Stemming over het Reglement Flexibele Werktijd

Op donderdag 6 februari hebben CNV Vakmensen en FNV Metaal op het bedrijf een ledenbijeenkomst gehouden.

Tijdens de bijeenkomst is de verlenging van het Reglement Flexibele Werktijden Damen Shipyards Den Helder BV besproken. Na afloop van de bijeenkomst hebben vakbonden met Joke Buscop van HR gesproken en de bevindingen van de ledenbijeenkomst met haar gedeeld. Er was een kleine opkomst tijdens de ledenbijeenkomst en daarom hebben de vakbonden bij jullie directie aangegeven dat wij alsnog bij al onze leden willen peilen of zij ook van mening zijn dat het reglement moet worden verlengd.

Waarom is er een Reglement Flexibele Werktijden bij Damen Shipyards?
De bedoeling van het inzetten van de regeling is om te werken als er werk is en niet werken als er geen werk is. Bij Damen Shipyards ziet men zich geconfronteerd met wisselingen in het werkaanbod doordat de markt waarin men opereert afhankelijk is van opdrachten. Deze opdrachten kunnen elkaar soms overlappen, en dan is er voldoende werkaanbod. Er zijn echter ook periodes waar opdrachten niet op elkaar aansluiten en er tijdelijk minder werk is. Omdat jullie werkgever afhankelijk is van opdrachten en deze opdrachten per jaar kunnen wisselen is deze regeling destijds in het leven geroepen. Afhankelijk van het binnenhalen van opdrachten kan het nut en noodzaak van de regeling per jaar variëren. Jullie werkgever heeft door de inzet van deze regeling beoogd om een beter afstemming tussen de marktvraag en interne productiecapaciteit te creëren. Dit zodat leegloop en overwerk zoveel mogelijk wordt voorkomen en werkgelegenheid behouden blijft. 

In het reglement dat tot nu toe jaarlijks is verlengd zijn van de 104 ADV-uren, 80 uren opgenomen in het reglement Flexibele Werktijden. De overige 24 ADV-uren worden gebruikt voor de, met de ondernemingsraad afgestemde, collectief vastgestelde dagen. Als deze ADV-uren aan het eind van het jaar niet zijn gebruikt en je meer dan 144 uren hebt, dus een positief saldo, dan worden deze ADV-uren omgezet in snipperuren. Deze uren zijn vrij opneembaar en kunnen te gelde worden gemaakt. Ook is er de mogelijkheid om na goedkeuring van de werknemer tijdens het lopende jaar bij positief saldo van diens persoonlijke rekening courant een aanvraag te doen om uren op te nemen mits er geen opgebouwde vakantiedagen uit voorgaande kalanderjaren meer ter beschikking zijn. 

Wat gebeurt er als er geen reglement wordt afgesproken?
Op dit moment zijn er voldoende opdrachten. Maar de markt waarin Damen Shipyards zich beweegt is onderhevig aan fluctuaties. Hierdoor zijn er jaarlijks maanden waarbij er meer en minder werkaanbod is. Dit kan tot gevolg hebben dat er maanden zijn waar er meer werkaanbod is, jullie worden verzocht om over te werken. Of in maanden waarbij er minder werkaanbod is door de werkgever kan worden gevraagd om, op vrijwillige basis, ADV-uren of snipperuren op te nemen om zo de pieken en dalen op te vangen. 

Als de regeling niet wordt verlengd, dan heb je bij aanvang van het kalenderjaar 104 ADV-uren tot je beschikking. De werkgever benut nu de mogelijkheid om jaarlijks 3 collectieve dagen (24 ADV-uren) vast te stellen met de ondernemingsraad. Dit houdt in dat je 80 ADV-uren tot je beschikking hebt in het lopende jaar. Worden deze ADV-uren niet opgenomen in het lopende jaar dan kun je ze niet meenemen naar het volgende kalenderjaar en kunnen ze ook niet te gelde worden gemaakt. 

Op dit moment zien wij dat de noodzaak van het inzetten van de regeling varieert. In de afgelopen jaren was de regeling het ene jaar wel noodzakelijk en in het andere jaar minder. We hebben nog geen aanhoudende lijn van een aantal aansluitende jaren kunnen vaststellen waarin deze regeling niet nodig bleek. Maar het is aan jullie om hierover te beslissen. 

CNV Vakmensen vindt het belangrijk dat al onze leden zich over het verlengen van het reglement uitspreken. Via het bijgevoegde stemformulier kun je ons laten weten of je wel/niet van mening bent dat vakbonden aan tafel moeten gaan met de directie om het Reglement Flexibele Werktijden voor 2020 te verlengen. 

Vul het stemformulier volledig in, maak een scan of foto van het ingevulde formulier en e-mail dit naar: b.anker@cnvvakmensen.nl of het ingevulde formulier per post naar CNV Vakmensen, Burg Anker, Postbus 2525, 3500 GM UTRECHT. Zorg dat jouw stem vóór donderdag 5 maart binnenkomt bij ons. 

Vragen?
Heb je vragen naar aanleiding van deze brief? Neem dan telefonisch contact op met mij via
06 51 60 19 94. Wij roepen jullie dringend op om te reageren!  

Burg Anker
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 19 94
E: b.anker@cnvvakmensen.nl

 

 

 

 

Downloads