Overleg vakbonden en Hollandia

Woensdag 10 april 2019 is er weer een overleg geweest tussen vakbonden FNV Metaal en CNV Vakmensen en de directie en HRM van Hollandia over de ontwikkelingen binnen de B.V.’s en de beëindiging van alle activiteiten binnen Offshore B.V.

Offshore
Eind december 2018 zijn alle medewerkers binnen Offshore boventallig verklaard. Van de boventalligen zijn een aantal medewerkers intern herplaatst, zijn of worden nog een aantal medewerkers ontslagen, waarvan een aantal extern een baan hebben gevonden en een aantal in dienst zijn getreden bij IHC. Ook zijn er een aantal medewerkers die gedurende hun opzegtermijn nog kluswerkzaamheden voor Hollandia verrichten. Afgelopen periode is gebleken dat voor die mensen weinig tot geen werk is. Hollandia zal per week kijken of er werkzaamheden zijn en zo niet, zullen die medewerkers vrijgesteld worden van hun werk met behoud van loon.

Mocht je een aanbod krijgen voor een (externe of interne) baan, kun je je altijd richten tot de juridische afdeling van één van de vakbonden om het voorstel/de arbeidsovereenkomst juridisch te laten toetsen.

Ook is het verstandig om de interne vacatures binnen Hollandia in de gaten te houden en als het een passende functie is hierop te solliciteren. Mocht je hiervoor een afwijzing ontvangen en het niet eens zijn met de inhoud van deze afwijzing, dan adviseren wij je dit aan ondergetekenden kenbaar te maken, wanneer je lid bent van één van de vakbonden.

Zoeken naar een andere baan en/of kansen vergroten op de arbeidsmarkt
Opleidingsvouchers
: ook in de nieuwe cao Metalektro zijn er opleidingsvouchers (tegoedbonnen) beschikbaar voor opleiding en ontwikkeling. Het moet dan niet gaan om opleidingen die functiegericht zijn, die moeten via de werkgever aangeboden worden. Heb je interesse in een opleidingsvoucher, dan kun je contact opnemen met ondergetekende bestuurder Piet Verburg.

Loonsverhoging cao Metalektro
Voor diegenen die na 1 februari 2019 uit dienst gaan (voornamelijk Offshore medewerkers), zal de loonsverhoging van 1 februari 2019 van 3,5% meegenomen worden in de berekening van de Transitievergoeding.

Vakbondscontributie 2019
Leden van CNV Vakmensen en FNV Metaal die op 1 januari 2019 lid waren van één van deze vakbonden en werkzaam bij Hollandia ontvangen de vakbondscontributie over het jaar 2019 van Hollandia. We hebben dit punt expliciet aangekaart voor diegenen van Offshore die de afgelopen periode zijn ontslagen of nog worden ontslagen vanwege de reorganisatie. Deze werknemers zouden dan de uitbetaling van de vakbondscontributie mislopen waar ze wel recht op hebben. Hollandia komt op dit punt terug. Zodra wij hierover duidelijkheid hebben, zullen wij de Offshore medewerkers hiervan op de hoogte stellen.

Sociaal plan 2009
Op dit moment is voor zes voormalige werknemers de uitbetaling van het sociaal plan 2009 nog niet afgerond. De directie heeft nu het voornemen om het dit jaar af te ronden. En wel op de volgende wijze:

  • 5 september (met betaling periode 8) 50% van het huidige restbedrag
  • 28 november (met betaling periode 11) 50% van het huidige restbedrag

Dit betekent dat het volledige huidige restbedrag in twee termijnen wordt uitgekeerd.
Hollandia zal de betrokkenen binnenkort hierover schriftelijk informeren.

Tot zover deze nieuwsbrief. Heb je vragen of opmerkingen. Laat dit ons dan weten. Het eenvoudigst via onderstaande mailadres.

Mede namens FNV Metaal Elsa van der Kraats,

Piet Verburg
bestuurder CNV Vakmensen                        
M: 06 51 66 73 94
E: p.verburg@cnvvakmensen.nl