We moeten de druk er nog op houden bij Tata Steel

Het verkennend gesprek met Tata Steel Nederland over het eisenpakket van de bonden heeft gisteren 30 juni plaatsgevonden. Na drie weken van acties, werkonderbrekingen en stakingen door het hele bedrijf heen is deze uitkomst echt teleurstellend.

Er is gesproken met de Nederlandse directie in de persoon van Hans van den Berg. Tijdens het gesprek is ExCo-lid Karl Haider aangeschoven en is de kern van het eisenpakket indringend met hem besproken. Dit ging moeizaam en er is vastgesteld dat de ExCo meer tijd nodig heeft om te komen met een reactie op onze eisen die gaan over de toekomst van IJmuiden.

Donderdag gaan we verder, wat betekent dat intussen de stakingsacties nog door moeten gaan. We moeten de druk er nog op houden. 

Op onze eisen rond strategisch toekomst plan, zelfstandig opererend bedrijf, stoppen met integratie UK en handhaven van de bedrijfsstructuur geen afspraken.Ook op de onderwerpen eigen cash en geen rendementen naar de UK hetzelfde, geen afspraken. Geen afspraken over werkzekerheid!

Het is 28 jaar geleden dat er gestaakt is bij “IJmuiden” en de CNV leden geven goed gehoor aan onze oproep en de druk op het bedrijf is hierdoor groot. We weten dat het om onze toekomst gaat en daar gaan we voor. Ook vanuit de samenleving is er begrip en sympathie voor onze acties.

Het is lastig om bij Tata Steel onderhandelaars met mandaat aan de tafel te krijgen.  

Een oorzaak staat vandaag in de NRC te lezen, die citeren uit een intern rapport van Hans Fischer, in de top van Tata Steel Europe en Nederland is sprake van “kolossale verdenkingen” en ”enorme frustraties”. Er is een gebrek aan ”gevoeld respect" tussen hoofdrolspelers.

Ook heeft het bedrijf geen lange termijn visie.  

Wij zoeken een koerswijziging, daarvoor is ons eisenpakket samengesteld en geeft voldoende mogelijkheden om met een frisse blik die toekomst tegemoet te treden.

Donderdag moet er duidelijkheid komen.

Peter Böeseken
bestuurder CNVVakmensen
E.: p.boeseken@cnvvakmensen.nl
M.: 06 51 60 20 43