Acties lonen! Principeakkoord is goedgekeurd!

Het principeakkoord is in overgrote meerderheid goedgekeurd. 96% van de CNV-leden, die hun stem hebben uitgebracht, stemden positief vóór het principeakkoord. Ook de werkgevers hebben het akkoord goedgekeurd.

Dat betekent dat de afspraken uit het principeakkoord nu definitief zijn en vastgelegd kunnen worden in de cao. Tijdens de afgelopen cao-onderhandelingen Metalektro ging het in de kern om een eerlijke verdeling en de positie van werknemers. In deze tijd hebben werknemers recht op een eerlijk deel van de winst en dient een werknemer meer zeggenschap te hebben. Dat hebben wij dankzij jullie acties bereikt!

Leden hebben hun stem uitgebracht
De afgelopen weken hebben er verschillende ledenraadplegingen plaatsgevonden en konden mensen zich verdiepen in het principeakkoord. Een zeer grote meerderheid, namelijk 96% van de stemmers, is vóór het akkoord. Ook de leden van de andere vakbonden hebben vóór het akkoord gestemd, net zoals de werkgevers. Met andere woorden, de cao is definitief!

Investeren in werknemers
Het cao-proces heeft net zoals bij de vorige cao-onderhandelingen erg lang geduurd. Het was een moeizaam traject. Waarbij het een hele tijd heeft geduurd voordat wij de FME (jouw werkgeversvertegenwoordiger) konden overtuigen van het feit dat een cao als doel heeft om de arbeidsvoorwaarden van werknemers zo goed mogelijk te regelen. Hiermee creëer je arbeidsrust en voorkom je oneerlijke concurrentie. In slechte tijden zijn werknemers bereid om mee te denken en wanneer betere tijden aanbreken dient een werknemer te kunnen meeprofiteren. Men heeft ingezien dat zonder jullie harde werken, er binnen de bedrijven ook geen succes en winsten worden bereikt! Waarderen van vakmensen dient volgens ons centraal te staan.

Dankzij jullie acties ligt er een cao!
Dankzij de druk van de duizenden stakers en actievoerders die trots zijn op hun sector en werk, is deze cao bereikt. Als je met elkaar ergens voor staat, kun je iets bereiken. Geloof, vertrouwen en daadkracht is wat de mensen lieten zien. En dankzij jullie ligt er nu een cao waar zowel de werknemers als de gehele sector bij gebaat zijn. Wij willen iedereen die hier een bijdrage aan heeft geleverd enorm bedanken!

Vervolg
De komende tijd wordt er gewerkt aan de definitieve cao-teksten en worden er nieuwe werkgroepen gestart. De nadere spelregels voor het Generatiepact worden bijvoorbeeld de komende tijd verder uitgewerkt. Dit kan nog wel enige weken duren. Zodra dit rond is, kan er gebruik gemaakt worden van het Generatiepact. Wij zullen jullie over deze voortgang, maar ook over de voortgang van de andere werkgroepen tussentijds informeren. Ook over de overige afspraken, denk aan de cao-verhogingen en de afspraken over de vakbondscontributie, horen jullie te zijner tijd meer van ons.

Samen staan we sterk, voor jouw arbeidsvoorwaarden!

Kijk voor de meest actuele informatie en ontwikkelingen op https://www.cnvvakmensen.nl/caos/metalektro/cao-metalektro of op Je Achterban www.jeachterban.nl/metalektro/

CNV Vakmensen de onderhandelingsdelegatie,
Loes Bezemer-Videler,
M: 06 30 00 36 07
E: l.bezemer@cnvvakmensen.nl

Piet Verburg,
M: 06 51 66 73 94
E: p.verburg@cnvvakmensen.nl