Stem over onderhandelresultaat Metalektro

CNV en andere bonden bereikten vorige maand een onderhandelingsresultaat met FME werkgevers over de nieuwe cao Metalektro, ook wel de grootmetaal. Het is nu aan de leden, aan jou dus, om hierover te stemmen. Als de meerderheid van leden akkoord gaat, dan is er sprake van een nieuwe cao (als FME-leden ook akkoord zijn). Zo niet, dan gaan we met jullie overleggen wat de vervolgstappen zijn. Stemmen kan tot en met 30 juni. In deze nieuwsbrief lees je hoe je dat doet en wat er precies is afgesproken. (English version is attached to this newsletter)

Click here for the English version.

Op 13 mei kwam er na vijf moeizame onderhandelingsronden een cao-resultaat in de Metalektro tot stand. Dit is wat we hebben afgesproken ten aanzien van jouw directe arbeidsvoorwaarden. Onderaan lees je hoe je kunt stemmen.

Loonsverhoging

Gedurende de looptijd van de nieuwe cao (19 maanden) gaan de lonen in totaal 9% omhoog (2,75% per 1 juni 2024, 3,25% per 1 januari 2025 en 3% per 1 juni 2025). Dat lijkt veel, maar je moet je ook realiseren dat de inflatie nog fors is, dat het gaat om afspraken tot 2026 en dat het gemiddeld goed tot zeer goed gaat in de Metalektro (en ook de vooruitzichten goed zijn).

Om je een goed inzicht te geven, hebben we de loonsverhogingen van 2023, 2024 en 2025 op een rij gezet en vergeleken met de inflatie.

Jaar Inflatie loonsverhoging
2023 3,8%* 0%
2024 2,9%* 6,25% (per 1 januari 3,5% (uit de vorige cao) + per 1 juni 2,75%)
2025 2,0%* 4,95 % (compensatie pensioenpremie vervalt -1,3% + 3,25% per 1 januari + 3% per 1 juni)
     
Totaal 8,7% 11,2%   (=  + 2,5%)

*Bron: CBS en schatting Nederlandse Bank

Conclusie: in 3 jaar tijd ga je er 2,5% op vooruit ten opzichte van de (verwachte) inflatie. Dat is 0,8% per jaar. Hoewel dit cijfer voor elke werknemer anders kan uitpakken, lijkt het vooralsnog marktconform.

Overige afspraken

  • De nieuwe cao loopt van 1 juni 2024 tot en met 31 december 2025 (19 maanden)
  • Elk metalektrobedrijf mag met de vakbonden experimenteren met werktijden (koop/verkoop ADV/verlofuren, 4 x 9 rooster, etc.)
  • Elk metalektrobedrijf mag met de vakbonden afspraken maken over vergroening en energietransitie
  • Er gaat onderzocht worden of de ontziebepalingen voor ouderen nog passend zijn
  • De RVU wordt verlengd tot 2031, mits de overheid bestaande fiscale regels handhaaft, Zo niet dan stopt de RVU per 1 januari 2026.

Pensioen

Als het gaat om pensioen, hebben we de principeafspraak gemaakt de ploegentoeslag pensioengevend te maken. Dit als onderdeel van een nieuwe pensioenregeling per 2026, waar nog aan gewerkt wordt. Deze nieuwe pensioenregeling zullen we later dit jaar apart voorleggen aan alle leden! Verder wordt de pensioenpremiecompensatie aan het einde van dit jaar beëindigd. Deze compensatie was eerder namelijk als eenmalig overeengekomen.

Weinig gerealiseerd

Als we kijken naar alle cao-voorstellen die we aan het begin van het cao-overleg hebben ingebracht, kunnen we concluderen dat we, los van het loon, weinig hebben kunnen uitonderhandelen. Zo ging er bijvoorbeeld een streep door ons voorstel om het generatiepact te verbeteren, is het niet gelukt om verplichte ploegendiensten voor werknemers vanaf 55 te schrappen en komt er geen fiscale maximumvergoeding voor reiskosten en thuiswerken. Kijk hier voor alle CNV cao voorstellen.

Aan de andere kant hebben de werkgevers hun verslechteringsvoorstellen ook niet weten door te drukken. Zo zal er in de nieuwe cao geen sprake zijn van een ruimere arbeidstijdenregeling, zullen ontziemaatregelen voor ouderen niet gekoppeld worden aan de AOW-leeftijd en komt er geen aparte beloning van hulpkrachten (anders dan de huidige cao-loonschalen). Kijk hier voor alle FME voorstellen.

Conclusie: vrijwel alle voorstellen zijn over en weer geschrapt, waardoor er min of meer alleen een cao-loonsverhoging is overgebleven.

Het hele onderhandelingsakkoord kun je teruglezen op onze speciale cao-pagina voor de Metalektro. Klik hier voor het onderhandelingsakkoord.

Alle andere onderwerpen die hierboven niet genoemd zijn zoals generatiepact, duurzame inzetbaarheidsdag etc. zijn en blijven ongewijzigd van toepassing in de nieuwe cao. Dat betekent dat ook de vakbondscontributie fiscaal voordelig kan worden afgerekend aan het eind van het jaar waardoor je per maand met een fulltime job nog maar iets meer dan een tientje betaalt!

Wat vinden de kaderleden van dit resultaat?

Will Kroonen (voorzitter cao-commissie)
‘Ondanks alle moeite lijkt het erop dat dit te beschouwen is als het best haalbare resultaat. Natuurlijk is het nu aan de leden om er wat van te vinden en je mening hierover geven.’

Bart Dart (lid cao-commissie)
‘De grootmetaal beweegt niet mee met de tijdgeest. Zo wordt er niets gedaan met de wens van de HP werknemers om deeltijd te kunnen werken (generatiepact), niets gedaan met de wens om de mantelzorgers beter te faciliteren, niets gedaan met de wens om de regeling ‘zware beroepen’ (RVU) voor een grotere groep werknemers mogelijk te maken. Een gemiste kans om de sector daadwerkelijk aantrekkelijker te maken.’

Jos Janssen (lid cao-commissie)
‘Financieel gezien is dit met een, over 3 stappen verdeelde, loonsverhoging natuurlijk een redelijk tot goed resultaat. Dat ook het werken in ploegen gefaseerd gaat meetellen in de opbouw van het pensioen is zelfs een uitstekende zaak. Helaas zijn andere regelingen niet verbeterd en dat had ik graag anders gezien. Maar dat zal, als het aan mij ligt, zeker weer aan de orde komen bij een volgende cao. Aan jullie als leden om hier via een stem een je oordeel over te geven.’

Stemmen

Leden krijgen na deze nieuwsbrief een mail met de speciale stemoptie. Hou je mail dus in de gaten. En kijk goed naar de uitleg. Eenmaal je stem uitgebracht dan kan die niet gewijzigd worden.

Meepraten over jouw cao

Op de cao-pagina van Metalektro kun jij het hele cao-proces volgen. Reageer of stel je vragen en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws over jouw cao-traject. Ga direct naar jouw cao-pagina. Maak gebruik van deze optie en wijs ook je collega's erop. Je hoeft geen lid te zijn om mee te kijken en te doen. Meebeslissen is uiteraard alleen voor leden, dus voor jou

Vragen of behoefte aan een toelichting?

Heb je behoefte aan een nadere toelichting op dit akkoord? Of heb je een andere vraag? Wil je wellicht ook lid worden van de cao-commissie? Laat het dan weten en neem telefonisch of per mail contact op met CNV-onderhandelaar Arthur Bot.

Arthur Bot
CNV-onderhandelaar Metalektro
M: 06 20 44 51 90
E: a.bot@cnv.nl

Laat hier je reactie of opmerking achter voor de onderhandelaar:

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error