Nieuwsbrief leden Haffmans / Pentair in Venlo

Al in het voorjaar van 2020 is er onderzocht door de Raad van overleg in de Metalektro of jullie onderneming moet worden aangesloten bij de cao metalektro en het pensioenfonds PME. Eind dit jaar werd duidelijk dat dit gebeuren moet en recent heeft jullie werkgever dan ook een aansluitbrief vanuit de ROM ontvangen. Haffmans BV gaat per 1 januari 2021 aangesloten worden bij de cao en pensioenfonds PME. Dat heeft grote gevolgen!

Beste mensen,

Werkingssfeer onderzoek
Geruime tijd is de ROM (Stichting Raad van overleg in de Metalektro) bezig geweest met een zogenaamd werkingssfeer onderzoek in jullie onderneming. Er waren namelijk sterke aanwijzingen dat de sectorale cao, die ook algemeen verbindend wordt verklaard door de minister van Sociale zaken en werkgelegenheid, ook voor jullie bedrijf zou moeten gelden. Daarvoor is door een van de betrokken vakbonden zo’n werkingssfeer onderzoek aangevraagd.

Op dit moment heeft ons de informatie bereikt dat jullie onderneming per 1 januari 2021 wordt aangesloten bij het Pensioenfonds van de Metalektro (een van de bepalingen uit die cao) en dat er terugwerkende kracht zal zijn vanaf 1 maart 2019.  Dit is nog niet bevestigd door jullie werkgever!

CAO Metalektro van toepassing
Dat betekent dat vanaf die datum de cao Metalektro 2018-2021 van kracht zal zijn en niet langer het eigen bedrijf reglement van Haffmans BV en de eigen pensioenverzekering.

Dat heeft uiteraard grote gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers van Haffmans BV. Zo zal er bijvoorbeeld gekeken moeten worden welke arbeidsvoorwaarden jullie “missen” vanuit die cao, immers de cao kent vele bepalingen rondom salaris, functieafdeling, opleiden en ontwikkelen en bepalingen rondom het O&O fonds (ontwikkeling en opleiding) en extra vakantie voor senioren, om maar eens een greep te doen.

Overleg met OR
Op dit moment zijn wij in goed overleg met jullie Ondernemingsraad (OR) en hebben we afspraken gemaakt over de verdere samenwerking in dit traject.

In dit proces wachten wij op een uitnodiging van jullie werkgever om nadere afspraken te maken. Hoe gaan wij, vakbonden FNV en CNV Vakmensen, samen met de OR, de overgang voor jullie, in overleg met de werkgever, zo goed mogelijk regelen?

Werk aan de winkel
Om hier een goede start aan te geven hebben we jullie OR gevraagd de arbeidsvoorwaarden met de directie goed in kaart te brengen en duidelijk te maken waar de verschillen zitten. Uiteindelijk zullen er keuzes gemaakt moeten worden, die wij als gezamenlijke vakbonden aan de leden zullen voorleggen.

Hiermee onderstrepen wij ook het belang om (nu) lid te worden van een van de vakorganisaties, daarmee kun je invloed uitoefenen, informatie krijgen en uiteindelijk je stemrecht uitoefenen als er keuzes gemaakt moeten worden door de leden.

Tot zover onze eerste bevindingen, er zal nog veel werk moeten worden verricht maar we houden jullie op de hoogte.

Met vriendelijke groet,

Gerard van Dijk en Jeroen Bruinsma CNV Vakmensen bestuurders

Mustafa Kirac FNV bestuurder