Voestalpine - Metaal Staakt!

Waarom er helaas weer gestaakt wordt en gestaakt moet worden voor een eerlijk loon en eerlijke cao-Metalektro!

Een ding is duidelijk: metaalwerkgevers in de Metalektro kiezen voor zichzelf en gebruiken de cao-onderhandelingen om het hakmes in de arbeidsvoorwaarden van elke werknemer te zetten. Ondanks het producentenvertrouwen is fors toegenomen in december zetten werkgevers keihard in op verslechteringen! Wie niet luisteren wil moet maar voelen!

Stakingen onafwendbaar en wordt daarom nu gestaakt bij bedrijven als DAF, VDL en ASML
Opnieuw moeten werknemers uit de Metalektro het stakingswapen uit de kast trekken. Het is wat we niet willen, maar akkoord gaan met de laatste asociale voorstellen van de werkgevers werpt je als metaalwerker jaren terug.

Loon
In twee jaar bieden werkgevers je 2,25%. Dat is per jaar net 1,1%. Het CBS verwacht een gemiddelde prijsstijging van 1,4% per jaar. Lagere inkomens zijn door het loonbod nog eens extra de pineut.

Eerder stoppen door zwaar werk
Alleen De collega die bruto niet meer dan 3.470,- euro per maand verdient, mag van de werkgevers gebruik maken van de ‘’zwaar-beroepenregeling’’. Er komt ook geen aparte regeling voor ploegendienst. ‘’Anders kost het teveel.’’ Ja, Ja…De werkgever kan zelfs subsidie krijgen voor deze regeling. 

Coronacrisis als excuus
Het lijkt erop dat werkgevers de huidige coronacrisis gebruiken om vakbonden te beschuldigen van onverantwoordelijke houding – en gedrag. Ze vergeten simpelweg te zeggen dat FNV Metaal en CNV Vakmensen op bedrijfsniveau juist afspraken willen maken daar waar coronacrisis flink heeft toegeslagen. De metaalwerkgevers vinden daartegenover dat alle werknemers, ongeacht het bedrijfsresultaat, flink moeten inleveren.

Wat willen werkgevers verder…

  • Geen Generatiepact (80-90-100).
  • Geen Gelijke beloning Gelijke beloning voor mannen en vrouwen. Werkgevers weigeren om een verbod op ongelijke beloning tussen mannen en vrouwen op te nemen in de cao.
  • Geen Pensioenopbouw over ploegentoeslag
  • Jeugdloon wordt afgeschaft per 1-1-2022 Waarom niet eerder einde aan die leeftijdsdiscriminatie? Omdat de werkgeversorganisatie: FME vindt dat werkgevers aan deze kostenverhoging (0,00005% van de loonsom) moeten wennen…
  • Geen Vakantietoeslag over overuren Te duur, vindt de FME. Da’s wel bijzonder, omdat er volgens de FME niet zoveel wordt overgewerkt en de kosten daarom ook zullen meevallen.

Ze zijn te ver gegaan!
Acties en stakingen zijn deze week weer hervat overal in het land. Dat doen we niet omdat we het leuk vinden. Dat doen we omdat we met alleen praten geen fatsoenlijke cao krijgen. Houd je email goed in de gaten. Ook bij voestalpine gaan we weer actievoeren.

STAKEN DOE JE SAMEN, DOE MEE!
In Nederland is er recht op staken en dat is niet voor niks! In het hele land vinden de komende periode ook acties en stakingen plaats voor een eerlijk loon en eerlijke cao Metalektro. Wij melden vooraf aan werkgevers dat er gestaakt wordt. Het is niet verplicht om zelf te melden dat je staakt, maar het mag uiteraard wel. Een goede cao krijg je niet cadeau! Daarom hebben we jouw steun en inzet ook hard nodig. Hoe meer leden zich inzetten, hoe sterker we staan. Word ook lid! Samen Beter Samen Sterker!

Uitkomsten overleg sociaal plan voestalpine
Op dinsdag 26 januari jl. hebben we als vakbond een overleg gevoerd met voestalpine over verlenging van het sociaal plan, omdat het huidige sociaal plan geldig is tot en met 31 maart 2021. CNV Vakmensen, FNV Metaal en CGMV vakorganisatie willen het huidige sociaal plan tenminste voor de duur van 2 jaar ongewijzigd verlengen.

Verlenging sociaal plan
Voestalpine heeft aangegeven het sociaal plan juist te willen versoberen omdat men het huidige sociaal plan te duur vindt en niet vindt passen bij hoe het bedrijf er voor staat.

Voorstel voestalpine:

  1. Nieuwe transitievergoeding van 2020 toepassen (met name voor langere dienstverbanden en hogere leeftijd is dit lager dan in het huidige sociaal plan)
  2. Factor 1,5 van de nieuwe transitievergoeding (is nu nog 2,0)
  3. Jouw ontslagvergoeding mag niet meer dan 100.000,- euro bruto bedragen (is nu 125.000 Euro)

Wij begrijpen dat voestalpine het in financiële zin niet gemakkelijk heeft gehad maar, het gaat weer de goede kant op. Daarom zien wij geen aanleiding om in te stemmen met de voorgestelde verslechteringen.

Wij willen als vakbonden het huidige sociaal plan graag ongewijzigd verlengen. Een goed sociaal plan met een nette ontslagvergoeding en goede faciliteiten voor begeleiding en ontwikkeling zorgt voor rust in de organisatie omdat er een vangnet geregeld is die zorgt voor duidelijkheid bij boventalligheid. Verder kan de organisatie sneller schakelen bij een reorganisatie, omdat ze niet eerst hoeft te onderhandelen over een sociaal plan.

Het huidige sociaal plan is een goed sociaal plan. In het sociaal plan staat ook dat het outplacementbureau MEPD jou helpt om een nieuwe baan te vinden. Op 26 januari vertelde MEPD, dat velen al een nieuwe baan hebben gevonden, zeker uit de eerste reorganisatie. In het sociaal plan staat ook een scholingsbijdrage. Die wordt goed gebruikt, en voestaline geeft de scholingsvergoeding ruimhartig. Reden te meer om met dit sociaal plan door te gaan.

Hoe nu verder?
Over twee weken praten we verder over het sociaal plan. Over de cao wordt nu niet gepraat. Daar is het nu tijd voor actie.

Roel van Riezen,
Bestuurder CNV Vakmensen
M. 06 5160 2034
E. r.vanriezen@cnvvakmensen.nl