Leden Flowserve Etten-Leur

Enkele weken geleden zijn jullie door de directie geïnformeerd over de snel verslechterende markt en de effecten op de bedrijfsvoering van de diverse Flowserve onderdelen, hierbij werd een aanpassing van de structuur en functies reeds aangekondigd.

Er werden gedwongen ontslagen aangekondigd, alles vanuit de plannen van de herstructurering genaamd Ennerdale.

Momenteel staat de groepsondernemingsraad op het punt advies uit te brengen naar aanleiding van de adviesaanvraag van de directie die in mei is gegeven aan de GOR om te behandelen. Onder de naam Ennerdale.

Vakbonden hebben onderling afgestemd en contact gehouden met de groepsondernemingsraad. Het advies van de externe adviseur was in lijn van de voorgestelde ingreep van de directie. Hetgeen betekent dat de ondernemingsraad inziet dat de situatie inderdaad snel verslechtert. Door Corona, de lage prijzen voor olie en gas en vooral de lagere vraag naar olie en gas.

Tevens kwamen we als GOR en vakbonden met elkaar tot de conclusie, dat we zorgen voor de toekomst houden, net als veel werknemers. De markt is slecht, de vooruitzichten ook, de vraag van velen is dan ook terecht, is deze reorganisatie niet een tussenstation en wat kunnen we verwachten in 2020 en de jaren daarna.

Wij kunnen dat niet voorspellen, moeilijk inschatten. Wel weten we met elkaar dat er nu een heel goed sociaal plan ligt, waar de leden mee hebben ingestemd en de opvang en compensatie goed geregeld is. Vanuit die gedachte zijn de gesprekken gevoerd om te komen tot een mogelijke verlenging van dit lopende plan tot eind 2020.

Gelukkig kunnen we melden dat iedereen na enige discussie feitelijk dezelfde zienswijze had. Het zou een goed plan zijn als we het huidige sociaal plan verlengen. Vakbonden wilden meerdere jaren, Floweserve liever wat korter. De directie heeft in de VS kunnen realiseren dat het huidige sociaal plan werd verlengd. Kostte moeite, men wilde liever één jaar. We zijn op twee jaar verlenging uitgekomen.

Voor de duidelijkheid, de mensen die nu getroffen worden door de plannen Ennerdale mei 2020 geldt het huidige sociaal plan, de GOR brengt hier advies over uit op korte termijn. Voor de toekomst verlengen we na jullie instemming dit sociaal plan, om rust en zekerheid te bieden in deze onzekere tijden. Feitelijk gaat het plan nu nog 2,5 jaar doorwerken, tot 31-12-2022.

In het plan worden een paar kleine wijzigingen doorgevoerd, die te maken hebben met de huidige wet en regelgeving en daarnaast een aanpassing van de paragraaf van de vaststellingsovereenkomst hoe te handelen bij ziekte.

Het huidige sociaal plan, door de leden eerder goedgekeurd, zit een goede financiële compensatie van de kantonrechtersformule. 1,2 is de correctie factor, dat is gezien de huidige tijd gewoon goed. Goede begeleiding in de vorm van outplacement, een tekenbonus voor mensen die snel de vaststellingsovereenkomst tekenen en vertrekken. Daarnaast een plaatsmakersregeling, voor mensen die op basis van min of meer gelijkwaardige functie plaats kunnen maken voor elkaar.

Het sociaal plan kan nog steeds de toets der kritiek goed doorstaan, dus wij vragen jullie middels bijgevoegde stem mogelijkheid om in te stemmen met verlenging tot 31-12-2022.

Om je stem uit te brengen klik hier. Stemmen kan tot en met 19 juli.

Let wel, we geven geen vrijbrief om te reorganiseren af, daar houdt de GOR haar rol om in te stemmen, we creëren alleen duidelijkheid dat er een goed sociaal plan ligt mocht het nodig zijn en dat er geen verschillen zijn in eerdere fases, nu en wellicht in de toekomst.

Mocht je vragen hebben, neem dan contact met mij op, we zullen op deze manier wat moeten communiceren, anders als normaal. Mocht blijken dat in juni je tot een van de mensen behoort, voor wie de toekomst niet meer bij Flowserve zal zijn, in deze fase van de plannen onder Ennerdale, neem dan direct contact op met ons kantoor in Utrecht voor bijstand en toetsing van jouw aanbod. CNV-Info is bereikbaar via telefoonnummer 030-751 1007.

Rest mij nu niets dan je sterkte te wensen in de onzekere periode en we houden contact over de voortgang.

Desondanks voor een ieder een goede vakantie periode.

Henk van Beers
Bestuurder CNV Vakmensen
M. 06 2035 2554
E. h.vanbeers@cnvvakmensen.nl