Stand van zaken ASML en OR-verkiezingen

CNV Vakmensen en FNV Metaal zijn door de rechter in het gelijk gesteld. De OR moet aan de slag en ASML mag de OR niets in de weg staan. “En daar moet u het meedoen”, aldus de rechtbank in Eindhoven.

Vakbonden in het gelijk gesteld door de rechter
Wetgeving in Nederland is kristalhelder. De wet op de ondernemingsraden kent niet de mogelijkheid om de zittingstermijn van een ondernemingsraad te verlengen. Dat heeft de rechtbank in Eindhoven in haar vonnis nog eens haarfijn benadrukt. “Gelet op het grote belang dat in de samenleving aan de medezeggenschap wordt toegekend is het van een zwaarte die meebrengt dat het tot in het uiterste moet worden gehandhaafd”, aldus de voorzieningsrechter.

Conclusies:

  1. De vakbonden zijn in het gelijk gesteld. Een OR mag niet zomaar de zittingsperiode verlengen en naar eigen goeddunken de OR-verkiezingen een half jaar uitstellen. Ook mag de OR het eigen reglement daarvoor niet aanpassen. Aanpassingen moeten worden teruggedraaid.
  2. De Kantonrechter hecht zeer aan democratische beginselen van de WOR, aan de WOR en aan democratische OR-verkiezingen. Dat moet goed volgens de wet op de ondernemingsraden (WOR).
  3. De Kantonrechter sprak zich ook expliciet uit over het OR-reglement. Daar mag niet mee gesjoemeld worden en zaken naar eigen goeddunken van de OR zomaar gewijzigd worden. Zo bekritiseerde de Kantonrechter het verlengen van de zittingstermijn en het verlengen van de termijn wanneer vakbonden kandidaten mogen aandragen.
  4. De Kantonrechter vindt het democratisch recht van werknemers om een OR te kiezen essentieel. Een OR mag hier niet aan voorbij gaan. Werknemers moeten goed in staat worden gesteld, op een democratische manier en volgens wet- en regeling op tijd weer een nieuwe vertegenwoordiging te kiezen. Democratie is een belangrijk goed.
  5. Ook stelde de Kantonrechter duidelijk dat per einde zittingsperiode, te weten per 1 november aanstaande, de OR als OR feitelijk niet meer bestaat. Hij noemde in het vonnis de OR “demissionair” en mag het OR-werk niet meer uitvoeren. Met dien verstande dat de OR niet is toegestaan om mee te werken aan besluiten van de ondernemer gedurende deze periode, tenzij het gaat om zwaarwegende bedrijfsbelangen die niet kunnen wachten totdat een nieuwe OR is geïnstalleerd.
  6. Kort en krachtig gaf de Kantonrechter de OR, die straks demissionair is, het bevel op de kortst mogelijke termijn OR-verkiezingen te organiseren. Kortst mogelijk - uiterlijk - binnen 12 weken geteld vanaf 7 oktober. Uiterlijk eind december dus, maar eigenlijk (veel) eerder, bijvoorbeeld eind november zoals bonden eerder hadden gesteld.
  7. Mocht de OR op de diverse punten in het vonnis achterwege blijven dan kan de Kantonrechter alsnog een dwangsom opleggen. Dat vond hij nu nog niet nodig maar houdt hij wel als een stok achter de deur.
Naar aanleiding van het vonnis en om bovenstaande belangrijke punten nadrukkelijk onder de aandacht te brengen van de Ondernemingsraad ASML hebben wij de OR een brief gestuurd.

Start werving OR-kandidaten namens CNV Vakmensen
Wij waren reeds gestart met het werven van kandidaten voor de nieuwe OR, maar nu krijgen we van de rechter daar nog meer tijd voor. Meedenken, meepraten en meebeslissen door medewerkers is nodig. Een organisatie kan niet zonder goede medezeggenschap. Daarom zijn wij op zoek naar geschikte kandidaten voor de ondernemingsraad ASML.

TER HERINNERING
Kandidaat stellen
Als u zich kandidaat stelt op voordracht van CNV Vakmensen, kunt u rekenen op ondersteuning in de vorm van scholing en advisering in bepaalde vraagstukken.

Bent u verkiesbaar en wilt u zich kandidaat stellen, vul dan bijgesloten bereidverklaring in en stuur deze vóór 25 oktober 2020 per mail terug naar secretariaat@cnvvakmensen.nl of per post naar:

CNV Vakmensen
T.a.v. Secretariaat
Postbus 2525
3500 GM Utrecht
Ovv M2009 0869/AH/ib

Wij sturen dan uw kandidaatstelling door naar de verkiezingscommissie.

In de bijlage treffen jullie ook de Engelstalige versie van deze nieuwsbrief.

Arjan Huizinga
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 20 32
E: a.huizinga@cnvvakmensen.nl

Downloads