Leden CNV stemmen voor acties bij Sparck

Op 11 oktober 2022 hebben we op drie verschillende tijdstippen een stemming gehouden. Bij die stemming kon je aangeven of je bereid bent actie te voeren voor het Sociaal Plan. Deze drie vergaderingen zijn goed bezocht en unaniem hebben leden vóór het voeren van acties gestemd. Zowel bij CNV als bij FNV.

Tijdens de vergadering hebben we gevraagd waar jullie vooral belang aan hechten:

  • Een langlopend Sociaal Plan van 3 jaar voor de huidige en toekomstige reorganisaties/structuurwijzigingen;
  • De mogelijkheid om bij boventalligheid in een andere passende functie bij Sparck te werken;
  • Een beëindigingsvergoeding van 2x de wettelijke transitievergoeding;
  • Boventallige werknemers die een functie gaan vervullen buiten Sparck Technologie B.V. kunnen binnen twee maanden besluiten dat de Passende Functie toch geen match blijkt te zijn, om welke reden dan ook. In dat geval tekenen partijen een beëindigingsovereenkomst conform het Sociaal Kader, inclusief beëindigingsvergoeding (zie nader artikel 11 concept Sociaal Kader);
  • Afspraken over reiskostenvergoeding en compensatie voor de meerdere reisuren en reiskosten bij het verplaatsen van het werk/functie naar een andere locatie of het verlies van toeslagen in verband met bijvoorbeeld ploegendiensten en SAO;
  • De mogelijkheid tot aanvullende afspraken indien toekomstige reorganisaties daar aanleiding toe geven.

Aan deze eisen zal Sparck tegemoet moeten komen. Gisteren hebben we het ultimatum naar Sparck gestuurd. Zij hebben tot dinsdag 25 oktober 2022 8:00 uur de tijd om te reageren. Doen ze dat niet, dan gaan we jullie oproepen voor stakingen. Wij verwachten dat in ieder geval iedereen die gestemd heeft het werk zal neerleggen om het zo sterk gewilde Sociaal Plan af te dwingen. Via de link Staken: opkomen voor betere arbeidsomstandigheden | CNV kunnen jullie méér informatie vinden over hoe een staking werkt.

Iedereen mag staken, lid of geen lid, uitzendkracht of in dienst bij Sparck. Staken is een grondrecht!

Stakingen

Naast de ‘gewone’ stakingen, zullen óók overwerkstakingen onderdeel zijn van de oproep. Met overwerkstakingen mag IEDEREEN weigeren overwerk te verrichten op grond van een aangekondigde overwerk-staking. Bijvoorbeeld je staakt eerst alleen op maandag en dinsdag ga je weer aan het werk, dan mag je dus eventueel overwerk op dinsdag weigeren.

Wanneer we in deze fase aanbelanden, zien we vaak dat in het algemeen werkgevers proberen om de staking te voorkomen. Vaak door in te gaan op de eisen. Toch zien we ook dat een enkele werkgever probeert de stakers te overtuigen niet te gaan staken. Al dan niet door verwarring te zaaien.

Mocht zich dat voordoen bij jullie, mag je Sparck altijd verwijzen naar mij, Tristan van het CNV of Wilma van het FNV. Als ze ons kunnen overtuigen, komen wij wel weer bij jullie terug. Wij treden op als jullie woordvoerders en behartigen jullie belangen voor een Sociaal Plan. 

Daarnaast horen wij dat er onduidelijkheid bestaat bij enkele leden óf er wel sprake is van een reorganisatie. Een re-organisatie betekent gewoon ‘een verandering’. Een verandering in het bedrijf of de organisatie waar je werkt. Het wordt ook wel anders genoemd: herindeling, herstructurering, modernisering, privatisering, outsourcing enzovoort. Er is geen twijfel dat er bij Sparck een verandering in de organisatie gaande is, dus een reorganisatie plaatsvindt. De wet verplicht geen enkele werkgever om een Sociaal Plan af te spreken, maar er is wél een wettelijk recht voor de werknemers om dat af te dwingen! Wel kan de CAO werkgevers daartoe verplichten. Wij zijn overtuigd dat Sparck zich moet houden aan de CAO in artikel (6.8.3 en 6.8.4), waarin een plicht staat tot het overleg tot het komen van afspraken in een Sociaal Plan. Mocht blijken dat dat niet zo is, dan nog staat de wet het wél toe om een Sociaal Plan af te dwingen.

Mochten er nog vragen of onduidelijkheden zijn, dan horen wij dat graag van jullie.

We houden jullie op de hoogte!

Tristan Westra
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06-48 45 68 54
E  t.westra@cnvvakmensen.nl