Onderhandelingsresultaat bereikt voor MB cao VDL Nedcar

CNV Vakmensen heeft samen met FNV en De Unie een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe MB cao. Dit resultaat leggen wij nu ter raadpleging voor aan jullie. Als lid van CNV Vakmensen mag jij jouw stem hierover uitbrengen.

Sinds de zomer van vorig jaar zijn we in overleg met VDL Nedcar over een nieuwe MB cao. De belangrijkste afspraak die in de MB cao staat is de tijdbankregeling. Begin december leek het erop dat we een akkoord zouden bereiken, maar vanuit de kaderleden is nog een lijst opgesteld met aanvullende wensen. Ook hebben we gekeken naar de situatie die zou ontstaan als we geen nieuwe MB cao zouden afsluiten. De gevolgen hiervan hebben wij inzichtelijk gemaakt in een overzicht tussen het onderhandelingsresultaat en de cao Metalektro. Dit overzicht is terug te vinden onder ‘Downloads’.

Onderhandelingen

Met de directie van VDL Nedcar hadden we afgesproken om begin 2022 opnieuw aan tafel te gaan om te praten over een nieuw MB cao. Dit gesprek heeft op 13 januari jl. plaatsgevonden waarbij we uiteindelijk een onderhandelingsresultaat hebben weten te bereiken. In het onderhandelingsresultaat is een groot deel van onze aanvullende wensen opgenomen. Het overzicht van de aanvullende wensen is ook als bijlage terug te vinden onder ‘Downloads’.
Vorige week heeft kadergroep van CNV Vakmensen geoordeeld dat het bereikte onderhandelingsresultaat ter raadpleging voorgelegd mag worden aan de leden. De tekst voor de nieuwe MB cao is ook vastgesteld. Ook deze is onder ‘Downloads’ terug te vinden.

Nieuwe afspraken

In de nieuwe MB cao zijn een aantal zaken opgenomen die nieuw zijn en een verbetering zijn ten opzichte van de oude MB cao.  Wij sommen deze nieuwe zaken onderstaand op:

  1. Er komen 5 extra productievrije dagen. Dit staat in artikel 5 van de MB cao.
  2. Werknemers in groep 12 en 13 krijgen recht op een overwerktoeslag vanaf het eerste overwerkuur.
  3. Aantal inhaalzaterdagen gemaximeerd op 3 per kwartaal.
  4. Tijdbank op zaterdag is beperkt tot alleen de dagdienst.
  5. Geen verlofopname bij een inhaalzaterdag.
  6. De minuren die nog over 2021 staan worden kwijtgescholden.
  7. Bijzondere positie voor een aantal medewerkers: medewerkers die deeltijd werken, Generatiepactmedewerkers en deels arbeidsongeschikten.
  8. Looptijd van de MB cao is twee jaar en kent geen nawerking.

Stemmen

Al met al zijn we dus van oordeel dat dit een zeer verdedigbaar resultaat is. Wij leggen dit resultaat dan ook met een positief stemadvies aan jullie voor. Kijk vooral ook goed naar de zaken die je niet meer zou hebben als we over gaan naar de cao Metalektro. Er zou dan nog steeds ingehaald kunnen worden, maar met beduidend minder toeslagen en aanvullende regels.

Jij mag nu stemmen over het bereikte onderhandelingsresultaat. Stemmen kan tot en met 31 januari 2022. Via deze link kun je jouw stem uitbrengen. Ontvang je deze nieuwsbrief per post, dan kun je stemmen door in je browser in te typen: https://bit.ly/3KHcnfP

Robert Wonnink
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 86 42 65
E: r.wonnink@cnvvakmensen.nl

Downloads

Heb je een vraag of opmerking voor de onderhandelaar?

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error