Parker Hannifin Ettenleur wil terug naar de vijfploegendienst

Parker Hannifin Ettenleur heeft 30 juni de medewerkers geïnformeerd dat het bedrijf weer terug wil naar een vijfploegendienst. En het liefst al voor september 2020. CNV Vakmensen wil eerst van de leden bij Parker weten wat zij van deze nieuwe ontwikkeling vinden, voordat we hierover in overleg met de werkgever treden. Geef je mening vóór 6 juli aanstaande.
De werkgever heeft de adviesaanvraag voor de overgang naar de vijfploegendienst reeds bij de ondernemingsraad ingediend. Ook de bonden zijn vorige week vertrouwelijk geïnformeerd over dit voornemen. Zowel de ondernemingsraad als de vakbonden hebben daar meteen wat vragen bij. Zeker gezien het - ook nu weer gevraagde - snelle tempo waarop één en ander wederom moet plaatsvinden volgens de werkgever. CNV Vakmensen vindt het van belang om eerst van de leden te vernemen hoe die tegenover dit voornemen staan.

Vorig jaar
Vorig jaar nog betoogde jullie werkgever dat het besluit om terug te gaan van een vijf- naar een drie-ploegendienst, werd ingegeven door economische ontwikkelingen van vóór corona. Dat betrof een scherpe vraagvermindering door malaise in de vliegtuigbouw. Dit verraste toen de werkgever en koste een aantal collega's de baan. Aansluitend hadden we ook nog te maken met de gevolgen van de corona-pandemie. De werkgever vertelde vorige week dat ook de huidige markt nog steeds grillig is, maar dat er sprake is van een grote opleving. En Parker verwacht dat de marktvraag blijft stijgen. Zeker ook omdat de gemiddelde vraag van de afgelopen maanden de productiecapaciteit overstijgt.
De voorraden zijn op en de toenemende vraag heeft de levertijd verlengd van 4 naar bijna 20 weken.

Op zich is dit na al het nare nieuws van vorig jaar, nu dus goed nieuws.

Continuiteit
Maar CNV Vakmensen wil iets meer garantie en continiuiteit in de toekomst voor de werknemers in het ploegenrooster. Het kan niet zo zijn dat de ploegendiensten ieder jaar snel moeten wijzigen met iedere opleving of daling in de markt. Verder zijn er nog wat verduidelijkingsvragen over de minimale bezetting en consequenties voor medewerkers. En het personeelshandboek is sterk verouderd, zo bleek vorige week. Toen antwoorde de werkgever op de vraag hoe de vijfploegen er uit gaan zien (hoe roteren die, wat worden de werktijden en hoe hoog wordt de ploegentoeslag) dat de werknemers van Parker direct terug kunnen naar de roosters in het personeelshandboek uit 2014. Dat mag dan wel dringend worden vernieuwd.

Ploegentoeslag
Los daarvan is het zaak dat de werkgever nu heel helder maakt hoe de ploegentoeslag wordt toegepast en berekend. Wij willen dat hier geen onduidelijkheid over bestaat. Dit moet duidelijk zijn voordat er wordt teruggegaan naar een vijfploegenrooster. Na de afgelopen crisistijd en waarschijnlijk komende drukke tijd, is dit klip en klaar. Jullie verdienen nu rust in de organisatie!

Dus is nu eerst de vraag aan de CNV-leden:
Wat vinden jullie van dit voorstel om de vijf ploegendienst terug in te voeren?
Jullie mening/input is noodzakelijk voordat ik in overleg ga met de werkgever over de hernieuwde invoering van de vijfploegendienst. Gezien het tempo waarop e.e.a. moet plaatsvinden op korte termijn, is het vanwege een volle agenda voor mij niet mogelijk om begin komende week bij jullie op het bedrijf langs te komen.

Dus hierbij het vriendelijke verzoek: mail of bel mij komende week. Ik hoor graag jullie reactie vóór 6 juli 2021.
Dat kan op 06- 51251159 of n.abelskamp@cnvvakmensen.nl

Nancy Abelskamp
Bestuurder CNV Vakmensen
M. 06 5125 1159
E. n.abelskamp@cnvvakmensen.nl