Nieuws uit overleg met directie Stork

Wij hebben op donderdag 14 mei een vakbondsoverleg gevoerd met de Stork-directie over het vakantiebeleid 2020 en de aanpassing van het regelingenboek. In hoofdlijnen de uitkomsten van het overleg:
Vakantiebeleid 2020
Zoals bekend heeft Stork Nederland een regeling afgesproken met de eigen COR waarbij de werknemers verplicht vakantiedagen moeten opnemen. Werknemers kunnen niet zomaar verplicht gesteld worden om vakantiedagen op te nemen. Vakantie is overeenkomstig de wensen en verwachtingen van de werknemers.

Wat zegt de cao Metalektro?
Eerder geplande en goedgekeurde vakantiedagen moet een werknemer in principe opnemen. Echter wanneer een werknemer de vakantie wil intrekken, hoort een werkgever hier aan mee te werken en kan de werkgever alleen weigeren als daarvoor zwaarwegende bedrijfsomstandigheden zijn. Aangezien er geen sprake is van een collectieve vakantiestop en er dus behoefte is aan inzet van de werknemer, is er in algemene zin geen sprake van een goede reden om te weigeren.

- Iedereen is verplicht de in 2020 opgebouwde en nog op te bouwen vakantierechten (wettelijke en bovenwettelijke) binnen gestelde termijnen op te nemen. Dit in goed overleg met de leidinggevende.

Met deze maatregel wordt in ongunstige zin afgeweken van de cao en dat baseren we als vakbond op art. 7.4.1 b van de geldende cao. Werkgever mag dus niet voor werknemer in negatieve zin afwijken. Want het gaat hier om een minimum-cao. De werknemers hebben de tijd tot 1 juli 2021 om de 20 wettelijke vakantiedagen die opgebouwd worden in 2020 op basis van hun wensen op te nemen. Voor wat de bovenwettelijke dagen betreft mogen werknemers op basis van cao artikel 4.3.3. B een saldo sparen van 13 x de normale arbeidsduur per week = bij een 38-urige werkweek 494 uur en bij een 40-urige werkweek dus 520 uur. Dat betekent dat Stork deze maatregel niet verplicht kan opleggen.

- Collega’s met vakantieverlofsaldi van voorgaande jaren zijn verplicht –als er geen werk voor hen is- deze rechten op te nemen met een maximum van totaal 20% van hun vakantieverlof per 31 december 2019. Een en ander in goed overleg met de leidinggevende. Ter compensatie ontvangen zij €100 bruto per opgenomen 40 uur.

Deze maatregel mag werkgever ook niet verplicht opleggen omdat werknemers vakantiedagen kunnen opsparen (art 4.3.3 B van de cao) en vakantie op basis van de wensen van werknemers worden vastgesteld (conform vakantiewetgeving artikel 7:638 BW en art 2.1.6 van de cao d).

- Collega’s met vakantieverlofsaldi van voorgaande jaren, die binnen afzienbare tijd met pensioen gaan, zijn verplicht –indien er geen werk voor hen is- deze rechten op te nemen voorafgaand aan hun pensioen. In goed overleg met de leidinggevende. Ter compensatie ontvangen zij €100 bruto per opgenomen 40 uur.

Deze maatregel is in strijd met de vakantiewetgeving artikel 7:638 BW en art 2.1.6 van de cao. Dit kan dus ook alleen op vrijwillige basis. Stork deelt onze bevindingen niet en zegt maximaal gebruik te hebben gemaakt van de relevante cao-bepalingen. Dit vinden wij als vakbonden gewoon de grenzen opzoeken of overschrijden en juist daarom hebben we Stork dwingend verzocht om te stoppen met verplicht vakantiedagen te laten opnemen. Stork gaat zich intern beraden. Wordt vervolgd!

Relingenboek
Zoals verwacht zijn we er niet in geslaagd om met Stork tot een nieuw regelingenboek te komen. Aangezien Stork last heeft van de coronacrisis, mogen onze voorstellen geen geld kosten, althans het moet kostenneutraal. Willen we dus bepaalde regelingen verbeteren dan moeten we andere regelingen weer gaan verslechteren om te komen tot kostenneutraliteit. Dat is voor ons onbespreekbaar!. Daarom hebben we besloten om het regelingenboek (een paar kleine wijzigingen na) ongewijzigd te verlengen voor 12 maanden. Dat is van 31 mei 2020 tot 1 juni 2021. Dan hopen we dat de coronacisis achter de rug is, en dat we voor jou en jouw collega’s verbeteringen kunnen doorvoeren in het regelingenboek. Het volgende vakbondsoverleg zal plaatsvinden op 11 juni.

Overeenkomst werkbehoud Stork
Stork heeft last van de coronacrisis en daarom gaat men zoals andere concerns gebruik maken van de looncompensatieregeling (NOW) van de overheid. Wij hebben met Stork een overeenkomst werkbehoud afgesproken en afspraken gemaakt over behoud van werkgelegenheid en over het uitkeren van dividend en bonussen omdat de werkgevers daartoe verplicht zijn. Dat betekent dat Stork zolang ze gebruik maken van deze looncompensatieregeling geen mensen mogen ontslaan en ook geen dividend of bonussen mogen uitkeren.
Heb je vragen dan wel opmerkingen, laat het me weten.

Arthur Bot
bestuurder
E.: a.bot@cnvvakmensen.nl
M.: 06 20 44 51 90