Aankondiging plannen CSI Raamsdonkveer

Op 3 december 2020 hebben de vakbonden CNV Vakmensen en FNV een gesprek gehad met jullie CEO over het aan de OR voorgelegde voornemen om de organisatie te wijzigen. Hierbij zullen er ook arbeidsplaatsen verloren gaan. Dit is een heftig bericht. Voor de medewerkers, in het bijzonder voor degenen die hun baan bij CSI Industries kwijtraken, een zeer bittere pil.

Het is opnieuw dat jullie werkgever de vakbonden pas in een later stadium op de hoogte heeft gebracht van het voornemen. Terwijl de medewerkers een maand eerder al via een algemene mededeling vanuit het management hebben vernomen dat er een inkrimping van de organisatie en een organisatiewijziging aankomt. Ook heeft de OR rond die tijd een adviesaanvraag ontvangen.

Het blijft opvallend, kwalijk en ongebruikelijk, want de vakbonden hebben immers op 28 maart 2019 de afspraak (ook op papier) met jullie werkgever gemaakt dat de vakbonden conform de regels van de cao Metalektro tijdig op de hoogte worden gesteld van een mogelijke reorganisatie. Als hier dan personele gevolgen aan zitten dan moet jullie werkgever met de vakbonden hierover onderhandelen om tot een sociaal plan te komen.

In het overleg van gisterochtend met de directie hebben we daarover opnieuw onze onvrede uitgesproken. Het is jullie OR die de werkgever heeft verzocht om de vakbonden te informeren.

Hoe verloopt het proces nu verder?
De OR heeft een adviesaanvraag gekregen en zal de nut, de noodzaak en de onderbouwing van de reorganisatie beoordelen. De plannen en de financiële cijfers is de OR verder aan het beoordelen waarna ze uiteindelijk een advies uitbrengen aan jullie directie. De beoordeling van deze informatie door de OR is voor dit voornemen van belang, maar ook in de beoordeling voor de toekomst van de organisatie. Als vakbonden werken we in dit proces nauw samen met de OR. Direct na het gesprek met jullie werkgever hebben we overleg gehad met de gehele OR.

Om de personele gevolgen fatsoenlijk op te vangen is een sociaal plan nodig. Over de inhoud van een sociaal plan worden afspraken gemaakt tussen de directie en vakbonden. Gelukkig zouden we zeggen, al is het maar omdat vakbonden veel ervaring hebben met het maken van dit soort regelingen. Van jullie werkgever hebben we een sociaal plan ontvangen. We kunnen alvast zeggen dat jullie directie heeft aangegeven dat aan de hoogte van dit sociaal plan niets gewijzigd kan worden, enkel op procedurele afspraken.

Dit is een bittere pil, zeker als je als medewerker diegene bent die ontslagen wordt. Dan wil je een fatsoenlijke financiële vangnetregeling en perspectief voor de toekomst in een gedegen outplacement begeleiding en mogelijke scholing om je voor te bereiden op de arbeidsmarkt.  








Op 14 december hebben we opnieuw een gesprek met jullie werkgever.

Wat kan je als medewerker nu doen?
Het is voor ons belangrijk om contact te houden en in contact te blijven met de medewerkers van CSI. Het is nu wel iets lastiger gezien de maatregelen inzake corona. Des te belangrijker dat jij als medewerker je stem laat horen. We horen graag wat je hier van vindt. Laat het mij weten via de mail. 

Samen staan we sterker! Dit is het moment om je collega lid te maken van een sterke en betrokken vakbond. We hebben momenteel leuke ledenwerf actie voordelen. Voor meer informatie kijk op http://www.cnv-ledenwerven.nl/  Met meer leden staan we ook in de toekomst sterker.

Blijf gezond en zie om naar elkaar.

Henk van Beers
bestuurder CNV Vakmensen
M : 06 - 2035 2554
E : h.vanbeers@cnvvakmensen.nl