Eerste gesprek met directie Engie Fabricom

Na veel gissen: gisteren eerste gesprek met directie Engie Fabricom over de toekomst ...

Overleg 14 maart
Het zal jullie absoluut niet zijn ontgaan; sinds maanden wordt meer en meer duidelijk dat er eventuele veranderingen binnen Engie Fabricom plaats zullen vinden. Naar aanleiding van deze signalen, de neergelegde zorgen vanuit de leden van de vakbonden én een oproep vanuit de Ondernemingsraad naar de directie toe, zijn de vakbonden uitgenodigd om op 14 maart te overleggen over een raamsociaal plan. Jullie zijn hierover op 5 maart j.l. door de directie geïnformeerd middels een brief.

Het overleg van 14 maart heeft in ieder geval duidelijk gemaakt dat de uitnodiging vanuit de directie naar de vakbonden niet alleen is gebaseerd op het verzoek van de Ondernemingsraad. Alhoewel in de brief van 5 maart naar jullie toe is aangegeven dat er met deze uitnodiging “besloten is de Ondernemingsraad tegemoet te komen” is de analyse van zowel de vakbonden als de directie dat er wel degelijk aanleiding is om met elkaar te praten over een goed vangnet voor collega’s bij een eventuele verandering binnen de organisatie.

Hoe deze verandering binnen de organisatie er uit zal komen te zien, is nu nog niet duidelijk. Eind maart zal daar meer duidelijkheid over zijn en zullen wij ook – gebaseerd op concrete en uitgewerkte plannen – verder praten over een sociaal plan, en niet over een raamsociaal plan. Het verschil zit ‘m er in, dat bij een sociaal plan de afspraken namelijk gekoppeld zijn aan een uitgewerkte scenario met alle gevolgen voor het personeel, terwijl dat bij een raamsociaal plan (nog) niet helder/zeker is. Zowel de directie als de vakbonden zijn het in ieder geval met elkaar eens dat wij zo snel mogelijk duidelijkheid en zekerheid moeten bieden. Daarin hebben de vakbonden twee zaken op tafel neergelegd:
1. Concreet plan als basis voor de gesprekken
2. Financiële garantstelling om uitvoering van een eventueel sociaal plan te kunnen garanderen.

Nieuwe overlegdatum
Wij hebben gisteren dan ook vooral gesproken over het proces, over de samenstelling van de aanwezige partijen (vakbonden wensen ook een delegatie van de OR aan tafel te hebben) en een nieuwe datum geprikt om door te praten, namelijk maandag 8 april. Voorafgaand aan en ook zeker na het overleg van 8 april zullen wij – gezamenlijk als vakbonden en Ondernemingsraad – jullie actief op de hoogte houden over de ontwikkelingen, onze zienswijze én de inzet op basis van jullie wensen voor een fatsoenlijk vangnet/sociaal plan.

Wie 125 jaar wordt, trakteert!
Breng jij een nieuw CNV lid aan? Dan ontvang je 2x een cadeaubon van 25 euro én maak je kans op een donatie aan een goed doel naar keuze t.w.v. 1250 euro.

Kaderleden gezocht
Tot slot zoek ik nog een CNV-lid dat voor mij als CNV contactpersoon vanuit het bedrijf wilt optreden. Ben jij dit? Laat het mij weten: a.huizinga@cnvvakmensen.nl 

Mede namens:
FNV Metaal – Cihan Lacin (bestuurder)
De Unie – Dirk van Gestel (belangenbehartiger)
Ondernemingsraad Engie Fabricom B.V.
Arjan Huizinga
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 32
E: a.huizinga@cnvvakmensen.nl