Derde cao overleg NXP geen succes

Op vrijdag 27 november zijn bonden en NXP weer aan tafel gegaan om een nieuwe cao voor de ongeveer 2000 werknemers van NXP in Nederland te realiseren. Alhoewel het nog steeds prima gaat met NXP, al is het misschien minder dan gepland, bleef NXP uitermate zuinig richting eigen werknemers .. naar jou dus! Daarom is het overleg met NXP zeker niet te beschouwen als een succes.

Terwijl kabinet en banken verwachten dat het in 2021 economisch spoedig weer aantrekt en er groei in het vooruitzicht ligt, wil NXP een cao die tot maar liefst 1 januari 2023 duurt. In deze periode wil NXP de loonontwikkeling super laag houden en bovendien een deel van hun pensioenrekening ook op jouw bord leggen. Daarbovenop wil NXP jouw pensioenopbouw feitelijk verslechteren. NXP vindt ook dat je teveel verdient als je in de ploegendiensten werkt. Daarom wil NXP gaan besparen op onregelmatigheidstoeslagen in ploegenrooster. Tot slot wil NXP het sociaal plan verder verslechteren door de aftopping naar beneden bij te stellen op €200.000,= maximaal.

Vakbonden willen een loonsverhoging die recht doet aan de prestaties van het bedrijf en de wijze waarop ook aandeelhouders profiteren van NXP’s revenuen. Gelet op de bijzondere omstandigheden van vandaag de dag willen wij een kortdurende cao van maximaal 12 maanden. Het is immers niet logisch om in deze bijzondere tijden ineens langlopende verplichtingen aan te gaan! Wij vermoeden dat veel werkgevers en ook NXP daar andersom juist van willen profiteren en daar een slaatje uit proberen te slaan. Coronatijd wordt gebruikt om crisisafspraken te maken, ook als het prima gaat.

Vakbonden willen bovendien dat NXP meegaat met afspraken die te maken hebben met een meer duurzame inzet van werknemers. Wij denken dat het 80% werken met 90% salaris en 100% opbouw pensioen zoals dat al jaren in de Metalektro sector van toepassing is (dus ook voor Thales en ASML), ook voor NXP moet gaan gelden. Bij NXP zitten we tenslotte niet op een eiland!

NXP moet zich realiseren dat het erop nahouden van een eigen cao ook verplichtingen schept ten opzichte van de cao waarvan er ontheffing is. Deze ontheffing moet wel houdbaar zijn en blijven in de praktijk. Dat betekent wat ons betreft dat de NXP cao inhoudelijk en trendmatig zonder enige twijfel boven de Metalektro cao moet uitstijgen want anders heeft de NXP cao geen bestaansrecht.

Helaas moet worden geconstateerd dat de NXP trend sinds 2008 onder de Metalektro trend ligt. Dat betekent dat we zo niet door kunnen gaan en er nu daadwerkelijk garen op de klos moet komen!

Op de bijlage hebben wij de belangrijkste thema’s met standpunten op een rij gezet. Op 10 december staat de volgende afspraak met NXP.

>> Wat vind jij van de houding van jouw werkgever?  Laat mij dit weten via je Achterban! <<

Cao delegatie CNV Vakmensen
Wouter van Went en
Arthur Bot
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 20 44 51 90
E: a.bot@cnvvakmensen.nl

 

 



 

Downloads