Hoe staan we er voor met de plannen CSI Raamsdonkveer

In onze nieuwsbrief van 4 december 2020 hebben wij je bericht dat we op maandag 14 december 2020 een vervolgafspraak hebben met jouw werkgever. En wel om verder te praten over de inhoud van een sociaal plan en nadere afspraken hierover te maken.
De deur wordt compleet dichtgegooid!
Begin deze week heeft jouw werkgever ons laten weten dat hij haast heeft en er maandag de 14e tot een akkoord moet worden gekomen. Is dat niet het geval, dan zal jouw werkgever overgaan tot eenzijdige vaststelling van het door haar gedane voorstel van een CSI sociaal kader 2020 en dit eenzijdige aanbod dan aan de medewerkers voorleggen die door de organisatiewijziging/inkrimping getroffen worden. Want, zo stelt jouw werkgever dat er geen (financiële) speelruimte is om de inhoud van het gedane voorstel sociaal kader 2020 aan te passen.

Dit is al een verkeerd uitgangspunt en de omgekeerde wereld. De werkgever heeft ons niet tijdig betrokken bij dit gehele proces en er zelf voor gekozen om de vakbonden pas in een zeer laat stadium op de hoogte te brengen en zich niet te houden aan de cao-bepalingen en de destijds gemaakte afspraken met elkaar.

Daarmee gooit jouw werkgever de deur keihard dicht!
Dit is geen basis voor een onderhandeling. Het CSI sociaal kader is de meest minimale wettelijke variant, voor ons geen grond om dit collectief af te spreken. Om jullie een beeld te geven: de werkgever gaat uit van de wettelijke transitievergoeding van 2020 (geen verdere verhoging van een factor). De transitievergoeding 2020 is ten opzichte van de transitievergoeding 2019 verslechterd. In opbouw, maar ook voor medewerkers van 50 jaar met minimaal 10 dienstjaren is de overgangsregeling niet meer van toepassing. Dit scheelt enorm in de hoogte van de vergoeding. Daarnaast is het, zeker in deze tijd, van groot belang dat medewerkers die ontslagen worden hun kansen worden vergroot op de arbeidsmarkt. Dit kan door begeleiding van een outplacementbureau en mogelijke kosten voor scholing. De kosten voor scholing zit niet in het sociaal kader en de hoogte van het budget voor een outplacementbegeleiding is ook summier, waar je geen geheel traject mee kan voltooien. Kortom, geen goede uitgangspunten waar wij als vakbonden ‘ja’ tegen kunnen zeggen.

De werkgever is niet bereid om het sociaal kader aan te passen en de financiële kaders te verhogen. De OR heeft onlangs een advies uitgebracht aan de directie.

Wat nu?
Hoor je niets, gaat je functie en werk gewoon door. Dat zou het beste nieuws voor de kerstdagen zijn.
Het kan anders verlopen. Binnenkort kan je als werknemer boventallig verklaard worden. Je krijgt dan te horen of er mogelijk nog een interne passende of nieuwe functie is. Mocht dit niet het geval zijn, dan hoor je per welke datum jouw arbeidsplaats komt te vervallen en per welke datum de arbeidsovereenkomst zal (behoren te) eindigen en of je vrijgesteld wordt van werk of niet. Een harde boodschap.

Als je ontslag wordt aangezegd kan je bij CNV Vakmensen terecht voor juridische hulp en advies. Als je ontslag krijgt aangezegd, geeft jouw werkgever jou een vaststellingsovereenkomst. Mocht je een vaststellingsovereenkomst ontvangen, laat deze door onze jurist juridisch toetsen en beoordelen. Onze jurist adviseert je over de inhoud van de vaststellingsovereenkomst. Om de vaststellingsovereenkomst juridisch te beoordelen, heb je 10 werkdagen de tijd. Het is dus belangrijk dat je de vaststellingsovereenkomst met de gevraagde stukken zo snel mogelijk juridisch laat toetsen en opstuurt aan CNV Vakmensen. Als je niet tekent, vraagt jouw werkgever via het UWV ontslag aan. Ook bij een UWV-traject kunnen wij jou juridisch ondersteunen. Maak gebruik van de juridische ondersteuning via de vakbond, wij zijn de expert.

Als je ontslag krijgt aangezegd en juridisch advies wilt vanuit CNV Vakmensen, stuur dan het volgende op:
  • Kopie van de vaststellingsovereenkomst
  • Kopie van jouw 3 laatste loonstroken
  • Kopie van jouw arbeidsovereenkomst
Het is belangrijk dat je de stukken zo snel mogelijk na ontvangst aan CNV Vakmensen opstuurt. Bij voorkeur per mail, zie onderstaand het adres.Je stuurt de stukken naar: CNV Info, https://www.cnvvakmensen.nl/wie-we-zijn/contact#contactformulier

Wellicht kan je nog iets met onderstaande suggesties.

Scholingsvoucher
Je kunt gebruik maken van een sector scholingsvoucher naast het bedrag, zoals benoemd onder scholing, outplacement en EVC. Dit is een scholingsvoucher ter waarde van euro; 1.500,-- (exclusief BTW). Hierover zijn afspraken gemaakt in de cao Metalektro. Je zet de voucher in voor een cursus, training of opleiding.

Pensioenadvies
Voor de werknemers bij CSI is het pensioen ondergebracht bij PME. Je kunt voor advies of informatie direct contact opnemen met de pensioenconsulent van het pensioenfonds. Zijn naam is Jeroen van Zunderd, hij is bereikbaar per mail: Jeroen.vanzunderd@metalektro.nl

Ik kan mij voorstellen dat je nog vragen hebt. Neem dan gerust contact op. 
Ondanks een spannende en bijzondere tijd wens ik u toch alvast goede en gezonde feestdagen, die dit jaar voor iedereen anders zijn.

CNV Vakmensen
Henk van Beers
E: h.vanbeers@cnvvakmensen.nl
M: 06-20352554

Postbus 2525, 3500 GM Utrecht