Invoering functiehuizen bij Stork

Op 27 mei hebben de vakorganisaties een overleg gevoerd met Stork over de invoering van de functiehuizen op basis van de Hay-methode. Zoals je weet is enkele jaren geleden bij Stork Industrial Services Europe (ISE) in Nederland een nieuw functiehuis op basis van deze methode ingevoerd.

Hetzelfde gaat nu gebeuren bij Power Services en bij EQIN. Stork wil bestaande functiehuizen harmoniseren. Wij als vakbonden zijn vóór een harmonisatie zolang onze leden en werknemers daar beter van worden, anders niet!

Functiebeschrijvingen van de functiewaardering
Afgelopen 23 mei zijn onze functiewaarderingsdeskundigen uitgenodigd door Stork voor overleg met hun deskundigen. Er ligt momenteel een behoorlijk aantal generieke functiebeschrijvingen die volgens Stork inhoudelijk is besproken met zowel managers/leidinggevenden als met (delegaties van) werknemers. Stork heeft onze functiewaarderingsdeskundigen gevraagd of zij het functiemateriaal willen bekijken en vervolgens hierover willen afstemmen met HR van Stork respectievelijk KornFerry HayGroup, zoals we dat indertijd bij Stork ISE ook hebben gedaan. Onze functiewaarderingsdeskundigen zijn daarom uitgenodigd voor een vervolgoverleg op 11 juli 2019.

De impact van de invoering functiewaardering
Wat betreft de impact van de invoering van deze nieuwe functiehuizen op de indelingen (concreet: tot welke verschuivingen in indelingen zal dit leiden) kunnen wij nog niets zeggen. Het kan dat een (misschien fors) aantal werknemers lager wordt ingedeeld dan voorheen. Wij als vakbondsbestuurdersvragen de impactinformatie (aantallen verschuivingen) op en bekijken vervolgens welke afspraken je precies moet maken. Er zal sowieso een bezwaar- en beroepsprocedure voor Power Service en EQIN moeten worden geregeld. Ook een salarisgarantieregeling zodat niemand van de huidige werknemers in financiële zin benadeeld kan worden. We hebben begrepen dat er ook hogere loonschalen worden ingevoerd. Voor lagere (en ook hogere) indelingen moeten er goede, inhoudelijke argumenten zijn.

Hoe nu verder met de invoering functiewaardering 
Wij hebben tijdens dit overleg ingezoomd op waar we elkaar kunnen vinden, maar zeker net zo belangrijk ook goed gekeken naar waar de verschillen liggen voor wat betreft de impact van de invoering functiewaardering. Wij praten op 15 juli 2019 verder met Stork. Dan hopen we over en weer een nog beter beeld van de belangen en oplossingsrichtingen te kunnen krijgen.

Sociaalplan en Regelingenboek
Deze twee belangrijke onderwerpen hebben we geagendeerd voor het vakbondsoverleg van 19 september 2019. Dit omdat het huidige sociaal plan afloopt op 1 januari 2020 en het regelingenboek op 31 mei 2020. Dit houdt in dat beide regelingen tijdig verlengd dienen te worden. Uiteraard houden we je hiervan op de hoogte.

Vragen of opmerkingen
Neem dan contact met mij op.

Arthur Bot,
bestuurder CNV Vakmensen
M 06 2044 5190
E a.bot@cnvvakmensen.nl