VDL Nedcar komt met inhaalplan voor extra productie

De directie van VDL Nedcar komt met een inhaalplan om de opgelopen achterstanden in te halen. Daarnaast heeft BMW gevraagd of er dit jaar nog meer auto’s geleverd kunnen worden. Ook heeft de directie onlangs de reorganisatie voor Fase 2 aangekondigd. In deze nieuwsbrief informeren we jullie over deze en overige zaken.

Productiestop
Wereldwijd is er een tekort aan chips. Een probleem waar de media de afgelopen weken meerdere keren aandacht aan heeft gegeven. Ook het besluit van de VDL Nedcar-directie om de productie stil te leggen door een tekort aan chips, kreeg landelijk aandacht van de media. Niemand weet precies wanneer het tekort aan chips is opgelost. Tot op heden zijn de niet gewerkte uren als minuren toegevoegd in de tijdbankregeling. Wij maken ons zorgen dat er teveel minuren in de tijdbankregeling worden opgebouwd. Dit is niet evenwichtig en voor niemand een oplossing voor het probleem van het tekort aan chips. Gelukkig ziet VDL Nedcar dit ook in en streven zij naar een goede balans hierin.

Inhaalplan
Afgelopen vrijdag zijn we door VDL Nedcar geïnformeerd over een inhaalplan om de opgelopen productie-achterstand in te halen. Naast het inhalen van de productie-achterstand, heeft BMW verzocht om dit jaar meer auto’s te leveren dan eerder was afgesproken. De extra volumevraag van BMW is op z’n zachts gezegd wel bijzonder. Aan de ene kant wordt de productie stilgelegd in verband met een tekort aan chips, en aan de andere kant vraagt je klant of je meer auto’s wilt leveren. Is dit een voorbode dat het tekort aan chips is opgelost? Wij zullen de ontwikkelingen hierover nauwlettend in de gaten blijven houden bij VDL Nedcar.

Reorganisatie Fase 2
De directie van VDL Nedcar heeft onlangs de reorganisatie voor Fase 2 aangekondigd. Alle betrokken medewerkers zijn inmiddels over deze reorganisatie geïnformeerd en de adviesaanvraag hiervoor is naar de ondernemingsraad gestuurd. Nieuw is dat de adviesaanvraag integraal ook gepubliceerd is voor alle medewerkers. Heb je na het lezen van de adviesaanvraag vragen? Stel deze dan aan je leidinggevende. Wil je in gesprek met de ondernemingsraad, neem dan contact op met de vertegenwoordigers van CNV Vakmensen in de ondernemingsraad.

Bodyshop krijgt een extra vakantiedag
In de cao is afgesproken dat als een werknemer volgens zijn normale dienstrooster per 52 weken regelmatig 6 dagen per week werkt, de werknemer recht heeft op extra vakantiedag(en). Deze cao-bepaling werd bij de Bodyshop niet nageleefd. Dit is door CNV Vakmensen aangekaart bij de directie. Voor de medewerkers bij de Bodyshop die werken volgens een dienstrooster is dit gecorrigeerd.

MB-cao
Naast de Cao Metalektro geldt voor VDL Nedcar ook de MB-cao. Deze MB-cao liep eind vorig jaar af. Tot op heden is er nog niet inhoudelijk met VDL Nedcar gesproken over een eventuele verlenging van de MB-cao. Een nieuwe MB-cao kan pas ingaan als er ook een nieuwe Cao Metalektro is afgesproken. Hoewel er tot op heden nog steeds geen nieuwe Cao Metalektro is afgesproken, heeft VDL Nedcar de vakbonden wel uitgenodigd om in gesprek te gaan over een nieuwe MB-cao. Verkennend met elkaar praten over een nieuwe MB-cao kan altijd, maar het afsluiten van deze cao kan pas als er ook een nieuwe Cao Metalektro is.

Robert Wonnink, bestuurder CNV Vakmensen
M 06 51 86 42 65 / r.wonnink@cnvvakmensen.nl