Metalektro Nieuws

Graag willen wij jullie laten weten dat er een nieuwe cao-tekst is voor de Metalektro. In deze nieuwsbrief lezen jullie de actuele hoogtepunten.

Jeugdlonen per 1 januari 2022 vervallen


Per 1 januari 2022 komen de jeugdlonen, dus de cao-salarissen voor werknemers tot en met 21 jaar, te vervallen. Ben je nu ingedeeld in deze loonschaal, dan betekent dat in alle gevallen dat je er per 1 januari 2022 op vooruit gaat. Goed nieuws dus.

Loonsverhoging van 3% per 1 februari 2022


Per 1 februari 2022 geldt een algemene loonsverhoging van 3% voor alle werknemers met uitzondering van HP-werknemers met een inkomen van meer plm € 102.000,= per jaar. Loonsverhogingen zijn hard nodig omdat het de spuigaten uitloopt met de kostenstijgingen!

Compensaties voor woon-werkverkeer en thuiswerken zwaar onvoldoende


De leden van de landelijke cao-commissie hebben in hun vergadering van 24 november 2021 de actuele stand van zaken rondom belastingvrije compensaties voor woon-werkverkeer (€ 0,19 cent per km) en thuiswerken (€ 2,00 per dag) besproken. Conclusies zijn dat de fiscus hopeloos achterloopt bij de ontwikkelingen en dat werknemers er momenteel dagelijks geld bij mogen leggen. Kaderleden vinden dat er actie moet worden ondernomen om de huidige belastingvrije vergoedingen te verhogen, zodat werknemers voldoende gecompenseerd worden voor kosten die zij dagelijks maken om hun werk te kunnen doen. De vergoeding voor woon-werkverkeer is van 2006! Dit betekent dat onderhoudskosten, gestegen wegenbelasting en nu dan € 2,= per liter brandstof ervoor zorgen dat je per kilometer er bijna een dubbeltje bij mag leggen. Lijkt ons niet oké en de kaderleden willen dat dan ook op de agenda van de CNV bondsraad, zodat dit in het arbeidsvoorwaardenbeleid voor 2022 wordt opgenomen. Datzelfde geldt voor het thuiswerken waarbij momenteel, rekeninghoudend met de uitgangspunten die Nibud heeft aangehouden, werknemers die noodgedwongen thuiswerken circa tussen 1 en 2 euro per dag netto tekort komen. Daarnaast kunnen CNV vakbondsbestuurders op verzoek van leden (van jou dus) hier ook over in gesprek gaan met jouw werkgever.

PME Pensioenfonds


Per 1 januari 2022 zullen er geen veranderingen optreden voor werknemers met betrekking tot premiehoogte of opbouw pensioen.

Eerder uittreden (RVU-regeling Metalektro)


De afspraken over (minimaal 6 maanden, maximaal 3 jaar) eerder uittreden volgens de RVU-regeling in de Metalektro zijn rond. Dit betekent dat er vanaf 1 januari 2022 aanvragen kunnen worden gedaan, die (rekeninghoudend met de aanvraagtermijn) op zijn vroegst zullen ingaan per 1 juli 2022. Lees hier alles over op onze website en www.rvumetalektro.nl

Nieuwe cao’s

De nieuwe cao’s zijn digitaal beschikbaar via onze website. De cao-boekjes zullen naar verwachting in februari 2022 beschikbaar zijn. Laat het ons weten als jij ook een cao-boekje wil hebben.

Klik hier om een cao-boekje te bestellen.
Voor leden die deze nieuwsbrief per post ontvangen, kunnen een mail sturen naar: metaal@cnvvakmensen.nl

Scholingsdag voor vakbondsleden


Afgesproken is dat vakbondsleden per 2022 een (betaalde) scholingsdag kunnen krijgen, waarbij de cao besproken wordt wat er voor nodig is om een cao te krijgen en wat het betekent als er geen cao zou zijn. Ook komt daarbij de houding van werkgevers aan de orde om dit allemaal wel of niet mogelijk te maken op een beetje acceptabele manier. Althans, dat zijn onze ideeën over de invulling van deze dag. Heb jij ook ideeën over de invulling van deze dag? Stuur een mailbericht naar ons en laat het ons weten!

Uitzendkrachten


Een andere cao-afspraak die gemaakt is, komt erop neer dat werkgevers hebben beloofd om minimaal 2400 uitzendkrachten aan te nemen. Heb jij ook ‘uitzendcollega’s’ die vast zijn aangenomen? Laat het ons weten, ook als je deze collega’s wel een vast contract willen, maar het niet krijgen.


Tot slot wensen wij jou en je gezin en familie mooie feestdagen en een gelukkig nieuwjaar toe.

CNV Vakmensen
Will Kroonen, Voorzitter landelijke cao-commissie Metalektro
Arthur Bot, cao-onderhandelaar
metaal@cnvvakmensen.nl