Medewerkers Siemens Energy adviseren positief over harmonisatie arbeidsvoorwaarden

Na een intensief traject met een eerste uitkomst, uitgebreide medewerkerssessies daarna en een verbeterd onderhandelingsresultaat, is bij Siemens Energy gepeild wat medewerkers vinden van dit nieuwe resultaat.
Deze info is bedoeld voor leden bij Siemens Energy. Hij is verstuurd naar alle bij ons bekende Siemens-medewerkers omdat niet ieder lid zijn werkgever automatisch update. Via mijncnv (zie link) kan je dat actualiseren.

Uitslag overtuigend

De uitslag bleek overtuigend. 91% van de deelnemende medewerkers heeft aangegeven dat ze het harmonisatiepakket ingevoerd wensen te zien bij Siemens NL en daaraan de voorkeur geven boven behoud van hun huidige pakket. Bij zowel de medewerkers die momenteel vallen onder de arbeidsvoorwaarden van Siemens HTT (94% voor) als bij Siemens NL (83% voor) is de uitslag helder.

Hoe verder
Volgens de cao metalektro en de wet op de ondernemingsraden hebben bonden en OR allebei net een iets andere verantwoordelijkheid als het gaat om het harmonisatiepakket. Bonden hebben het recht vanuit de cao om geconsulteerd te worden over arbeidsvoorwaarden die geen onderdeel uitmaken van de cao (zoals bijvoorbeeld een variabele beloningsregeling). En medezeggenschap heeft het recht om in te stemmen met zo'n regeling. Omdat het geen cao betreft, is het dus uiteindelijk aan de OR om instemming te verlenen. Bonden kunnen wel de afspraken mede bestendigen door er via hun handtekening een soort van keurmerk aan toe te voegen. 

CNV is voornemens dit te doen omdat de (overigens in aantal beperkte) hoeveelheid (deels terechte) bezwaren die zijn ingediend door onze leden overwegend zijn weggenomen na de laatste consultatieronde. Daarnaast is er geen onderhandelingsruimte meer. De directie heeft duidelijk aangegeven geen verdere stappen te zetten en in hun ogen een op zijn minst vergelijkbaar arbeidsvoorwaardenpakket te hebben neergelegd. Iets waar de meeste medewerkers het - gegeven de peiling van de OR - mee eens zijn.

Dat laat onverlet dat we onze leden bij Siemens Energy er op willen wijzen dat als je stevig onderbouwd kan aantonen dat deze regeling voor jou slechter uitpakt en behoud van je huidige arbeidsvoorwaarden beslist de voorkeur verdient, er individuele bezwaarmogelijkheden zijn. Mocht je die zien, neem dan vooral contact op met je bond, dan kunnen we het meenemen in het overleg met werkgever, OR en andere bonden over hoe we verder gaan in dit traject.

Reorganisatie
Naast het intensieve traject rond de harmonisatie van arbeidsvoorwaarden is helaas ook op internationaal niveau aangekondigd dat Siemens Energy gaat reorganiseren. De consequenties voor Nederland zijn nog niet duidelijk. Maar dat betekent ook dat wij als vakbond ons goed willen zijn voorbereiden op wat komen gaat. Daarover gaan we julie de komende maanden verder informeren.

Vragen/opmerkingen
Voor vragen of opmerkingen over deze info, neem gerust contact op met je bestuurder Michiel Wallaard  via 06-20471892 of m.wallaard@cnvvakmensen.nl