Cao-onderhandelingen Tata Steel gestrand op loon

Woensdag 27 maart heeft de derde ronde van de cao-onderhandelingen plaatsgevonden. Daarin is het lang over de looptijd en het loon gegaan. Aan het einde van de dag constateerden wij dat er geen cao tot stand ging komen.
De leden van Tata Steel wil een 2-jarige cao, dit hebben wij vanuit CNV Vakmensen bij onze leden gepeild. De enquête is goed ingevuld, waarbij een grote meerderheid aangeeft dat een 2-jarige cao mogelijk is. Daarnaast hebben leden aangegeven wat de loonvraag in het tweede jaar moet zijn. Dank u wel, dit geeft de onderhandelaars een duidelijk mandaat.

Tata Steel is bereid tot een loonsverhoging vanaf september 2019 van 2,6% en in 2020 vanaf juli wederom 2,6%. Bonden eisen een loonsverhoging vanaf 1 april 2019 van 4,75% en 4,50% vanaf 1 april 2020.
Volgens Tata Steel is dit, gezien de situatie van het bedrijf, ver overvraagd en kan dit absoluut niet. De economische situatie van het bedrijf laat dit niet toe. Kennelijk is er niet voldoende geld om de werknemers nu gewoon eens mee te laten profiteren en is alles erom heen een stuk belangrijker.

Er is nu afgesproken dat wij een allerlaatste poging gaan doen om tot een cao te komen op woensdag 3 april. Op de agenda staan dan nog 2 onderwerpen: de looptijd en het loonbod. Het is dan een JA of NEE cao-resultaat.Op de andere onderdelen (die geen dan wel gering geld kosten) hebben we vooruitgang geboekt en zijn wij het veelal eens geworden. CNV Vakmensen is daar positief over maar het gaat om het geheel.

Ledenpeiling
Voordat wij op 3 april weer om de tafel gaan, willen wij met onze leden en collega-belangstellenden in gesprek. Want vindt u van de gang van zaken tot nu toe, hoever wilt u gaan ten aanzien van de loonvraag?

Daarom willen wij u uitnodigen om een van onze vergaderingen te bezoeken op

DINSDAG 2 APRIL
Locatie: ons gebouw IJzersterk aan de Grote Hout of Koningsweg 233

Aanvang: 1e vergadering van 10.30–12.00 uur
                 2e vergadering van 14.30–16.00 uur

Vervolgtraject: Na 3 april krijgt u nieuws over wel of geen cao?
Later in april houden we dan een ledenraadpleging waar u kunt stemmen over het resultaat. Is er geen resultaat dan gaat er een ander traject in gang gezet worden over hoe verder, waarbij veel gaat afhangen van uw inzet.

Kortom, wij rekenen op uw inzet zowel op 2 april als daarna.

Namens de cao-commissie
Gerard Kuijper, onderhandelaar

Peter Böeseken
Bestuurder CNVVakmensen
Mobiel: 0651602043
Mail: P.Boeseken@cnvvakmensen.nl