Reorganisatie CSi Packaging Industry

Tijdens het periodieke overleg van 28 maart 2019 is ons door de CEO CSi Group en de HR director meegedeeld dat er een reorganisatie plaats zal vinden bij CSi packaging industry.

De structuur van de organisatie zal wijzigen, waardoor een aantal functies komen te vervallen en sommige afdelingen komen te vallen onder CSi Industries.

Dat heeft als gevolg dat er een aantal werknemers boventallig raken. Mogelijk dat een aantal werknemers nog herplaatst kunnen worden binnen CSi, maar het kan ook voor een aantal van de werknemers betekenen dat er ontslag zal worden aangevraagd bij het UWV of via een vaststellingsovereenkomst het dienstverband wordt beëindigd.

Het maakt niet uit hoeveel banen er verdwijnen, één van jullie, zal het maar wezen die geconfronteerd wordt met het verlies van je functie en ontslag. Dat is een harde klap.

Om die gevolgen fatsoenlijk op te vangen, is er een sociaal plan. Normaal gesproken wordt een sociaal plan overeengekomen tussen directie en vakbonden. Maar, opnieuw is dat niet het geval binnen jullie organisatie. De directie beloofde medio augustus 2018 beterschap en in het vervolg een sociaal plan met de vakbonden over een te komen. Maar, ook nu weer is het anders gelopen. De directie ziet het sociaal plan van CSi Packaging Industry als een verlenging van de reorganisatie van CSi Industries. De vakbonden hebben aangegeven dat dit een nieuwe situatie betreft en de looptijd van dat eerdere sociaal plan ruim is verstreken, de hoogte van de ontslagvergoeding zeer karig (lees: minimaal) is en de geboden houvast van boventallige medewerkers onbeholpen is.

Jouw directie vond het opnieuw nodig om de PVT in te zetten om afspraken te maken over een sociaal plan. Als vakbonden hebben wij onze ongenoegen heel duidelijk kenbaar gemaakt en eens en voor altijd duidelijk gemaakt dat dit niet de juiste procedure is en vakbonden en directies afspraken maken over een sociaal plan.

Opnieuw hebben we afspraken met de directie gemaakt en deze ook nog eens schriftelijk bevestigd, zodat dit geen herhaling van zetten gaat worden. We hebben afgesproken dat vakbonden afspraken maken over de inhoud van het sociaal plan en niet het medezeggenschap orgaan. En dat de vakbonden tijdig en op voorhand geïnformeerd worden over de ontwikkelingen binnen de bedrijven van CSi Nederland.

De vakbonden zullen deze ontstane situaties ook met de medezeggenschapsorganen van zowel CSi Industries en Packaging Industry bespreken.

Er ligt een sociaal plan, maar let op dit is niet overeengekomen en ondertekend met de vakbonden!

Ontslag
Als je ontslag krijgt aangezegd, kan je bij FNV Metaal en CNV Vakmensen terecht voor juridische hulp. Als je boventallig wordt verklaard en ontslag wordt aangezegd, dit kan via het UWV of via een vaststellingsovereenkomst. Je bent niet verplicht met deze vaststellingsovereenkomst in te stemmen. Mocht je een vaststellingsovereenkomst ontvangen, laat deze door de jurist van één van de vakbonden juridisch toetsen en beoordelen. Deze jurist adviseert je of het in jouw geval verstandig is om de vaststellingsovereenkomst te tekenen. Als je niet tekent, vraagt jouw werkgever via het UWV ontslag aan. Ook bij een UWV traject kunnen wij jou juridisch ondersteunen.

Herplaatsing
Het kan ook zijn dat je niet wordt ontslagen, maar een aanbod ontvangt voor interne herplaatsing binnen CSi Industries of Packaging Industry. Mocht je een aanbod tot herplaatsing ontvangen en mocht je advies willen, vragen hebben en/of twijfelen of je dit aanbod moet aanvaarden, laat dit dan toetsen door de jurist van één van de vakbonden. Let op: mocht je niet ingaan op een passende aangeboden functie, dan kan dit mogelijk gevolgen hebben voor je recht op WW. Weiger dus vooraf geen passende functie, maar vraag advies bij één van de juristen.

Juridisch advies
Wil je juridisch advies, dan is het belangrijk dat je per direct de stukken na ontvangst aan CNV Vakmensen of FNV Metaal opstuurt.

Als je ontslag krijgt aangezegd en juridisch advies wilt, stuur dan het volgende op:

  • Kopie van de vaststellingsovereenkomst en de ‘regeling’
  • Kopie van jouw loonstroken van de afgelopen 12 maanden
  • Kopie van jouw arbeidsovereenkomst(en)
  • Kopie van de specificatie van de berekening van de Transitievergoeding

Het liefst ontvangt de vakbond de stukken per mail: het gevraagde inscannen en dan verzenden naar het volgende emailadres:
Leden van FNV Metaal :   intake-rotterdam@fnv.nl
Leden CNV Vakmensen:    info@cnvvakmensen.nl

Beschik je niet over e-mail, dan per post:

CNV Vakmensen
T.a.v. CNV Info
Postbus 2525
3500 GM Utrecht

FNV                                                                                           
T.a.v. Afdeling Intake                                                                        
Postbus 8695                                                                                   
3009 AR Rotterdam

Zoeken naar ander werk
FNV werkt biedt belangrijke service voor werknemers (vanaf 1 januari 2019 alleen voor FNV-leden) die kort werkloos zijn of voor wie binnenkort ontslag dreigt met het doel om mensen die minder dan zes maanden werkloos zijn en werknemers voor wie binnenkort ontslag dreigt, op te vangen, te begeleiden en te trainen om zo snel mogelijk weer aan de slag te komen. Zie bijgaande brochure voor meer informatie en de te volgen workshops en trainingen.

Pensioenadvies
Voor de werknemers bij CSi Packaging Industry is het pensioen ondergebracht bij het Metalektro Pensioenfonds. Je kan voor advies of informatie direct contact opnemen met onze pensioenconsulent van het pensioenfonds. Zijn naam is Jeroen van Zunderd, hij is bereikbaar per mail: Jeroen.vanzunderd@metalektro.nl of telefonisch 06-20301784.

CNV Vakmensen viert 125-jarig bestaan
In 2019 bestaat CNV Vakmensen maar liefst 125 jaar.Dat vieren we een jaar lang met interessante bijeenkomsten, leuke activiteiten en feestelijke aanbiedingen.

1250 euro voor goed doel
Vanaf 1 januari loopt er een speciale lid-werft-lid actie waarbij je voor ieder nieuw lid dat je aanbrengt twee cadeaubonnen van 25 euro van ons krijgt. 10 ledenwervers krijgen bovendien een bedrag van 1250 euro dat ze mogen weggeven aan een vereniging, stichting of goed doel van hun eigen keuze.

We hopen je met deze informatie op weg te hebben geholpen. Heb je nog vragen, neem dan gerust contact met ondergetekende op.

Arjan Huizinga
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 -  51 60 2032
E: a.huizinga@cnvvakmensen.nl