. Tijdens deze bijeenkomst willen wij je verder informeren en met jullie in gesprek gaan. Voor het gesprek met de directie is het voor ons goed om te weten wat jullie vinden van het voorgenomen besluit. Laat mij dit gerust weten als je er nu al iets over kwijt wilt. Bij voorkeur via de mail.

Informeren van collega’s
De informatie in deze brief is ook van belang voor jouw collega’s die (nog) geen lid zijn. Het verzoek daarom om deze brief te verspreiden en te delen met je collega’s.

Nog geen lid van CNV Vakmensen?
Het bevriezen van de loonschalen treft alle medewerkers. Ook als je geen lid bent van de vakbond. Het is van belang je stem te laten horen. Samen sta je sterk!

Ben je nog geen lid van ons, dan is het nu de tijd om je aan te sluiten. Er komen nog spannende tijden aan na deze coronacrisis. Het loont om lid te zijn! Ga naar onze website: www.cnvvakmensen.nl/lidworden 
De eerste 6 maanden krijgt een nieuw lid 50% korting op de contributie. En anders kun je ook bij jullie collega Richard van Herk terecht, kaderlid CNV Vakmensen: rvanherk@royalvaassen.com  

Vragen?
Neem dan gerust contact met mij op! Dit kan per mail, telefoon of whatsapp.

Nicole Engmann-van Eijbergen
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 5160 1989
E n.engmann-vaneijbergen@cnvvakmensen.nl