ASML: Vakbonden stappen naar de rechter

De zittingstermijn van de huidige ondernemingsraad ASML loopt af in oktober dit jaar. Wetgeving in Nederland is kristal helder. De Wet op de Ondernemingsraden kent niet de mogelijkheid om de zittingstermijn van een OR te verlengen. Er is dus geen wettelijke basis!
Dit hebben vakbonden CNV Vakmensen en FNV Metaal inmiddels op alle mogelijkheden kenbaar gemaakt bij de OR-ASML. Echter, de OR-ASML wil nu van geen OR-verkiezingen weten en gooit alle ankers uit om het proces onnodig te vertragen. Wat is nu het grote probleem bij ASML om geen OR-verkiezingen te kunnen organiseren?

Ultimatum
Ondanks het gegeven dat de OR zijn besluit tot verlenging van de zittingstermijn had ingetrokken op 14 juli jongstleden, probeert de OR toch de huidige zittingstermijn te verlengen door het besluit om OR-verkiezingen te houden alsmaar vooruit te schuiven. CNV en FNV hebben hun standpunt bij herhaling kenbaar gemaakt en proberen al geruime tijd in goed vertrouwen de OR nieuwe verkiezingen te laten uitschrijven. Helaas hebben CNV Vakmensen en FNV Metaal moeten constateren dat de OR tot op heden geen duidelijkheid heeft gegeven, hoewel de zittingstermijn in oktober 2020 afloopt. 

Na afloop van de zittingsperiode houdt de OR feitelijk op te bestaan als er geen nieuwe verkiezingen zijn uitgeschreven. Blijven ze toch zitten dan zit de OR er onrechtmatig.

OR-verkiezingen moeten dus zo snel als mogelijk plaatsvinden. Er zijn 8 zetels vacant. Een deel van de werknemers is en voelt zich niet meer vertegenwoordigd in de OR. Leden van de vakbond, als ook hun niet georganieerde collega's, dringen erop aan om spoedig OR-verkiezingen te houden. CNV Vakmensen en FNV Metaal hebben daarom besloten een ultimatum aan de ondernemingsraad te sturen. De tekst van het ultimatum vind je als bijlage.

Het treffen van rechtsmaatregelen
Onder druk van juridische stappen hebben we uiteindelijk, via de adocaat van de OR, mogen vernemen dat de OR voornemens is in week 5 van het nieuwe jaar OR-verkiezingen te houden. Daarover neemt de OR op 8 september een besluit! Geduld is een schone zaak, maar dit overtreft toch alles.
Dit is voor CNV Vakmensen en FNV Metaal gewoonweg onacceptabel. 
CNV Vakmensen en FNV Metaal betreuren het dat het zover heeft moeten komen, doch de zittende OR dient zich goed te realiseren dat de wijze waarop zij handelt gewoonweg niet kan.
Er blijft dan maar een ding over en dat is de gang naar de rechter.

Start werving OR-kandidaten namens CNV Vakmensen
Wij kunnen en willen niet langer wachten en starten alvast de procedure om kandidaten te werven voor de nieuwe Ondernemingsraad. Meedenken, meepraten en meebeslissen door medewerkers is nodig. Een organisatie kan niet zonder goede medezeggenschap. Daarom zijn we op zoek naar geschikte kandidaten voor de ondernemingsraad ASML.
Eenmaal gekozen kun je als OR-lid op onze steun rekenen. We beantwoorden jouw vragen, bieden ondersteuning bij trajecten en voorzien je van informatie en advies. Binnenkort ontvang je de benodigde info over hoe (beginnende) OR-leden worden ondersteund.

Arjan Huizinga
bestuurder
a.huizinga@cnvvakmensen.nl
06-51602032

Downloads