Update juli Prysmian

We geven graag een update over de laatste stand van zaken bij Prysmian. Zoals jullie weten spelen er veel zaken. Regelmatig hebben wij als vakbonden (FNV en CNV) overleg met de CEO Dennis Marks, HR Director Angela Amodio, HR-manager André de Vos en de COR (Centrale Ondernemingsraad).
In deze nieuwsbrief praten we jullie bij over de volgende 5 onderwerpen:

Salarisstroken
We zijn nog steeds in gesprek met Prysmian om de salarisstroken duidelijker en overzichtelijker te maken. Prysmian ziet dit gelukkig zelf ook in en voert gesprekken met het salarisadministratiebedrijf Alight om tot oplossingen te komen. Wij blijven hier als vakbonden aandacht voor vragen totdat de problemen hierin zijn opgelost.

Pensioen
De pensioenafdracht gaat bij Prysmian niet goed. Na verschillende peilingen door FNV bleek dat het jaarsalaris van de jaaropgave in veel gevallen niet bijna gelijk is aan het salaris dat Prysmian heeft doorgegeven aan het pensioenfonds PME. In veel gevallen zien we terug dat Prysmian een te laag jaarsalaris heeft doorgeven. Het resultaat hiervan is dat er te weinig pensioen door Prysmian wordt afgedragen. We schatten in dat deze situatie zo’n 2 jaar duurt. Dit heeft natuurlijk grote gevolgen voor de opbouw van jullie pensioen. We roepen iedereen op om het salaris van je jaaropgave te controleren met het jaarsalaris van het uniform pensioenoverzicht via Inloggen op Mijnpensioenoverzicht. Dit is een website van de overheid waarop je een overzicht hebt over hoeveel pensioen je hebt opgebouwd.

Als er een groot verschil bestaat tussen je jaarsalaris en het jaarsalaris dat Prysmian heeft doorgegeven aan PME, dan horen wij dit graag van je. Ben je CNV-lid? Stuur een bericht naar Laura Vermeulen. Ben je FNV-lid? Stuur dan een bericht naar Laura van Beers.

Salaris na 35 jaar
Uit de salaristabel van Prysmian leek te lezen dat je na 35 dienstjaren nog een paar stappen in je salaris kon zetten. Een behoorlijk aantal medewerkers bij Prysmian werkt er langer dan 35 jaar. We hadden Prysmian erop gewezen dat voor deze medewerkers het salaris had moeten stijgen en dat we loon zouden vorderen. Voor een aantal van jullie hebben we deze loonvordering berekend. Prysmian heeft echter onlangs stukken gestuurd waaruit volgens hen bleek dat je salaris na 35 jaar niet standaard naar de laatste tredes zou stijgen maar alleen als je excellent (uitzonderlijk) zou presteren.

Wij hebben deze stukken aan onze procesjuristen voorgelegd en gevraagd om een advies. Helaas gaven onze procesjuristen aan dat Prysmian hierin gelijk heeft. Na 35 dienstjaren stijgt niet standaard je salaris maar alleen bij excellent presteren.

Onze procesjuristen gaven aan dat er geen redelijke kans op succes is als we met deze situatie naar de rechter gaan. Onze procesjuristen gaven wel aan dat zowel de salaristabel als de aanvullende regeling duidelijker geformuleerd moet worden, zodat deze verwarring in de toekomst voorkomen wordt. Wij gaan hierover met Prysmian in gesprek.

Lekkend dak in Delft:
Na vele gesprekken over het lekkende dak, leek eindelijk het probleem opgelost te worden. Er werden reparaties aan het dak uitgevoerd waardoor er een einde zou komen aan de vele lekkages en de gevaarlijke situaties die zo ontstonden. De vlag kon uit dachten we…. Helaas, hoorden we van jullie toch dat er na de flinke regenbuien van de afgelopen tijd er op verschillende plaatsen in Delft het water weer naar binnen kwam. Gelet op de machines waarmee jullie werken, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Het bouwen van een dakje door Prysmian boven elektriciteitspunten (en de plastic zakken eraf halen) is een poging om ongevallen te voorkomen. Dit is natuurlijk niet de oplossing van het probleem, maar het is eerder -letterlijk- dweilen met de kraan open.
Wij blijven hierover met Prysmian stevig in gesprek en wijzen Prysmian op de gevaren van deze situatie. Jullie veiligheid staat voor ons voorop. Aan deze situatie moet daarom heel snel een einde komen! We ontvangen van jullie graag opmerkingen en vragen hierover. Laat ons ook weten wat je hiervan vindt.

10 minuten-discussie
In Delft horen we dat er 10 minuten voor de dienst moet worden gestart vanwege de werkoverdracht en dat deze 10 minuten niet betaald worden. We hebben ook verhalen gehoord dat als je er niet 10 minuten van tevoren bent, je erop wordt aangesproken en in sommige gevallen er (verlof)uren worden afgeschreven. Er zijn verschillende uitspraken de afgelopen tijd door rechters gedaan over het onderwerp eerder aanwezig zijn op werk. Onder andere wanneer je eerder aanwezig moet zijn voor werkoverdracht. We roepen je op om bij ons te melden als je bent aangesproken omdat je niet 10 minuten eerder dan je dienst aanwezig was of als je (verlof)uren hierdoor bent kwijtgeraakt. Dit geldt ook voor de verhalen en situaties van je collega’s.

De gesprekken met Prysmian gaan begin september weer verder. Uiteraard blijven we jullie informeren. Heb je tussentijdse vragen, opmerkingen of belangrijke zaken te melden? Laat het ons weten!

Laura Vermeulen
Bestuurder CNV
E: l.vermeulen@cnv.nl     

Laura van Beers
Bestuurder FNV Metaal
E: laura.vanbeers@fnv.nl