Stemmen voor een nieuwe cao Metalektro

Hiermee nodigen wij je uit om te stemmen over jouw nieuwe Metalektro cao. Je kunt tot en met 31 oktober aanstaande stemmen. We hebben de belangrijkste afspraken nog eens op een rij gezet zodat je weet waarvoor en waarop je stemt.

Looptijd nieuwe cao
Van 1 december 2022 tot en met 31 mei 2024 (18 maanden).

Loonsverhogingen (feitelijke lonen)
  • 5,5% per 1 december 2022.
  • 3,5% per 1 januari 2024.
  • € 60,= korting werknemers pensioenpremie per maand tussen 1 december 2022 en 31 mei 2024. Indien dat niet kan zal dit gewoon worden betaald. Het loon gaat dus niet omhoog, je houdt netto wel meer over. Jouw werkgever betaalt in deze periode € 60,= per maand meer pensioenpremie.
  • Geldt ook voor uitzendkrachten.
  • Negatieve afwijkingen alleen door middel van maximaal 1 jaar uitstel loonsverhoging, ter compensatie in 2023 9,5 vakantie-uren per maand en in 2024 uitstel tot juni 2024 en 6 extra vakantie-uren per maand als compensatie.
    Deze afwijkingen kunnen alleen onder strikte voorwaarden, zie hoofdstuk 7.4 van de cao.
  • De maximale salarisgrens (Hp cao) wordt een ‘B bepaling’. Per onderneming kan er dus overleg volgen over het Hp beloningsbeleid (artikel 3.2 Hp cao).

Pensioen, RVU en generatiepact
De huidige pensioen- en RVU-regelingen zullen ongewijzigd worden voortgezet tot en met 2025. Het huidige generatiepact zal ongewijzigd worden voortgezet tot en met 2028. Voor 1 januari 2023 zal er onderzoek zijn gedaan naar mogelijkheden vrijwillige uittreding RVU na 45 dienstjaren. De salarisgrenzen van deze regelingen worden verhoogd met de afgesproken structurele loonsverhogingen. In 2023 zal het overleg over een nieuwe pensioenregeling worden opgestart. Uiteraard kan dit pas als de nieuwe pensioenwet klaar is.

Thuiswerken, reiskosten woon/werk en stagevergoeding
De werkgever moet een redelijke regeling vaststellen voor thuiswerken, stage en de vergoeding van kosten woon/werkverkeer. Uiteraard kan je zelf hierover ook het gesprek aangaan met jouw werkgever waarbij je kan rekenen op onze support als jij dat wil.
Dat geldt ook voor een stagevergoeding.

Vergoeding vakbondscontributie
Als lid van CNV Vakmensen kan je weer de vakbondscontributie opgeven bij jouw werkgever. Hierdoor wordt jouw vakbondscontributie netto heel veel euro’s lager, terwijl je werkgever hiervoor gratis gebruik maakt van een belastingvrijstelling (WKR).
De meeste mensen ouder dan 21 jaar die fulltime werken besparen hierdoor 37% tot maximaal 39% belasting op dit bedrag. De ongeveer € 18,= of € 20,= per maand contributie wordt dan nog maar rond de € 10,= of de € 13,= per maand of nog minder.

Vakbondsinfo in de bedrijven
Werkgevers maken steeds vaker gebruik van intranet en andere digitale toepassingen in plaats van publicatieborden. Het verspreiden/ophangen van vakbondsinfo is daardoor lastiger geworden. Afgesproken is nu dat vakbondsinfo ook verspreid kan worden via de ‘gebruikelijke communicatiekanalen’ in het bedrijf, ook de digitale varianten dus.

Werktijden
Er kunnen andere tijdelijke afspraken gemaakt worden over werktijden door werkgevers en vakbonden bij wijze van ‘proeftuin’. Over de wijze waarop hierover overleg dient te zijn worden nog nadere afspraken gemaakt. Werkgevers én vakbonden kunnen initiatief nemen om hier werk van te maken vanwege de behoefte aan bijvoorbeeld een betere werk/privé balans of meer flexibiliteit.

Overwerk
Overwerk is niet langer verplicht, maar kan alleen nog op basis van vrijwilligheid worden gevraagd. Dit geldt niet bij calamiteiten. Een calamiteit doet zich voor vanwege een probleem dat tevoren niet kon worden voorzien. Denk daarbij aan gesprongen waterleidingen en andere situaties die beschouwd kunnen worden als uitzonderlijk (niet beoogd/onverwacht). Oponthoud vanwege een file en mogelijke gevolgen daarvan is in Nederland niet iets dat tevoren niet kon worden voorzien bijvoorbeeld. Reden daarvoor is dat files in Nederland schering en inslag zijn, bepaald niet te beschouwen als een calamiteit en dus geen reden voor verplicht overwerk. Bestaande andere voorwaarden voor overwerk blijven ongewijzigd.

DI-dag
Een DI-dag is geen verlofdag maar moet worden besteed aan duurzame inzetbaarheid.
Je werkgever mag vragen wat voor duurzame inzetbaarheidsactiviteiten je gaat doen op deze dag. Duurzaam inzetbaar is een ruim begrip en bevat feitelijk alle dingen die je kunt doen om langer gezond te blijven.

Loopbaangesprek
De bestaande cao-bepaling over loopbaangesprekken in artikel 5.2 wordt uitgebreid met het recht op een gesprek over loopbaan, ontwikkeling, opleiding en duurzame inzetbaarheid.

Kortverzuim
De cao-bepalingen voor kortverzuim bij overlijden en dergelijke gelden ook voor stief- familieleden.

Voortzetting diverse activiteiten via het A&O fonds
Bestaande activiteiten zullen worden voortgezet.

Nog lopende trajecten
Wij houden je op de hoogte van allerlei lopende onderzoeken vanuit het vorige cao- overleg. Je moet hierbij denken aan onderzoek naar ‘verlofstuwmeren’ en een weekrooster van 4 x 9 uren. Deze projecten worden via diverse commissies begeleid.

Wij houden je hier dus apart van op de hoogte met regelmatige nieuwsbrieven.

Onderzoek samenvoeging Basis- en Hp cao
Er zal een onderzoek worden gestart, waarin wordt nagegaan op welke wijze de Basis- en de HP cao kunnen worden samengevoegd.

Strategische agenda
Tijdens het vorige cao-overleg zijn er afspraken gemaakt ter bevordering van de arbeidsverhoudingen én de belangen van de sector. Doel daarvan is om de sector beter op de kaart te krijgen én in de sector als sociale partners op positieve wijze verder te komen. Deze afspraken zullen worden voortgezet en verdiept. Wel willen wij als CNV Vakmensen dat cao-partijen daarbij weten wat ze van elkaar mogen verwachten. In de afgelopen periode was dat zeker niet duidelijk waardoor er in de praktijk vaak verwarring ontstond op de werkvloer en daarbuiten.

Stemmen tot 31 oktober

Je kunt hier doorklikken naar het formele cao-resultaat. De kaderleden in de cao-commissie hebben eerder besloten om dit resultaat ter stemming voor te leggen met een positief stemadvies. 

Klik hier om te stemmen

Krijg jij deze nieuwsbrief per post dan hebben wij geen e-mailadres van jou, of je hebt je uitgeschreven voor nieuwsbrieven van CNV Vakmensen. Wij willen het liefst jou zo snel mogelijk op de hoogte stellen van al het cao-nieuws. Kijk daarom op “mijncnv” op onze site: www.cnvvakmensen.nl om dit te controleren of geef je e-mailadres opnieuw door.

Breng daarom je stem uit op de CAO-PAGINA van Metalektro. Ga naar www.cnvvakmensen.nl/caos en vul dan in de zoekbalk Metalektro in. Hier vind je deze nieuwsbrief en kan je je stem uitbrengen. Het formele cao-resultaat is ook op de cao-pagina te vinden onder "Meer Downloads".

CNV Vakmensen
Arthur Bot, cao-onderhandelaar

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error