Stand van zaken Fokker GKN met betrekking tot Elmo en de WAU

Het lijkt ons goed om je te informeren over de stand van zaken bij Fokker GKN met betrekking tot Elmo en de WAU.

Elmo

Sinds enkele maanden hebben wij een conflict met het management over de voorwaarden, waaronder de mensen uit Hoogerheide in Papendrecht moeten gaan werken. Onze leden vinden dat zij onder dezelfde voorwaarden in Papendrecht aan de slag moeten als de collega’s uit Helmond hebben gekregen. Echter, tot dusverre denkt je werkgever daar dus anders over. Je werkgever vindt het helemaal niet raar dat collega’s die allemaal last hebben van een bedrijfsverhuizing met verschillende afspraken te maken krijgen, nadat zij in Papendrecht aan de slag zijn gegaan. Het conflict is intussen dusdanig uit de hand gelopen dat er 6 dagen zijn gestaakt door jullie collega’s uit Hoogerheide. Het management weigert substantieel over de brug te komen, nieuwe acties zijn voorspelbaar. Zelf vindt het management dat zij wel substantieel over de brug komen alleen weigeren ze om een adequate onderbouwing te geven. Bijzonder.

WAU

Tot vandaag heeft het management van Fokker GKN niets van zich laten horen over de uitkering van de WAU-regeling. Wij hebben daarom zelf eens gekeken in het jaarverslag 2022 van Fokker-GKN eigenaar Melrose en lezen daar dat de omzet van GKN Aerospace met 11% gestegen is en het bedrijfsresultaat zelfs met 51%! Het management heeft er vertrouwen in dat de marge uiteindelijk op 14% uitkomt, ongeveer een verdrievoudiging van het bedrijfsresultaat voor corona (pagina 12 van het jaarverslag). Ook lezen wij in het Melrose jaarverslag 2022: All restructuring projects required to achieve this result are underway and are expected to be substantially complete by the end of 2023, aldus de berichtgeving aan de aandeelhouders die hun dividend met 33% verhoogd zien.

Het bedrijf wordt opgepoetst door hoge afschrijvingen en reorganisatiekosten en daarom wordt er technisch een verlies gedraaid. Het bedrijf zelf draait dus heel goed volgens het jaarverslag. We weten ook dat Melrose bedrijven koopt en oppoetst voor verkoop, waarbij er voor Melrose zelf veel geld aan de strijkstok blijft hangen. Het jaarverslag hierover: ‘Following completion of the Demerger (van andere activiteiten), Melrose will retain its ownership of GKN Aerospace. Its successful “Buy, Improve, Sell” strategy will continue unchanged and the Board expects to pursue future acquisitions as soon as possible following completion of the Demerger, which could either be in aerospace or the wider industrial sector, as appropriate, in order to continue to deliver value creation for all Melrose stakeholders.

Kortom, het lijkt erop dat nu ook jullie bedrijf aan de beurt is en op termijn ook verkocht zal worden, maar willen natuurlijk eerst hierover eveneens met het management van gedachten wisselen. In elk geval vinden wij het geen goed idee om de WAU niet aan werknemers uit te keren vanwege te maken/gemaakte kosten voor reorganisaties om het bedrijf klaar voor verkoop te maken.

Volgens actuele berichtgeving van het management over de WAU-regeling komt deze niet tot uitkering, krijgen jullie nu desalniettemin € 500,= en zijn wij daarover geïnformeerd. Dat laatste is een misverstand en feitelijk onjuist. Wij hebben alleen achter de schermen een opmerking opgepikt dat de WAU niet tot uitkering zal komen in 2023. Wij hebben daarover in formele zin geen informatie over gekregen, hebben hierover ook geen enkele onderbouwing gekregen. Hier heeft geen enkele vorm van normaal overleg over plaatsgevonden, waarbij alle bonden werden uitgenodigd. Over de uitkering van € 500,= hebben wij eveneens geen informatie gekregen.
Kortom, deze hele actie is een eenzijdig managementverhaal waar wij samen met jullie tot dusverre slechts kennis van kunnen nemen. Uiteraard zullen wij hierover eveneens opheldering vragen aan het management.

Kaderleden

Wij kunnen zeker nog actieve leden gebruiken in onze kadergroep. Lijkt het jouw leuk om mee te denken over de gang van zaken in het bedrijf? Meld je aan of kom eens kijken bij een bijeenkomst van onze kaderleden en stuur een bericht naar erik.jonker@fokker.com

Maak je collega lid!

Ben je blij met ons? Je kunt ons helpen om nog meer mensen blij te maken, zoals een nog niet georganiseerde collega. Hoe meer leden we hebben, hoe beter we kunnen onderhandelen over jouw arbeidsvoorwaarden. Een nieuw lid aanmelden gaat heel eenvoudig en je krijgt er zelf ook nog iets moois voor terug. Ga voor informatie en voorwaarden naar CNV leden werven.

Ze kunnen ook zelf lid worden via https://www.cnvvakmensen.nl/sluit-je-aan/. Word lid!

Wij houden je op de hoogte.

CNV Vakmensen
Arthur Bot, bestuurder
E. a.bot@cnvvakmensen.nl