Mutares koopt De Boer Stalinrichtingen

Mutares koopt De Boer stalinrichtingen. Wat gaat dat betekenen?

Half augustus 2020 zijn de vakbonden geïnformeerd dat GEA van plan was om De Boer Stalinrichtingen te verkopen aan Mutares. Inmiddels hebben wij bericht ontvangen van de OR dat de verkoop bekend is gemaakt.

Geheimhouding
Vakbonden zijn gewend om bij een melding van verkoop hun leden te raadplegen echter omdat er geheimhouding was opgelegd kon dat niet. Ook aan de OR was een strenge geheimhouding opgelegd in de advies aanvraag over deze verkoop.

Overleg
Wel is er overleg geweest met de OR en met de betrokkenen van GEA, De Boer Stalirichtingen en Mutares. Dat waren open overleggen. In het overleg met Mutares hebben we een aantal keren aangeven dat wij van de geheimhouding af willen en dat we het ook vreemd vinden dat de (C)OR een geheimhoudingsplicht heeft. De vertegenwoordigers van Royal de Boer konden ons niet uitleggen waarom er geheimhouding moest zijn, dat was hogerop besloten in de organisaties. Men wilde de geheimhouding niet opheffen.

Mutares
In de gesprekken zijn wij niet direct overtuigd geraakt van de meerwaarde van de verkoop naar Mutares. Duidelijk is dat Mutares geen specifieke kennis of positie heeft op jullie gebied. Mutares is een private equity belegger die bedrijven koopt om ze winstgevender te maken en dan weer te verkopen. Dat doen ze door hun kennis van processen te optimaliseren, gezamenlijk met het zittende management en personeelsleden die kennis van de specifiek markt heeft waarin De Boer Stalinrichtingen actief is.

Arbeidsvoowaarden
Murates heeft toegezegd dat de arbeidsvoorwaarden gelijk blijven. En heeft tevens toegezegd dat deze verkoop niet direct een negatieve invloed heeft op de werkgelegenheid.

Mutares heeft aangegeven Royal de Boer net zolang aan te houden tot het moment dat er geen ‘waarde’ meer aan het bedrijf toegevoegd kan worden.  Wij zien het in de praktijk vaak gebeuren dat met ‘het optimaliseren’ van werkprocessen vaak bedoeld wordt ‘met minder mensen en kosten hetzelfde doen’. Wij hopen dat Mutares een positieve uitzondering gaat zijn. Zo niet dan kunnen jullie natuurlijk op ons rekenen. In dat geval zal ook de OR benaderd moeten worden met een advies aanvraag.

Wanneer jullie vragen/opmerkingen hebben over deze verkoop kunnen jullie contact met ons opnemen.

Jan Kampherbeek                                                       Wilma Nieveen
CNV Vakmensen                                                         FNV
E : j.kampherbeek@cnvvakmensen.nl
M : 06 - 51602022