Leden bij Senior Aerospace Bosman

De afgelopen tijd krijgen wij veel vragen van jullie over de uitvoering van de Duurzame Inzetbaarheidsdag (DI-dag) en hoe het precies zit met het Generatiepact. Jullie werkgever is niet van plan de afspraken over de DI-dag uit de cao op een juiste manier uit te voeren, zo wordt ons gemeld.

Duurzame inzetbaarheidsdag (DI-dag)
Elk jaar heb je recht op een DI-dag. Wat jij die dag gaat doen bepaal jijzelf en niet je werkgever, zolang het maar te maken heeft met scholing, ontwikkeling of gezondheid!

Art 5.1.1 Eén dag per jaar
De werknemer heeft elk kalenderjaar recht op 1 inzetbaarheidsdag (8 uren). De werkgever betaalt het salaris over deze dag door.
Art 5.1.2 Het gebruik
De werknemer gebruikt deze dag om actief en autonoom te werken aan zijn duurzame inzetbaarheid. Hierbij gaat het om scholing, ontwikkeling en gezondheid. De werknemer bepaalt na overleg met de werkgever wanneer hij zijn inzetbaarheidsdag opneemt.

Wij hebben begrepen dat bij de invulling van de DI-dag binnen Senior Aerospace Bosman deze dag eerst wordt beoordeeld door jullie werkgever en daarna wordt besloten of het wel of niet wordt toegekend. Of dat zelfs de bedrijfsarts wordt gevraagd om een oordeel te geven over de invulling van deze dag. We zijn hier heel helder over, in de cao zijn geen eisen gesteld over de te ondernemen activiteit, alleen dat het moet gaan om scholing, ontwikkeling en gezondheid.

Het enige wat jij dus moet doen, is tegen je werkgever zeggen wat je die dag gaat doen, daar ben jij vrij in, en wanneer je die dag wilt opnemen. De datum waarop je de DI-dag wilt opnemen, moet je natuurlijk wel met je werkgever overleggen. En je hoeft daar ook geen bewijsstukken van te overleggen wat je die dag gaat doen of hebt gedaan. Let wel: deze dag kan je niet meenemen naar het jaar 2020, dus als je gebruik wilt maken van de DI-dag, dan zal je deze dag in 2019 nog moeten opnemen!

Reactie aan jullie werkgever
Na signalen van jullie over de niet correcte uitvoering van de DI-dag hebben wij jullie werkgever een bericht gestuurd. Daarin hebben wij een toelichting op de cao artikelen gegeven. En duidelijk gemaakt dat ook Senior Aerospace Bosman de cao moet naleven.

Generatiepact
Op 31 juli 2019 hebben we uitgebreid beschreven wat het Generatiepact inhoudt, wat het proces is, de voorwaarden, op welke wijze je je kan aanmelden en wat de duur is van aanmelding. Als je het Generatiepact in november aanvraagt, dan duurt het 2 maanden voordat het uiterlijk in werking gaat. Dit wil zeggen in januari 2020, uitgaande van een aanvraag gedaan in november 2019.

Het is belangrijk om alle voors en tegens voor jezelf op een rijtje te zetten. Laat goed uitrekenen wat het jou per maand gaat kosten als je mee wilt gaan doen met het Generatiepact. Wellicht is het voor jou gunstiger om geen gebruik te maken van het Generatiepact, maar om jouw dagen (denk aan seniorendagen en ADV-dagen) zo in te plannen dat je voor 100% salaris en 100% pensioenopbouw vier dagen per week kunt werken. Zet alles voor jezelf op een rijtje en raadpleeg daarbij bijvoorbeeld ook de rekentool: https://www.generatiepactmetalektro.nl/rekentool/.

Jullie werkgever biedt jullie de kans om, ingaande 1 oktober 2019, vanaf 57 jaar (10 jaar voorafgaand aan jouw AOW-gerechtigde leeftijd) gebruik te maken van het Generatiepact (beide varianten). Ook hier geldt weer, reken goed uit of dit gunstig is voor jou. Let wel, als je werkloos of arbeidsongeschikt raakt, het UWV bij bepaling van de WW- of WIA/WGA-uitkering uitgaat van het salaris wat je op dat moment verdient. Dit betekent dat 70% van jouw huidige salaris (bijvoorbeeld 90%) het uitgangspunt wordt. Door de daling van het salaris kan de WW/WGA of WIA-uitkering lager worden.

Opleidingsdagen
In de cao is ook de mogelijkheid om per jaar 2 opleidingsdagen in te zetten. In overleg met jouw werkgever kies je voor welke opleiding je deze opleidingsdagen gebruikt. Je hoeft deze dagen niet direct in het jaar op te nemen. Ze kunnen tot maximaal vijf dagen (40 uur) worden gespaard. Bij meer ongebruikte scholingsdagen vervallen deze. Maak hier zeker gebruik van als je je verder wilt ontwikkelen.

Ook kun je gebruik maken van een scholingsvoucher. Dit is een scholingsvoucher ter waarde van € 1.500 (exclusief BTW). Je zet de voucher in voor een cursus, training of opleiding. Kijk voor meer informatie op: info@jamesloopbaan.nl.

Tot zover even deze nieuwsbrief van ons. Vooral om jullie duidelijk te maken hoe het ook al weer zit met deze cao artikelen en ook om jullie duidelijk te maken dat wij al met jullie werkgever in contact zijn over de DI-dag.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat ons dit weten. Dit kan het eenvoudigst via onderstaande contactgegevens.

Piet Verburg
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 66 7394
E:p.verburg@cnvvakmensen.nl