Sociaal plan Hitachi: Onderhandelaarsakkoord

Er is een onderhandelaarsakkoord bereikt tussen de vakbonden en Hitachi over een sociaal plan rond de fikse reorganisatie die gaat plaatsvinden.

De vijf hoofdlijnen
1. De focus van de bonden lag op een fikse verhoging van de wettelijke beëindigingsvergoeding die we veel te laag vonden. Daarom is er een vergoeding afgesproken die ongeveer (met tekenfee van 1.000 Euro) 2 keer zo hoog is als de wettelijke vergoeding die gold in 2019. De zeer onterechte verlaging door de regering van 2020, waarbij je niet meer na tien dienstjaren en boven de 50 een betere berekening kreeg, voeren we überhaupt niet door. Lees goed het sociaal plan door om het exact voor jezelf te kunnen berekenen. Het betreft overigens een vergoeding die vergeleken met vergoedingen in veel andere sociale plannen in Nederland van een goed niveau is.

2. De bonden zijn ervan overtuigd dat het voor veel mensen guur weer buiten is op de arbeidsmarkt, op het moment dat je bij HMC gedwongen je baan verliest. Daarom wilden we een hoge vergoeding maar ook een verlenging van het dienstverband voor mensen met een moeilijke positie op de arbeidsmarkt. Dat is ook afgesproken, je opzegtermijn kan op vrijwillige basis worden verlengd met 3 maanden ten opzichte van je huidige wettelijke opzegtermijn, waarbij je de helft daarvan "betaalt" met je beëindigingsvergoeding, maar de andere 1,5 maand extra betaald wordt door werkgever. In feite kom je dan in de optelsom opzegtermijn + beëindigingsvergoeding beter uit dan zonder van deze afspraak gebruik te maken. Denk daar daarom serieus over na.

3. Er is afgesproken dat als de gemiddelde reistijd meer dan een uur extra bedraagt ten opzichte van je huidige reistijd in de spits (op dinsdag en vrijdag), de functie (in Amsterdam) die je eventueel krijgt aangeboden niet passend is, wat betekent dat je hem niet verplicht hoeft te accepteren maar wel recht hebt op de beëindigingsvergoeding.

4. Er is een plaatsmakersregeling afgesproken voor medewerkers die in plaats van hun boventallige collega's willen vertrekken. Die bedraagt 50% van de beëindigingsvergoeding bij gedwongen ontslag voor niet-boventallige werknemers onder de 63. En voor medewerkers die drie jaar voor de AOW zitten voor de boventalligheidsdatum ontstaat de mogelijkheid om voor 1767 Euro per maand tot aan de AOW plaats te maken.

5. Er wordt intern een mobiliteitscentrum ingericht met outplacement en een scholingsbudget van 150.000 Euro in totaal biedt hopelijk wat soulaas om voor sommigen toch een plek elders te kunnen vinden.

Vragen en stemmen!
Het volledige sociale plan vind je in de bijlage. Lees het vooral heel zorgvuldig door! Vragen voordat je gaat stemmen ? Aarzel niet om je bestuurder Michiel Wallaard te bellen via 06-20471892 of te mailen via m.wallaard@cnvvakmensen.nl

Stemmen kan via hetzelfde mailadres onder vermelding van sociaal plan Hitachi.

 

Downloads