Overzicht 2020 en 2021 ASML

Nieuw jaar, nieuwe uitdagingen ASML

Om te beginnen wenst CNV Vakmensen jou en je naasten een mooi, gelukkig maar vooral gezond 2021 toe. En nu maar hopen dat onze privé en zakelijke bewegingsruimte weer zal toenemen nu gestart gaat worden met vaccineren.

Overzicht 2020
Zo heeft ASML begin 2020 eenzijdig besloten een overeenkomst aan te gaan met De Unie om een arbeidsvoorwaardensurvey onder het personeel van ASML uit te voeren waarbij de overige vakbonden op een zijspoor zijn gezet. Al vrij snel daarna heeft ASML bij de sector Metalektro verzocht om gedispenseerd te worden van de cao Metalektro waarover tot vandaag geen besluit/duidelijkheid is verkregen. CNV Vakmensen heeft ASML meerdere malen aangeboden overleg te willen voeren over een Metalektro-B cao hetgeen ASML structureel weigert te willen bespreken. Vervolgens constateert CNV Vakmensen dat de Ondernemingsraad zich niet houdt aan de regelgeving omtrent het starten van Ondernemingsraadverkiezingen. Een zitting bij de Rechtbank in Eindhoven is nodig om ASML en de OR van ASML te dwingen alsnog versnelt OR verkiezingen uit te schrijven.
In de laatste maanden van het kalenderjaar wijzen de werkgevers ( inclusief ASML) een cao eindbod af van de vakorganisaties om overeenstemming te verkrijgen over een nieuwe cao. Er wordt gestart met het organiseren van acties en stakingen.

2021
Helaas beginnen we 2021 waar we 2020 zijn geëindigd. De pandemie is nog niet op zijn retour hetgeen betekent dat fysieke bijeenkomsten met leden momenteel niet mogelijk zijn. De digitale snelweg ( mail/teams) is momenteel de enige wijze waarlangs wij kunnen communiceren. Toch zal getracht worden de leden te blijven aansluiten bij de ontwikkelingen in de sector en bij ASML en worden leden van harte uitgenodigd feedback te geven. Feedback kan je sturen naar mijn mailadres a.huizinga@cnvvakmensen.nl

Ondernemingsraadverkiezingen
Bij de start van 2021 kan gemeld worden dat de leden van de nieuw te vormen ondernemingsraad bij ASML bekend zijn. Voor CNV Vakmensen betekent dit dat sinds lange tijd er nu één zetel is bemachtigd. De heer Klaas Brantjes is benoemd als lid van de nieuwe Ondernemingsraad. CNV Vakmensen feliciteert Klaas Brantjes met zijn benoeming en wenst hem veel sterkte toe in zijn nieuwe functie. Tevens bedankt CNV Vakmensen de leden die via hun stem verklaring Klaas het vertrouwen hebben gegeven. Dit betekent ook dat via ons CNV lid CNV Vakmensen weer geïnformeerd zal worden over de actualiteiten binnen de ondernemingsraad.

Dispensatie cao Metalektro
Er is nog geen sprake van een besluit tot dispensatie van ASML van de cao Metalektro. Ook is er niet bekend of en wanneer de ROM ( Raad Overleg Metaal) hiertoe over zal gaan. Het is dan ook voorbarig dat ASML in haar interne berichtgeving “according tot he latest information the ROM will meet again at January 12 2021 to discuss our request” heeft vermeld dat er 12 januari besluitvorming zal plaatsvinden.

CAO Metalektro
Werkgevers verenigd in de FME ( ook ASML) hebben geen aanleiding gezien om binnen de gestelde termijn (voor 11 december 2020) in te gaan op het ultimatum van vakbonden om hiermee actiedreiging/stakingen te voorkomen. Dit betekent dat vakorganisaties formeel gerechtigd zijn om over te gaan tot het voeren van acties. Gelet op de huidige lockdown en de hieraan gekoppelde RIVM maatregelen, die CNV Vakmensen respecteert, is actievoeren in de vorm van fysieke bijeenkomsten van leden momenteel uitgesloten.We wachten nadere berichtgeving vanuit de Overheid af.

Team bijeenkomsten CNV leden
Periodiek organiseert CNV Vakmensen in 2021, voor leden die hierin geïnteresseerd zijn, digitale bijeenkomsten in teams waarin actualiteiten besproken kunnen worden in relatie tot ontwikkelingen in de sector en bij ASML

De eerste bijeenkomst vindt plaats op donderdagmiddag 21 januari om 15.30 uur. Ben je hierin geïnteresseerd stuur dan even een mailbericht met onderwerp ( team bijeenkomst 21 januari ) vóór 16 januari naar: a.huizinga@cnvvakmensen.nl

Een uitnodiging wordt dan verstuurd naar jouw mailadres.

Arjan Huizinga
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 51 60 20 32
E: a.huizinga@cnvvakmensen.nl