Actualiteiten ASML

Tijdens het recent gehouden periodiek overleg met jouw werkgever zijn onder meer de hieronder vermelde onderwerpen aan de orde gesteld.

1. Vakbondscontributie

Twee verschillende afspraken
In de nieuwe cao zijn twee verschillende afspraken gemaakt over de vakbondscontributie en daarom ook opgenomen in twee verschillende artikelen binnen de cao. Werknemers die op 1 januari 2019 lid waren (en nog zijn) van CNV Vakmensen, hebben recht op beide afspraken. Je hoeft hiervoor dus geen keuze te maken. Dit betekent dat jij de vakbondscontributie fiscaal verrekend dient te krijgen (zoals ook andere jaren dit geregeld was) en wanneer je op 1 januari 2019 lid was (en nog bent) van CNV Vakmensen, krijg je daarbij nog eens de vakbondscontributie over 2019 netto vergoed.

Art 6.7.1. Fiscale verrekening vakbondscontributie
Op grond van art 6.7.1. hebben vakbondsleden het recht hun vakbondscontributie via hun werkgever fiscaal te laten verrekenen binnen de Werkkostenregeling (WKR). Net zoals voorafgaande jaren lever je op tijd jouw jaaropgave vakbondscontributie in bij je werkgever (check bij je werkgever wat de deadline is). 

Art 3.7.8. Vakbondscontributie over 2019 netto vergoed
Op grond van art 3.7.8. krijgen (naast de fiscale verrekening van art 6.7.1) de werknemers die vallen onder de cao Metalektro en die op 1 januari 2019 lid zijn van een vakbond, daarnaast nog eens de vakbondscontributie over 2019 netto vergoed door de werkgever. 

Hoe vraag ik dit aan?
Met je jaaropgave vakbondscontributie dien je bij jouw werkgever beide regelingen aan te vragen, namelijk:

  • 1) de fiscale verrekening van de vakbondscontributie (art 6.7.1.)
  • 2) de vakbondscontributie over 2019 netto vergoed (art 3.7.8.)

Je kunt jouw jaaropgave downloaden via Mijn CNV. Wil je jouw jaaropgave per post thuisgestuurd krijgen? Neem dan contact op met ons secretariaat, via: secretariaatcollectief@cnvvakmensen.nl of tel 030-7511570. 

2. Duurzame inzetbaarheidsdag 

Ook krijgen wij veel vragen over de duurzame inzetbaarheidsdag. In artikel 5.1.1 en 5.1.2 staat duidelijk wat deze dag inhoudt en wanneer je deze dag krijgt. 

Art 5.1.1 Eén dag per jaar
De werknemer heeft elk kalenderjaar recht op 1 inzetbaarheidsdag (8 uren). De werkgever betaalt het salaris over deze dag door.

Art 5.1.2 Het gebruik
De werknemer gebruikt deze dag om actief en autonoom te werken aan zijn duurzame inzetbaarheid. Hierbij gaat het om scholing, ontwikkeling en gezondheid. De werknemer bepaalt na overleg met de werkgever wanneer hij zijn inzetbaarheidsdag opneemt. 

Het enige wat jij moet doen is tegen je werkgever zeggen wanneer je deze dag wilt opnemen. Dat gebeurt in overleg met je werkgever. Wat jij die dag gaat doen bepaal jijzelf en niet je werkgever, zolang het maar te maken heeft met scholing, ontwikkeling of gezondheid! 

Wat als mijn werkgever niet beide regelingen voor de vakbondscontributie wil toepassen en moeilijk doet over het opnemen van de duurzame inzetbaarheidsdag?

Neem dan onmiddellijk contact op met jouw vakbondsbestuurder via de contactgegevens onderaan deze nieuwsbrief.
Hij of zij kan jouw werkgever wijzen op zijn verplichting om deze cao-afspraken na te komen.

3. Invoering van SIE  werkrooster bij PI De EUV Upgrades 

Ruim 18 maanden geleden heeft jouw werkgever de vakorganisaties verzocht om alle werkroosters die binnen Operations worden toegepast ook elders in de organisatie mogen worden toegepast.
De leden van vakorganisaties hebben hierover hun stem uit mogen brengen en ruim 90% van de respondenten heeft dit voorstel afgewezen.
Het volgende verzoek van ASML was medio april 2019 om alleen voor de afdeling SIE een werkrooster zonder urenbank te introduceren. Vakorganisaties hebben hierop aangegeven dat onderhandelingen hierover mogelijk zijn mits er tegelijkertijd ook afspraken te maken zijn over onder meer duurzame inzetbaarheid, ouderenbeleid en een aanvulling op de huidige afbouwregelingen.

ASML heeft hierop gereageerd ernstig teleurgesteld te zijn dat vakorganisaties niet bereid zijn om dit rooster te willen formaliseren. Voor ASML is dit geen begaanbare weg. ASML heeft vervolgens haar verzoek ingetrokken. 

4. CNV kadergroep

Een aantal van jouw CNV collega’s vormen al enige tijd een CNV kadergroep binnen ASML.
Deze CNV kadergroep komt vier maal per jaar (1 dagdeel) bijeen samen met de bestuurder van CNV Vakmensen om  allerlei arbeidsvoorwaardelijke ontwikkelingen binnen ASML met elkaar te delen en te bespreken op welke wijze deze onder de aandacht gebracht dienen te worden bij jouw werkgever.

Ook jij bent bij deze meeting van harte welkom! Jij wordt voor deze bijeenkomsten door ASML vrijgesteld van arbeid ( met behoud van loon). Mogen we op jouw support rekenen in het belang van goede arbeidsvoorwaarden bij ASML?
Meld je dan aan via je bestuurder.

5. Nieuwe leden

Een goed resultaat kunnen we behalen dankzij onze vakbondspositie. Hoe meer leden, hoe sterker we staan. Het is vaak nog zo dat de omvang van het ledenaantal bepaalt wat de onderhandelingspositie is. 

Spreek je collega’s aan die nog geen lid zijn van CNV Vakmensen. Laat ze niet aan de kant staan maar maak ze lid. Zo kunnen ze meepraten, hun stem laten horen en mee beslissen! 

CNV Vakmensen bestaat dit jaar 125 jaar. Dat vieren wij samen! 

Nieuwe leden ontvangen de eerste zes maanden 50% korting op de contributie.
Schrijf jij als lid een nieuw lid in dan ontvang je daarvoor een beloning van 2 x € 25!

Arjan Huizinga,
Bestuurder CNV Vakmensen
M. 06 51 60 2032
E. a.huizinga@cnvvakmensen.nl