VDL Nedcar haalt nieuwe klant binnen

Na maanden van spanning en onzekerheid, maakte VDL Nedcar vorige week donderdag bekend dat er een nieuwe klant is binnengehaald: Canoo. Vorige week donderdag hebben we ook een eerste verkennend gesprek gehad met VDL Nedcar over een nieuwe MB-cao.

De afgelopen maanden hebben we regelmatig aan VDL Nedcar gevraagd of er al meer duidelijkheid gemeld kon worden over de toekomst, nu de overeenkomst met BMW eind 2023 ophoudt. Tot vorige week donderdag kon hier geen concrete duidelijkheid over gegeven worden. Wel was bekend dat VDL Nedcar met meerdere mogelijke klanten in gesprek was. Vorige week donderdag was het eindelijk zover dat John van Soerland bekend kon maken dat er een nieuwe klant is gevonden.

Canoo
Wie is Canoo, de nieuwe opdrachtgever van VDL Nedcar? Canoo is een Amerikaanse startup bedrijf uit Los Angeles. Canoo heeft een elektrisch platform ontwikkeld waarop tal van carrosserieën denkbaar zijn. Het moederbedrijf van Hyundai en Kia heeft in 2020 een overeenkomst gesloten met Canoo om in de toekomst ook gebruik te mogen maken van het elektrisch platform. 

Uiteraard zijn we positief gestemd met het binnenhalen van deze nieuwe klant. Alleen beseffen we ook dat het aantal exemplaren die geproduceerd moeten worden ver onder het huidige niveau liggen. Hopelijk heeft de berichtgeving van vorige week donderdag positief effect op de gesprekken die VDL Nedcar nu nog heeft lopen met andere potentiële klanten.

MB-cao
Vorige week donderdag hebben we ook een eerste verkennend gesprek gevoerd met VDL Nedcar over een nieuwe MB-cao. De oude MB-cao liep eind vorig jaar af. Duidelijk is dat er pas een nieuwe MB-cao gesloten kan worden als er ook een nieuwe cao Metalektro is afgesloten. Zwaartepunt in de MB-cao is de tijdbankregeling. Tijdens het eerste verkennende gesprek hebben we dan ook bij dit onderwerp lang stilgestaan. De komende weken zullen we met VDL Nedcar verder praten over een nieuwe MB-cao.

Robert Wonnink
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 51 86 42 65
E r.wonnink@cnvvakmensen.nl