Nog geen rust in de zaak Mercon.

Mercon ligt op ramkoers en zet door. De directie wil op geen enkele manier in overleg met de bonden over de inhoud van de nieuwe arbeidsovereenkomsten.

Mercon is niet bereidt om de nieuwe arbeidsovereenkomsten die zij aan de werknemers hebben voorgelegd aan te passen. Naast verslechteringen van de vergoedingen zijn er ook een heel aantal juridische wijzigingen opgenomen die voor de werkgever geen geld opleveren maar waar werknemers later wel last van kunnen krijgen. Wij vinden dat dit niet kan.

De jurist van het CNV heeft overleg gehad met de jurist van het FNV. Beide juristen willen bij de rechter nakoming van de arbeidsvoorwaarden vorderen namens de leden. De leden moeten hier mee instemmen en deze uitvraag loopt nu.

Ondertussen heeft de OR deze week schriftelijk aan de directie van Mercon kenbaar gemaakt dat zij niet instemmen met de nieuwe pensioenregeling voor het personeel dat overgaat naar de holding. Hierin heeft de OR zich laten bijstaan door een extern deskundige. Reden voor dit besluit is dat de werkgever een brief heeft ontvangen van de Raad van Overleg Metalektro. In deze brief staat dat de Mercon holding verplicht aangesloten moet blijven bij de cao en de pensioenregeling van de Metalektro. Mercon is het hier niet mee eens. We zijn benieuwd hoe dit verder gaat. Zolang hierover geen duidelijkheid is kunnen de arbeidsovereenkomsten en pensioenregeling niet aangepast worden.

Als CNV adviseren wij jou om niets te tekenen. Zolang je niet tekent veranderd er niets in je contract.

Ook adviseren we je om niet alleen in gesprek te gaan met de werkgever over je contract. Laat je bijstaan door een jurist of iemand van de vakbond. Ik ben bereidt om met je mee te gaan naar een gesprek.

Ik wens je veel sterkte in deze onrustige tijd.

Neem gerust contact op als je vragen of opmerkingen hebt.

Met vriendelijke groet,
Henk Jongsma, bestuurder,
06-22383073,
h.jongsma@cnvvakmensen.nl