50-50 uitslag bij Sociaal Plan Hitachi

Doordat de uitslag bij de ledenraadpleging voor het sociaal plan Hitachi uitgelopen is op een unieke 50% voor en 50% tegen, is CNV vooralsnog niet akkoord met de uitkomst, in tegenstelling tot collegavakbonden FNV en De Unie. De oproep aan de leden is om alsnog hun stem uit te brengen.

Democratie
Met een lage opkomst en een uitslag van 50% voor en 50% tegen kan CNV volgens de statuten van de bond niet JA zegen tegen het sociaal plan, maar natuurlijk zijn we democraten. Dat betekent in de praktijk dat er, als een meerderheid voor onze leden uitblijft, er een sociaal plan komt met FNV en De Unie, die al wel voor hebben gestemd, dat ook aan onze leden aangeboden gaat worden. CNV vindt dat het belangrijk is dat de stem van de leden breder gehoord wordt en daarom hebben we de stembus nader opengesteld tot en met vrijdag 24 juli om 12 uur.

Vragen die leven
CNV wil daarnaast graag van de gelegenheid gebruik maken om vragen die leven te beantwoorden in een digitale sessie aanstaande vrijdag 24 juli om 9 uur. Dit aanvullend op de sessie die we al in Oosterhout samen met FNV hebben gehouden op locatie. Meld je daarvoor aan via m.wallaard@cnvvakmensen.nl en je krijgt een digitale link.

Heb je al gestemd ?
Dan blijft je stem gelden vanzelfsprekend! Alleen op basis van 50-50 kan CNV geen besluit nemen, dus roepen we meer mensen op om te stemmen.

Hoe stem ik ?
Heel eenvoudig, via een mail naar m.wallaard@cnvvakmensen.nl onder vermelding van Sociaal Plan Hitachi waarbij je aangeeft VOOR of TEGEN te stemmen

Wat staat er in het sociaal plan ?
Het volledige sociaal plan en een uitgebreide toelichting daarop vind je op deze pagina: https://www.cnvvakmensen.nl/caos/metalektro/cao-metalektro/nieuws/sociaal-plan-hitachi-onderhandelaarsakkoord Een tweetal elementen die vragen opriepen in dat sociaal plan en waardoor mensen hun stem onthielden zijn inmiddels nader toegelicht door Hitachi.

Thuiswerken
Bij medewerkers met een kantoorfunctie is begrijpelijkerwijs de vraag opgekomen hoe er wordt omgegaan met thuiswerken als de nieuwe werkplek Amsterdam wordt. HCME heeft voorgesteld om op dat vlak naar aanleiding van de vragen daarover toch nog een aanvulling te doen op het sociaal plan:

"HCME is voornemens  - mede op basis van de ervaringen met COVID-19 - zich te heroriënteren op het telewerkbeleid om zodoende gedeeltelijk thuiswerken/telewerken structureel te faciliteren binnen de gehele organisatie, voor die functies waarvoor dat mogelijk is (meestal kantoor- en ondersteunende functies). Uiteraard zal HCME hierbij medewerkers meenemen die te maken krijgen met een toegenomen reistijd ivm de voorgenomen herstructurering. HCME zal zich in dat kader inspannen om binnen het op te stellen telewerkbeleid, goede individuele afspraken te maken met betrokkenen." 

Een welkome aanvulling!

Reistijd
Aangaande reistijd wil Hitachi nog iets meer duidelijkheid inbouwen door niet meer Routenet maar de ANWB-routeplanner als uitgangspunt te nemen voor de passende reistijd als een medewerker naar Amsterdam reist. Niet passend zijn die reistijden waarbij de totale reistijd volgens die planner meer dan negentig minuten bedraagt (gemiddelde aankomsttijd in de Amsterdamse ochtendspits op dinsdag en vrijdag) én die reistijden waarbij je ten opzichte van de huidige reistijd naar je werk langer dan een uur extra onderweg bent (maar wel minder dan 90 minuten). Volgens onze gegevens zijn dan de meeste reistijden niet meer passend voor de huidige werknemers in Oosterhout en hoef je dus niet mee om je recht op een vergoeding en WW te behouden. Maar je kan nog steeds wél een baan in Amsterdam accepteren!

Vragen/opmerkingen
Voor vragen of opmerkingen, neem gerust contact op met je bestuurder Michiel Wallaard via 06-20471892 of m.wallaard@cnvvakmensen.nl En nogmaals, vergeet niet te stemmen, eventueel na het bijwonen van de digitale vergadering! CNV adviseert net als collega-vakbonden FNV en Unie positief over het bereikte resultaat.