Overleg directie van Brush HMA en de vakbonden

Op 30 april 2019 is er overleg geweest tussen de directie van Brush HMA en de vakbonden. Onderwerpen van dat overleg lichten we hieronder kort toe.

De afspraak tijdens het vorige overleg in maart was dat er door Brush HMA inhoud zou worden gegeven aan de diverse punten. Althans dat was de veronderstelling van de delegaties van de vakbonden. Brush HMA heeft daar, volgens ons, weinig inhoud aan gegeven.
Daarom onderstaand de punten met de reactie Brush HMA en de afspraken die nu wel zijn gemaakt. 

Outplacement
Er wordt door vele boventallige en inmiddels vertrokken collega’s hard gewerkt aan outplacement. Ook wordt behoorlijk gebruik gemaakt van het scholingsbudget en dat is positief. Op dit moment is al zo’n 70% van het totale afgesproken scholingsbudget benut.

Huisvesting
De ondernemingsraad (OR) heeft een negatief advies gegeven over de huisvesting op het Rivium in Capelle a/d IJssel, maar tegelijkertijd aangegeven niet verder te gaan met mogelijk juridische stappen.
Brush HMA heeft het advies van de OR niet overgenomen dus de nieuwe locatie blijft het Rivium. Wij hadden aangegeven betrokken te willen worden bij de regelingen omtrent (extra) reistijd en reiskostenvergoeding. Dit heeft Brush HMA naast zich neergelegd. Er zijn in het besluit eenzijdige toezeggingen gedaan over reistijd en reiskosten. 

Personeelshandboek
Ook op dit punt zijn wij nog niet verder. Nu is de afspraak gemaakt dat bonden rond 8 mei het concept van het personeelshandboek zullen ontvangen. Wij geven dan tegen het eind van de maand mei een reactie richting Brush HMA. Tijdens de vergadering die in juni gepland staat worden dan knopen doorgehakt. Want de afronding van het personeelshandboek dient nog steeds voor de zomer gereed te zijn. 

Functies vanaf augustus 2019
Ook hier nog geen stap verder.
Wij willen principe-afspraken maken over de mogelijke gevolgen bij functiewijzigingen voor de werknemers die bij Brush HMA werkzaam blijven. Dit hebben wij eerder aangegeven. Wij begrijpen dat de nieuwe functies nu nog niet beschreven en gewaardeerd zijn, maar over eventuele gevolgen kun je wel principe afspraken maken. Ook daar moet in juni concreet over gesproken worden. 

Vacatures
De vakbonden willen ook vastleggen dat vacatures binnen de Nederlandse Brush organisatie niet alleen nu (zoals ook in het sociaal plan is geregeld) maar ook in de toekomst in Nederland worden ingevuld. Dit om de toekomstbestendigheid van de Nederlandse organisatie zo groot mogelijk te houden. Ook op dit punt nog geen nadere toezeggingen van Brush HMA. 

Medezeggenschap
Tijdens het overleg van 30 april werd duidelijk wat het standpunt van Brush HMA is over de medezeggenschap binnen de nieuwe organisatie. De directie wil, zodra de zittingstermijn van de huidige OR is verstreken, voorjaar 2020 geen nieuwe OR meer. Gezien het feit dat het aantal werknemers onder de 50 komt is er geen wettelijke basis meer om een OR af te dwingen. Brush HMA wil dan overgaan tot het oprichten van een PVT. Zo’n orgaan heeft minder bevoegdheden dan een OR. Wij als bonden hadden en hebben Brush HMA nogmaals dringend geadviseerd de OR wel in stand te houden, maar tevergeefs dus. 

Bestuurderswisseling
Willem de Zeeuw deelde ons mee dat hij voor het laatst aan tafel zat in de functie van bestuurder van Brush HMA. Zijn (beoogd) opvolger Mohamed el Mokhtari was, net als bij de meeting in maart, ook aanwezig bij het overleg. Het komende overleg zullen wij dus heel veel afspraken met hém moeten maken. 

Wij hebben gemerkt dat de invloed vanuit Engeland steeds groter werd en er minder ruimte kwam voor een eigen Brush visie. Wij hopen voor de ‘nieuwe’ Brush organisatie dat er ook in de nabije toekomst ruimte is voor een inbreng vanuit werknemerskant. 

Met Willem hebben wij de afgelopen jaren vele en intensieve discussies gevoerd er is natuurlijk ook heel veel gebeurd binnen Brush HMA in deze periode. Wij wensen Willem veel succes in zijn verder werkzame- en privéleven. 

Tenslotte
Al met al een teleurstellend overleg dus op 30 april.
Hadden wij in maart het idee op een aantal onderwerpen concrete afspraken te maken, dan is dit dus (nog) niet gebeurd. Laten we er vanuit mogen gaan dat dit in juni als nog gaat gebeuren. 

Zoals altijd: heb je nog vragen, stel ze gerust aan je vakbondsbestuurder. 

Mede namens: FNV Metaal en RMU Werknemers

Piet Verburg,
Bestuurder CNV Vakmensen
M. 06 5166 7394
E. p.verburg@cnvvakmensen.nl

Kom op 29 mei in actie voor een goed pensioen.
Kijk op www.cnvvakmensen.nl/pensioenactie en meld je vandaag nog aan!
Als je komt, zorgen wij voor een treinkaartje.