Uitkomst stemming eindbod Signify: onvoldoende draagvlak voor cao

CNV-leden hebben in juni hun stem kunnen uitbrengen over het opnieuw gedane eindbod van Signify van 4 juni. Naast het feit dat veel leden geen gebruik hebben gemaakt van hun stemrecht geven de respondenten aan niet te kunnen instemmen met het voorliggende eindbod.

Wat betekent deze uitkomst?

Het betekent dat er geen overeenstemming is over het gedane eindbod! Deze uitkomst is vervolgens gedeeld met Signify. Ook de uitkomsten van de ledenstemmingen bij de andere vakbonden hebben hetzelfde resultaat opgeleverd. Dit houdt in dat er over de looptijd van 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2024 geen sprake zal zijn van een cao die is overeengekomen met cao-partijen. Het betekent ook dat er geen afspraken zijn gemaakt over loonontwikkeling over de afgelopen 12 maanden en er ook geen aanvullende secondaire afspraken zijn gemaakt waaronder een verlenging van het sociaal plan van 12 maanden naar 24 maanden.  

Waar staat Signify?

Signify onderbouwt haar eindbod door te stellen dat ingaan op het gezamenlijk gedane eindbod van vakorganisaties zou leiden tot een onverantwoorde stijging van de kosten bij Signify in Nederland. Door reorganisaties door te voeren, waarbij van medewerkers afscheid moet worden genomen, maakt Signify het bedrijf gereed voor de toekomst zo zegt zij. Maar wanneer breekt deze toekomst dan aan? Daarover bestaat geen enkele duidelijkheid!
Daartegenover staat dat dat Signify nog steeds voldoende ruimte heeft om het dividend jaarlijks te verhogen en winstcijfers te publiceren. Maar de vraag is: wat doet het bedrijf met het deel van de winst dat niet wordt uitgekeerd? 
Ook is er financiële ruimte voor internationale overnames waaronder een grote transactie in 2022 waar in Texas Fluence wordt overgenomen voor bijna een kwart miljard Euro en andere kleinere overnames zoals het Britse Telena. Bij de te maken keuzen ligt blijkbaar niet de prioriteit bij medewerkers.

Wat biedt de toekomst?

Signify laat weten op korte termijn nog steeds geen/onvoldoende ruimte te zien om te komen tot marktconforme cao-afspraken. De vraag die dit oproept is in hoeverre het hervatten van cao-onderhandelingen op korte termijn kan leiden tot cao-afspraken die acceptabel zijn; of vervallen we in dezelfde impasse? Daarnaast lijkt het alsof de werknemers berusten in de huidige situatie en kunnen leven met het uitblijven van een cao. Ook een recent georganiseerde ledenbijeenkomst met de gezamenlijke vakbonden wordt nauwelijks bezocht.

Signify aan zet

In een laatste poging heeft CNV jouw werkgever opgeroepen om met een verbeterd cao-bod te komen maar gelet op de langdurige onderhandelingen van ruim 15 maanden is er geen hoge verwachting. Het is dus niet uitgesloten dat er een cao-loze periode aanbreekt.

Meepraten en reageren

Wil je reageren of heb je een vraag? Laat mij dit dan weten. Of bezoek de cao-pagina waar je het hele cao-traject kan volgen en over alle fases kan meepraten, reageren of vragen stellen. Ga naar de cao-pagina: Cao Signify | CNV

Arjan Huizinga, bestuurder CNV
M 06 5160 2032
a.huizinga@cnv.nl