Goed nieuws voor Senior Aerospace Bosman

De cao-teksten en spelregels Generatiepact Metalektro zijn klaar. Vandaar deze nieuwsbrief!
Op 29 juli 2019 hebben CNV Vakmensen en FNV Metaal kennis gemaakt met jullie nieuwe ondernemingsraad. In dit fijne gesprek merkten we dat er nog veel vragen en onduidelijkheden zijn rondom de nieuwe cao en (de aanvraag van) het Generatiepact.

Het akkoord voor de cao Metalektro lag er al een tijdje. We kunnen je nu melden dat de cao-teksten definitief zijn. Ook zijn we druk bezig geweest met de spelregels voor het Generatiepact. Een moeizaam traject, maar de teksten zijn klaar. Wat betekent dit voor jou?

Definitieve cao-teksten
De afspraken uit het principeakkoord van 1 februari 2019 zijn vormgegeven in een definitieve cao-tekst. Voor deze cao-tekst wordt nu een algemeen verbindend verklaring aangevraagd bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zodra deze verklaring is afgegeven, is de cao van toepassing op alle werknemers die vallen onder de cao Metalektro. We gaan zo snel mogelijk de cao-boekjes printen en een digitale versie van de cao publiceren. Je ontvangt van ons een bericht zodra dit klaar is. 

Duurzame inzetbaarheidsdag
Eén van de mooie afspraken uit de nieuwe cao is de duurzame inzetbaarheidsdag. Iedere werknemer heeft elk kalenderjaar recht op 1 inzetbaarheidsdag (8 uren). De werkgever betaalt het salaris over deze dag door.

Je gebruikt deze dag om actief en autonoom (zelfstandig) te werken aan jouw duurzame inzetbaarheid. Hierbij gaat het om scholing, ontwikkeling en gezondheid. Na overleg met jouw werkgever bepaal je wanneer je jouw inzetbaarheidsdag opneemt. Je kan hier dus zelf over beslissen wat de inhoud van die dag wordt, als het maar gerelateerd is aan scholing, ontwikkeling en gezondheid.

Aanvragen van het Generatiepact
De spelregels voor het Generatiepact zijn uitgewerkt. Vanaf 5 juli 2019 kan je hier gebruik van maken. Wanneer je hiervan gebruik wilt maken, dan kun je je vanaf deze maand via je werkgever hiervoor aanmelden. Na maximaal 4 maanden moet het Generatiepact daarna ingaan. In de bijlage leggen we je uit wanneer het Generatiepact moet ingaan na je aanvraag. Hierin staat een tabel, die weergeeft wanneer de datum van aanvraag en invoering van het Generatiepact is voor die werknemers die recht hebben op deelname.

Voorlichting over Generatiepact
Mocht je gebruik willen maken van het Generatiepact dan adviseren we jou eerst goed in beeld te hebben wat voor jou gunstig is, gebruik maken van het Generatiepact of gebruik maken van een vierdaagse werkweek. We adviseren je het reglement Generatiepact Metalektro en de vragen en antwoorden eerst goed door te lezen

Het is verstandig om zelf uit te rekenen wat het gunstigste is voor jou. En mogelijk ook nog een afspraak te maken met een pensioenadviseur van PME, Rob van der Wal of Jeroen van Zunderd.
Rob is bereikbaar via de mail: rob.vanderwal@metalektro.nl of per telefoon: 06 12 50 54 04.
Jeroen is bereikbaar via de mail: Jeroen.vanZunderd@pmepensioenfonds.nl of per telefoon: 06 20 30 17 84.

Daarnaast kan je heel veel informatie vinden in het reglement generatiepact metalektro: https://www.cnvvakmensen.nl/caos/metalektro/cao-metalektro 

Momenteel wordt er hard gewerkt aan de voorlichting over het Generatiepact. Er komt een website over deze regeling met bijbehorende rekentool. We brengen je op de hoogte als er meer informatie beschikbaar is.

Vierdaagse werkweek
Je kan met behoud van jouw voltijds dienstverband vier dagen per week werken. Naast de beschikbare vrije vakantie- en roostervrije uren kunnen ook de meeruren en overuren worden ingezet, tenzij deze al in een collectieve afspraak zijn ingeroosterd (bijvoorbeeld ploegendienst, urenbank). Bovendien kun je ook nog 10 verlofdagen kopen en deze inzetten voor de vierdaagse werkweek. De werkgever moet hieraan meewerken, tenzij het bedrijfsbelang zich daartegen verzet. Dat moet de werkgever dan inhoudelijk gemotiveerd binnen 4 weken na het verzoek bekend maken.

Voor vragen, kan je contact opnemen met één van onderstaande vakbondsbestuurders.
Mede namens collega Elsa van der Kraats (FNV Metaal)

Piet Verburg, bestuurder CNV Vakmensen, p.verburg@cnvvakmensen.nl