Onderhandelingen Pensioenpremie Tata Steel

Eind november zijn de onderhandelingen gestart tussen CNV Vakmensen, de andere vakbonden en Tata Steel over de pensioenpremie voor 2022. De gesprekken zijn lastig. De inzet van werkgever is tot dusver namelijk flink onder de maat.

Ieder jaar worden er afspraken gemaakt tussen de vakbonden en werkgever Tata Steel over de pensioenpremie. Deze premieafspraak is nodig om ervoor te zorgen dat de pensioenuitkering nu en in de toekomst op peil blijven. In 2021 is er een afspraak gemaakt waarbij de feitelijke premie 29,5% bedraagt. Daarbij is door Tata Steel ook een éénmalig bedrag gestort dat gebruikt is ter indexatie van de pensioenaanspraak.

We zijn nu aan het onderhandelen over een nieuwe afspraak. Werkgever vindt dat er teveel wordt betaald aan pensioen en stelt nu voor om de premie te verlagen naar 28,7%. Met deze premie zouden alle kosten gedekt zijn en bovendien ruimte om achterstallige indexatie in te halen. Aangezien er uiterlijk per 1 januari 2027 een nieuw pensioenstelsel wordt ingevoerd in Nederland stelt Tata Steel voor om de systematiek van de kostendekkende premie voor meerdere jaren vast te leggen.

CNV Vakmensen en de andere vakbonden zijn niet blij met dit voorstel. Niet alleen is de verwachting dat met de invoering van een nieuw pensioenstelsel (op termijn) eerder meer dan minder premie noodzakelijk is, ook denken we dat Tata Steel veel te optimistisch is over wat er met het ingelegde geld kan worden bekostigd c.q. geïndexeerd. Dit ook vanwege de onzekerheid rondom de Covid pandemie en de effecten hiervan op de financiële markten. Bovendien bespaart Tata Steel miljoenen euro’s met dit voorstel terwijl de werknemers hier weinig tot niets van terugzien. Conclusie is dus dat we ver uit elkaar liggen en een overeenkomst nog ver weg lijkt.

Half december gaan we verder met de onderhandelingen. Je hoort dan weer zo spoedig mogelijk van ons. We gaan er nog steeds vanuit voor het einde van het jaar duidelijkheid te hebben.

Voor vragen en/ of opmerkingen kan je terecht bij de voorzitter van onze kadergroep en Tata Steel collega Gerard Kuijper (06-12991426) en ondergetekende.

Marten Jukema
Vakbondsbestuurder
06-13204112