Overleg vakbonden - Wärtsilä NL

Dinsdag, 22 januari, heeft een overleg plaatsgevonden tussen CNV Vakmensen, FNV Metaal, vakbond De Unie en het management van Wärtsilä Nederland (WNL). In deze nieuwsbrief in het kort de belangrijkste punten die besproken zijn.

Wisseling management WNL
Als eerste kwam Managing Director Frank Kevenaar met de mededeling dat hij per 1 april WNL gaat verlaten. Voor jullie zal dit geen nieuws zijn. Op onze vraag wie de opvolger van Frank zal worden werd duidelijk dat dit nog niet bekend is. Daar wordt binnen Wärtsilä nog over nagedacht, binnenkort moet daar duidelijkheid over komen. Wij wensen Frank in ieder geval succes bij de nieuwe uitdaging die hem wacht.

Algemene stand van zaken, terugblik op 2018
De wereldwijde markt heeft de afgelopen jaren behoorlijke tikken gehad. Langzamerhand zie je binnen een aantal sectoren de vraag weer wat toenemen. De nieuwbouw begint heel langzaam weer te stijgen. De vraag transport stijgt nog steeds. Dit betreft zowel het transport over de oceanen alsook het transport over de binnenwateren. De milieuregelgeving speelt een steeds grotere rol. Dit biedt kansen en zeker ook vele uitdagingen. Hier ligt natuurlijk ook een grote relatie met alles rond de energietransmissie.

Door de niet stabiele olieprijs de afgelopen jaren wordt iedere keer weer opnieuw bepaald of wel of juist niet geïnvesteerd wordt in boren op diepte. Dit heeft ook alles te maken met de energiewinning van schalieolie en gas.

Step Ahead 2019
Wij hebben een toelichting gekregen op het HR instrument Step Ahead. Dit instrument zal bij velen van jullie bekend zijn. Voor 2019 staan diverse activiteiten op het programma. Daar zullen jullie ongetwijfeld meer over horen de komende maanden.

Locatie Zwolle
Het huurcontract van de panden in Zwolle loopt eind 2020 af. Op dit moment wordt nog onderzocht wat na 2020 met deze locatie gaat gebeuren. Volgens ons moet in de eerste helft van dit jaar een beslissing worden genomen. Dit om voldoende tijd te hebben om eventuele alternatieven op tijd te kunnen realiseren.

Sociaal plan
Met WNL is afgesproken het, eind 2018, afgelopen sociaal plan weer met 1 jaar te verlengen. De looptijd wordt dus, in ieder geval, tot 1-1-2020. Dat is volgens ons een goede zaak. Niet dat verwacht wordt dat er veel gebruik van zal worden gemaakt maar het is wel goed dat het sociaal plan is verlengd.

Overgang WSN (SAM) naar WNL
Afgelopen jaar is veel energie gestoken in de overgang van WSN naar WNL. Ook wij als vakbonden zijn daar, met de leden in Rotterdam, nauw bij betrokken geweest. Er zijn goede afspraken gemaakt tussen vakbonden en WNL waarbij de ondernemingsraad van SAM natuurlijk ook nauw bij betrokken was. Volgens jullie werkgever is de uitvoering van de overgang over het algemeen goed verlopen.

De X-factor
Na het op 0 zetten van de X-factor in 2018 is iedereen benieuwd naar de X-factor die nu zal komen. Daar is volgens WNL nog niets over te zeggen. Normaal gesproken zou de X-factor op dit moment al bekend moeten zijn. Nu wordt deze pas in februari gecommuniceerd. De reden daarvan is bij het management van WNL onbekend.

Wel heeft WNL toegezegd sowieso veel beter dan vorig jaar over de X-factor te communiceren. De boosheid, irritatie et cetera naar aanleiding van het op 0 zetten van de X-factor vorig jaar zit bij iedereen nog goed tussen de oren.

Dan nog even iets anders:

Cao Metalektro
De werkgeversvereniging FME weigert nog steeds met de vakbonden tot een goede cao te komen. Inmiddels worden al sinds juni 2018 acties gevoerd door de vakbonden. Deze acties moeten blijkbaar nog verder opgevoerd en verbreed worden. Een aantal werknemers van WNL hebben al een stevig steentje bijgedragen in het actietraject. Het zou goed zijn wanneer dit door meer collega’s opgepakt zou gaan worden!

Wij hebben al meerdere keren bij het management van WNL aangedrongen om druk bij hun vakbond (de FME) te leggen om te zorgen dat op zo kort mogelijke termijn een nieuwe cao overeengekomen kan worden.

Zoals gezegd: zolang die cao er nog niet is rest de werknemers en de vakbonden niets anders dan via acties hun eisen kracht bij te zetten.

Tot zover deze nieuwsbrief. Heb je vragen of opmerkingenlaat dit dan weten. Dat kan het eenvoudigst en snelst via mijn e-mailadres.                   

Piet Verburg               
Bestuurder
M: 06-51667394                    
E: p.verburg@cnvvakmensen.nl