Cao overleg bij NXP opnieuw mislukt

NXP luistert niet naar de bonden, het woord is nu aan de leden!

Donderdag 10 december is het laatste NXP cao overleg mislukt. De verbeteringsvoorstellen van vakbonden met o.a. een goede cao loonsverhoging, verbeteren van de bonusregeling naar één percentage voor iedereen, extra mogelijkheden voor verlof en eerder stoppen met werken zijn door NXP afgewezen.

Ondanks het feit dat het goed gaat met NXP, eist jouw werkgever nog steeds dat de diverse vakgroepen een deel van hun cao verbeteringen zelf gaan betalen door verslechteringen zoals:

  • Verlaging ploegentoeslag en leeftijdsgrens voor overwerk verhogen.
  • AIP bonus niet meer pensioengevend.
  • Hogere pensioenpremie te betalen door werknemers terwijl jouw pensioenopbouw bij PME pensioenfonds lager wordt.

Pas als werknemers deze verslechteringen accepteren wil NXP een cao afsluiten met:

  • Looptijd van 28 maanden
  • Een cao verhoging van
    - 1,2% per 1 juli 2021
    - 1,2% per 1 juli 2022
    Per jaar is dat dan 1,03% in plaats van de 4% die bonden vragen. De nieuwe cao van NXP gaat in op 01-09-’20. Dat betekent dat je de eerste loonsverhoging krijgt na 10 maanden vanaf start. Voor de volgende verhoging moet je dan weer 12 maanden wachten.
  • Een extra bovenwettelijke verlof dag. Dat heeft een loonwaarde van 0,48%, kan je ook verkopen.
  • Komende zomer een studie naar RVU bedrijfs-AOW regeling om drie jaar voor je AOW leeftijd te kunnen stoppen met werken.
  • Geen verbeteringen in het generatiepact.
  • 2,7% extra pensioenkosten voor medewerkers in ruil voor 1,89% extra loon. Omdat pensioenkosten anders berekend worden dan loonkosten is deze uitruil voor huidige NXP populatie neutraal.

Het cao bod van NXP, met de ingebouwde verslechteringen is niet acceptabel voor vakbonden. Het is dermate schamel dat dit loonbod feitelijk voorziet in een daling van het reëel inkomen de komende paar jaar! We zijn nu bijna uitgepraat. Dat betekent dat nu de NXP medewerkers van zich moeten laten horen. Praat met je collega’s en leidinggevenden over het grote verschil tussen het cao bod van NXP en de vakbonden.

In de bijlage van deze nieuwsbrief staan de verschillen per cao onderdeel. Zorg dat jullie stem eens duidelijk gehoord wordt door jullie directie en zorg dat men met een fatsoenlijk bod gaat komen! En anders kunnen we (helaas) niets anders doen dan actie gaan voeren. Acties waar NXP echt last van heeft. En als het nodig is: sluit aan bij je collega’s en doe mee! Wij houden jullie natuurlijk op de hoogte.

Arthur Bot
bestuurder CNV Vakmensen
M : 06 - 2044 5190
E: a.bot@cnvvakmensen.nl

Downloads