Wat vindt u van het DI-Akkoord bij RJC ?

Zoals door werkgever en vakbonden recent is medegedeeld is er een akkoord gesloten over Duurzame Inzetbaarheid tussen RJC en vakbonden. Wij vernemen graag uw mening over het akkoord.
Minder werken met behoud en verbetering van salaris
Sinds 1 maart 2018 wordt bij het vliegtuigonderhoud van het RJC gebruik gewerkt met een verkorte arbeidsduur op basis van een afspraak tussen de OR en het RJC. De financiering van dit minder werken met behoud van salaris moest vervolgens (nog) gevonden worden in het arbeidsvoorwaardenpakket in overleg met bonden en RJC. Dit overleg heeft heel veel tijd in beslag genomen, met name omdat financieringsbronnen voor minder werken lang uitbleven. Uiteindelijk heeft de komst van een nieuwe cao metalektro uitkomst geboden.

Afgesproken is dat bij vliegtuigonderhoud de arbeidsduur nu structureel verkort wordt naar 35,4 uur per week en bij de andere 24/7 afdelingen wordt verminderd met 2 uur per week. In ruil voor deze vermindering in te werken uren wordt per 1 augustus 2019 en 1 januari 2020 de salarisverhoging met in totaal 2,5% verminderd. Dat betekent in de praktijk dat

a) Het salaris gedurende de cao-periode nog steeds stijgt.
b) Het aantal te werken uren per jaar fors omlaag gaat voor medewerkers VO of in andere 24/7 afdelingen en ook met een aanzienlijk hoger percentage dan 2,5%.
c) De beloning per daadwerkelijk gewerkt uur daardoor harder stijgt dan al in de cao metalektro was afgesproken.
d) De roosters gezonder worden (en dat is het allerbelangrijkste).

Aanvullende afspraken
Aanvullend is onder meer nog afgesproken dat voor dagdienstmedewerkers het mogelijk wordt om 4x9 te gaan werken en dat het RJC volledig uitvoering gaat geven aan de in de cao afgesproken regeling ten aanzien van 80% werken, 90% salaris ontvangen en 100% pensioen opbouwen. Lees al deze afspraken vooral goed door (zie bijlage).

Bent u het eens met dit akkoord ?
CNV Vakmensen verneemt graag of (ook) onze handtekening onder dit akkoord kan, daarvoor is instemming van de leden natuurlijk nodig. U kunt uw oordeel mailen naar m.wallaard@cnvvakmensen.nl Twijfelt u nog of heeft u vragen, bel gerust uw bestuurder Michiel Wallaard via 06-20471892 en hij staat u graag te woord. Wij vernemen graag uw reactie op uiterlijk 7 juli. Bij voorbaat dank!

Downloads