Ontwikkelingen bij Oostwoud

We willen jullie bijpraten over de laatste ontwikkelingen bij jullie werkgever, Oostwoud. Recent hebben de vakbonden CNV en FNV, jullie vertegenwoordigers, een brief gestuurd naar Jaap Koster, de directeur van Oostwoud. Deze brief ging over de verkoop van het bedrijf aan Akkerman Investgroup II B.V. Wij waren als vakbonden niet op de hoogte gebracht en dat had wél gemoeten.

Verplichte melding

Deze verkoop is voltooid in oktober 2023 zonder de verplichte melding bij de Sociaal-Economische Raad (SER), zoals de Fusiegedragsregels van de SER dat vereisen, en zonder te voldoen aan de informatieplicht uit de cao Metalektro. Dit gebrek aan openheid en communicatie is zorgelijk, vooral gezien de mogelijke gevolgen voor jullie arbeidsvoorwaarden en baanzekerheid. Wij, de vakbonden, zijn niet in de gelegenheid gesteld om advies uit te brengen over deze aandelenoverdracht. Er is in strijd gehandeld met de wet- en regelgeving. En dat betreuren wij.

Verzoek om gesprek

Vorige week woensdag kwamen we bij toeval achter deze aandelentransactie toen we Jaap Koster tegenkwamen in de hal bij Oostwoud. We waren op dat moment in het gebouw voor een kennismakingsgesprek met de ondernemingsraad (OR). Dat we daar achteraf en zo terloops in de hal over geïnformeerd werden vinden we onacceptabel omdat daarmee voorbij wordt gegaan aan jullie stem en mening hierover. We hebben Jaap Koster verzocht ons uit te nodigen voor een gesprek hierover en duidelijkheid te geven.

Brief

In onze brief aan de heer Koster hebben we verschillende vragen en verzoeken om opheldering opgenomen, die essentieel zijn voor het behartigen van jullie belangen. Een kopie van deze brief wordt aan de leden per e-mail verstuurd. We hebben de heer Koster verzocht om schriftelijk te reageren op onze brief, zodat we een helder beeld krijgen van de situatie en de mogelijke toekomstige impact op jullie. Maar feitelijk zijn we al geconfronteerd met een voldongen feit.
Daarnaast hebben we benadrukt in de brief dat het cruciaal is dat de OR voldoende tijd krijgt om weloverwogen advies uit te brengen over toekomstige beslissingen die advies- of instemmingsrecht vereisen volgens de Wet op de ondernemingsraden (WOR). We hebben de OR geadviseerd om voor deze kwestie(s) externe expertise in te schakelen. Ook voor wat betreft onderstaande ontwikkeling.

Nieuwe ontwikkeling: samenwerking met Meijer Metal

Er is ons verteld dat er een samenwerking zal starten/al verkennend gestart is met Meijer Metal waarbij detacheringen tot de mogelijkheden behoren. Als werk van Oostwoud naar Meijer wordt verplaatst, betekent dit een reorganisatie van de werkprocessen. In zo'n geval moet Oostwoud een adviesaanvraag indienen bij de OR zodat deze zorgvuldig kan adviseren over de situatie. Mocht deze verandering leiden tot personele gevolgen (zoals detachering, wijzigingen in reis- of aanvangstijden of uiteindelijk ontslagen), dan verplicht de cao Metalektro de werkgever om de vakbonden hierover zo snel mogelijk te informeren. Dit is tot op heden niet gebeurd.

Je hoort van ons

We zullen jullie op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen en staan klaar om ondersteuning en advies te bieden waar nodig. Mocht je vragen hebben of signalen willen delen dan kan dat altijd. Samen zorgen we ervoor dat jullie belangen optimaal vertegenwoordigd worden.

Tristan Westra
M +31 6 4845 6854
t.westra@cnvvakmensen.nl