Moet ik aan Kone vertellen dat ik ga staken?

Wij hebben signalen ontvangen dat staken bij Kone niet vanzelfsprekend is. Zij willen namelijk dat je hen van te voren informeert. Een fatsoenlijke salarisverhoging zit er niet in; tornen aan je grondrechten wel. Moet je Kone informeren als je gaat staken? Nee dus.

De afgelopen tijd hebben wij signalen ontvangen dat het staken bij Kone niet altijd vlekkeloos verloopt. Kone vindt namelijk dat zij mag vragen of je gaat staken. Wij zijn het daar niet mee eens. Staken is een grondrecht. En jij hoeft niet te vertellen dat je gaat staken. In december 2020 hebben wij al – ook namens jou – aan FME laten weten dat wij actie gaan voeren als zij niet geven waar jij wat ons betreft recht op hebt als harde werker. Wij hebben toen laten weten bereid te zijn voor het voeren van een veiligheidsoverleg. FME werkgevers hebben daar geen gebruik van gemaakt. Daarmee is dit punt landelijk al afgehandeld en hoeft dat niet ook nog eens per bedrijf plaats te vinden op basis van vage verhaaltjes.

Een werkdag langer dan 8,5 uur zonder overleg met jou? Weinig zeggenschap over je rooster, werktijden, overwerk en vrije tijd? Minder koopkracht? Achteruitgang? Dat willen wij voorkomen! Jij hebt recht op zoveel meer! Wij willen dat het generatiepact en de RVU-regeling, waardoor het mogelijk wordt om 3 jaar eerder te stoppen met werken, een recht wordt voor werknemers. Jij werkt dag in, dag uit, keihard en trots. Jij mag nu ook eindelijk een keer fatsoenlijk beloond worden. Nu ben jij aan de beurt.

En om die eerlijke beloning voor elkaar te krijgen, mag jij staken. Dat is jouw grondrecht. Daar mag niemand aan tornen. Het is een van de weinige middelen om de druk op te voeren. Wij staan niet toe dat jouw grondrechten worden beperkt. Dit is jouw recht en niemand pakt het je af. Het is van jou.

Daarom hebben wij Kone laten weten dat we nadere stappen zullen ondernemen als jouw grondrechten niet worden gerespecteerd. Als werknemer hoef jij niet te laten weten dat je gaat staken. Je hebt geen toestemming of overleg nodig. Binnenkort vindt er weer een staking plaats. Kom massaal naar de staking en laat Kone weten dat jij je grondrechten hebt én dat je recht hebt op (onder andere) een eerlijke loonsverhoging. Gaat Kone hier niet op een goede manier mee om? Laat het ons dan (anoniem) weten. We laten niet met ons sollen. Nu niet, nooit niet.

Tot gauw!

Munire Manisa, bestuurder CNV Vakmensen
E: m.manisa@cnvvakmensen.nl
M: +31  6 3449 7450