Update voor de leden werkzaam bij KME in Zutphen

Afgelopen donderdag is Nicole Engmann-van Eijbergen in kennis gesteld van een voorgenomen reorganisatie binnen KME. Hier waren we al bang voor toen werkgever op “vrijwillige” basis de vierdaagse werkweek heeft ingevoerd. Helaas bleek dit onderbuik gevoel terecht te zijn.

Reden reorganisatie

Als belangrijkste reden wordt aangegeven dat er een teruggang is in de orders en volume door teruggang in marktvraag door verslechterde marktomstandigheden. Echter, na de overname door KME heeft men besloten de prijzen flink te verhogen en de klanten vooraf te laten betalen. Dat had direct impact op de orders. Aan de ondernemingsraad de vraag om uit te zoeken in hoeverre hier een relatie zit met de ontstane situatie.

Adviesrecht OR

Verder is er nog niet heel veel bekend over de reorganisatie. Net als het dagelijks bestuur van de ondernemingsraad zijn ook jullie afgelopen donderdag ingelicht door de directie van KME. De ondernemingsraad heeft adviesrecht als binnen de onderneming sprake is van een voorgenomen besluit tot een belangrijke wijziging in de organisatie van de onderneming (o.a. reorganisatie) of in de verdeling van bevoegdheden (artikel 25 lid 1e WOR).

Artikel 25, lid 1, onderdeel e van de WOR regelt het adviesrecht van de ondernemingsraad bij een voorgenomen besluit tot wijziging van de organisatie van de onderneming dan wel in de verdeling van de bevoegdheden. Dat wil zeggen dat de ondernemingsraad adviesrecht heeft als er sprake is van bijvoorbeeld een reorganisatie al dan niet samengaand met een wijziging in de personeelsformatie. In de tussentijd zullen wij de ondernemingsraad bijstaan met raad en daad, want om een goed advies te kunnen geven moet de ondernemingsraad nut en noodzaak van de op handen zijnde reorganisatie kunnen toelichten.

De directie verwacht eind augustus te komen met deze adviesaanvraag. Tot die tijd zullen zij bekijken wat de mogelijkheden zijn. Wij, de vakbonden, zijn gisteren op de hoogte gebracht door de directie. Vooralsnog hebben we geen nieuwe aanvullende informatie. Hierover houden wij jullie uiteraard op de hoogte.

Omdat Nicole met verlof is tot 22 augustus, neem ik haar tijdelijk waar. Heb je in de tussentijd vragen, stel ze gerust. Dat kan bij één van de kaderleden op de werkvloer, maar ook bij mij.

Maak je collega lid van de vakbond

We hebben elkaar hard nodig. Samen staan we sterk!
Hoe meer leden we hebben, hoe beter we kunnen onderhandelen over de reorganisatie binnen KME. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig, en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar CNV leden werven.

Nieuwe leden betalen slechts 20,23 euro voor de eerste 6 maanden. Ze kunnen zelf ook lid worden via www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/. Word lid!


Sharon van Boxmeer, Bestuurder CNV Vakmensen
E. s.vanboxmeer@cnvvakmensen.nl 
T. 06 28 86 65 12

Nicole Engmann-van Eijbergen, Bestuurder CNV Vakmensen
E. n.engmann-vaneijbergen@cnvvakmensen.nl
T. 06 51 60 19 89