Stork: overleg overname

CNV Vakmensen en collega vakbonden hebben op dinsdag 7 februari overlegd met de Stork-directie over de overname van Stork, dubbele franchise en karweiregeling. Hieronder lees je puntsgewijs de uitkomsten van het overleg.

Financiële situatie

Stork heeft in 2022 een goed jaar gedraaid. Dat betekent meer omzet en meer winst dankzij een aantal grote opdrachten. Dat betekent dat Stork Nederland een crisisperiode achter zich laat met een redelijke omzet en winstmarge. Hopelijk weet Stork de stijgende lijn vast te houden. Binnenkort zijn de financiële cijfers over het jaar 2022 definitief.

Verkoop Stork blijft weerbarstig

Na bijna een jaar is de aangekondigde verkoop van Stork nog steeds niet rond. Wij krijgen hierover geen inhoudelijke informatie. Wij hebben aangeboden om, indien nodig, tijd vrij te maken als dat in Nederland de gang van zaken kan versnellen. Er is kortom nog steeds geen witte rook. Volgens de Stork-directie weten we hopelijk heel snel hoe de vlag erbij hangt. De vakbonden moeten in ieder geval worden geïnformeerd voordat overeenstemming wordt bereikt. Daarnaast moeten de fusiepartijen, voordat zij een openbare mededeling over de voorbereiding of totstandkoming van een fusie doen, de vakbonden informeren over de inhoud daarvan. Vakbonden zullen daarom dit proces scherp blijven volgen.

Karweiregeling

Met Stork hebben we afgesproken om in een werkgroep te kijken om het probleem van de dubbele franchise in de karweiregeling op te lossen (zie voor problematiek artikel 5.5.2.b van hoofdstuk 5 van het regelingenboek). De werkgroep zal in maart een aantal keren bijeenkomen zodat we tijdens het overleg de vraagstelling en de omvang van het probleem goed in kaart kunnen brengen om vervolgens te kijken naar een wenselijke oplossing.

Regelingenboek

Stork staat niet helemaal open om het regelingenboek tussentijd te verbeteren als het gaat om de reisuren en dagvergoedingen, ondanks de hoge inflatie, oplopende energie en voedselprijzen. Maar we hebben afgesproken om hierover verder te praten met Stork en daar starten we mee vanaf tweede helft april.

Hoe nu verder?

Wij vragen niet te veel: jullie energierekening is fors gestegen, de inflatie is nog steeds hoog en de prijzen stijgen harder dan de lonen. Binnenkort praten we verder met Stork en dan verwachten wij een betere reactie op onze voorstellen. Wordt vervolgd!

Arthur Bot
Bestuurder CNV Vakmensen
M.: 06 2044 5190
E.: a.bot@cnvvakmensen.nl